בית הדין הרבני האזורי בירושלים דחה לאחרונה תביעת אם ל-4 למזונות זמניים ומשמורת על ילדיה. מותב הדיינים קבע שלנוכח פסקי דין קודמים שהתנו את חיוב המזונות בחידוש הקשר בין הילדים לאביהם, ובהתחשב בכך שהאם לא תרמה כהוא זה לחידוש הקשר, אין מקום להיעתר לבקשתה.

לצדדים כאמור ארבעה ילדים, אחד מהם קטין בן 15. החלטת בית הדין מגוללת סיפור מתמשך של יחסים רעועים בלשון המעטה בין האב לילדים, על רקע ניכור הורי מצד אימם. בהחלטה מלפני כשנה וחצי פירט בית הדין (במסגרת מותב אחר) את מימדי הזוועה, לאחר שאחד הדיינים נפגש עם הנתבע וילדיו.

הדיין כתב אז, בין היתר, כי התרחש לעיניו "מחזה מזעזע ביותר, חריג בעוצמתו. כשעיניהם של הילדים יוקדות שנאה תהומית לאביהם, הם פתחו עליו בצרחות וצווחות משונות בעזות ובחוצפה בלתי נתפסים, כולל תנועות מאיימות ומפחידות". הדיין ציין שבמצב זה אפסה כל תקווה לחידוש הקשר עם הילדים, ובנסיבות אלה בית הדין האזורי פטר את האב ממזונות.

שתי החלטות מאוחרות יותר של בית הדין הגדול אישררו הכרעה זו.

ואולם, האישה לא ויתרה והגישה תביעה נוספת לבית הדין האזורי. לטענתה, היא כבר למעלה משנה לא מקבלת מזונות למרות פערי השכר התהומיים בינה לבין הנתבע, ובעוד שהוא מרוויח עשרות אלפי שקלים בחודש היא מקבלת שכר מינימום וכל הנטל נופל עליה. על רקע האמור עתרה למזונות ולמשמורת שתעניק לה הטבות.

ביחס לעניין הניכור טענה התובעת שהיא והילדים עברו "דיקטטורה בבית", הכוללת אלימות והשפלות. לדבריה היא מעולם לא עשתה ניכור הורי והוא מוזמן לתקשר עם הילדים.

מנגד טען הנתבע שכבר 4 שנים לא ראה את ילדיו. עורכת דינו הדגישה שמאז יולי 2019 הוא בוכה וזועק כדי לראות אותם, אך בתגובה זוכה ליחס מנוכר. לדבריו, הוא כמו אב שכול ל-4 ילדים. ביחס למצבה הכלכלי של האם הוא טען שיש לה וילה ענקית ורכב חדש.

קשה יותר ממוות

הרב יצחק אושינסקי (אב"ד), הרב מאיר קאהן והרב יעקב מ' שטיינהויז לא ראו לנכון לשנות מהחלטות קודמות שניתנו. הם כתבו שהם לא יכולים להתעלם מהתיאור העובדתי הקשה של המותב הקודם שדן בתיק, לפיו הנתבע הוא "אב שכול" שעובר "שואה" עם ילדיו.

בין היתר הם ציטטו מדברי המטפלת עימה נפגשו הצדדים בניסיון לשפר את המצב, שלדבריה לעיתים אובדן הורה כחלק מתסמונת הניכור ההורי קשה יותר ממוות.

לדברי הדיינים החלטות בית הדין ברורות ומדברות בעד עצמן. הן קובעות שהניכור ההורי מצד התובעת כלפי הנתבע הוא ברור, ובמצב כזה ודאי שהיא לא יכולה לתבוע עזרה במזונות. הם הוסיפו שלא מצאו כי חידוש הקשר בין האב לילדים נמצא בראש סדר העדיפויות שלה.

לפיכך הדיינים דחו את תביעת האם למזונות. גם התביעה למשמורת נדחתה בנימוק שקבלתה תוביל להנצחת הניכור ההורי. הם הזמינו את הצדדים להציע לבית הדין כיצד להמשיך בעניינם, בהתחשב בכישלון הטיפולים עד כה ובדעה המוצקה של הקטין נגד אביו.

עו
עו"ד ניר רפאל מחבוביאן|צילום: צילום עצמי

ב"כ התובעת: עו"ד יפעת לב ארי פרידברג

ב"כ הנתבע: עו"ד דונה ואקנין

עו"ד ניר רפאל מחבוביאן עוסק/ת ב- ניכור הורי
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.