הניו יורק טיימס פרסם לפני שבועיים כתבת תחקיר בה נחשפו נתוני הממשל הספרדי: עד השנה האחרונה אישרה ממשלת ספרד 34 אלף בקשות אזרחות לצאצאי מגורשי ספרד ודחתה בקשה אחת בלבד. אולם, בחודשים האחרונים החליטו הספרדים לדחות כ-3,000 בקשות ונותרו 17,000 בקשות נוספות בהן לא ניתנה עוד החלטה, מסיבות שונות.

הרקע לכמות הדחיות הגדולה הוא שבמהלך שנת 2019, ככל שהתקרב המועד האחרון להגשת הבקשות לאזרחות ספרדית, רבים נלחצו והוגשו אין ספור בקשות. במקרים רבים, בקשות אלו הוגשו באופן מרושל, ללא ביסוס מתאים וללא ייעוץ משפטי הולם. משסוף כל סוף הגיע תורן והן נבדקו, בקשות אלו נמצאו פגומות וכך יצא שמשרד המשפטים הספרדי דחה אלפי בקשות תוך חודשים ספורים. 

על פי משרד המשפטים הספרדי, שתגובתו הובאה בכתבה, ממשלת ספרד פועלת בהתאם לחוק ומקבלת בברכה את מי שעונה על התנאים, אך "מי שלא עונה על הדרישות יראה את הבקשה שלו נדחית, בדיוק כשם שהיה קורה בכל הליך אחר". כלומר, אם מקבלים את תגובת משרד המשפטים הספרדי כמות שהיא מבינים כי הבקשות אכן לא הוגשו כראוי.

ומה קורה בפורטוגל?

כידוע, גם לפורטוגל יש חוק למתן אזרחות לצאצאי מגורשי ספרד, ושם המצב שונה. דו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בפורטוגל מציג את הנתונים האחרונים שלפיהם למעלה מ-20,000 ישראלים זכו לקבל את האזרחות פורטוגלית רק בשנה האחרונה. מדובר במספר אדיר של בקשות שאושרו. התחזית היא שכמות הישראלים שיתאזרחו ב-2021 תעבור את כמות הברזילאים – נתון מדהים, אולי 'מדהים יותר מדי' – כזה אשר עלול לקומם את השלטונות הפורטוגלים.

רבים בפורטוגל ומחוצה לה סבורים זה זמן מה כי יש "לסגור את הברז" כי "החגיגה הסתיימה". אכן, לפני שנה היה ניסיון כזה, שכמעט צלח. המפלגה הסוציאליסטית, שהיא מפלגת השלטון בפורטוגל, ניסתה לקדם הצעת חוק שמציבה לרוב הישראלים תנאים הנתפסים על ידם כמעט בלתי אפשריים, לקבלת האזרחות הפורטוגלית. בסוף, ההצעה אומנם ירדה מן הפרק, אך האיום נשאר תלוי בחלל האוויר בפרלמנט הפורטוגלי ובדעת הקהל.

לא להתפתות למאכרים

יש הבדלים גדולים בין הדרישות שהיו בהליך בספרד לבין הדרישות בהליך ההתאזרחות בפורטוגל. כאן המקום להדגיש כי בהליך ההתאזרחות הספרדי, להערכתי, כל בקשה שהוגשה באופן מדויק והייתה מבוססת על זכאות שהוכחה כראוי - אושרה (על סמך נתונים שקיבלתי במהלך הטיפול בלקוחותיי שהגישו באמצעותי בקשות לאזרחות ספרדית ומעולם לא נדחו, וגם אלו שעדיין ממתינים יקבלו את האזרחות).

המסקנה מהדחיות המתקבלות כעת בספרד, לבקשות של אנשים שעל פניו אמורים היו לעמוד בתנאים, היא שכמו בכל הליך פרוצדורלי אחר, הן בספרד והן בפורטוגל, על המבקש להגיש את הבקשה בצורה מדויקת ומכובדת, בכדי שהרשות המקבלת את הבקשה תטפל בה כראוי והמבקש יזכה באזרחות המיוחלת.

חברות ונותני שירות עלומים, הצצים בשנתיים האחרונות כפטריות אחרי הגשם ושאין להם כל ניסיון אמיתי בליווי הליך התאזרחות, בהבנת התרבות, הביורוקרטיה והקשיים, אינם יכולים ברגע של שינויי מדיניות לתת את המענה הנדרש, כדי שתקבלו את האזרחות.

אני סבור שעדיף לעשות את הליך לבד, מאשר עם חסרי ניסיון או "מאכרים". לא פעם הגיעו אלי פונים שהיו בטוחים שהם עוד רגע ספרדים או פורטוגזיים, והבנו שבכלל לא הוגשה בעבורם בקשה, כי התיק נתקע זמן רב קודם לכן.

לפיכך, לאור המציאות הנוכחית בספרד, חשוב להבין שכל טרנד שהופך להמוני מדי גורם לרשויות להדק את הפיקוח ולהקשות מאוד את התנאים. ההמלצה שלי היא לפעול חכם ולהגיש בקשה בצורה מקצועית מראש ולא ברגע האחרון.

עו
צילום: אינטרפוטו

בהחלט יש חשש שגל הדחיות שקורה בספרד יתרחש גם בפורטוגל. לכן, כדאי מאד להשקיע בהגשת בקשה נכונה ומבעוד מועד. 

עו״ד ונוטריון אדם ידיד ממשרד עו״ד דוד ידיד עוסק באזרחות פורטוגלית 

 

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.