לישראלים רבים יש כיום אזרחות זרה כלשהי בנוסף לזו הישראלית, כאשר האזרחות האירופאית היא הנפוצה ביותר מכולן. לאור העובדה שיש עוד רבים הזכאים לקבלת אזרחות באירופה, הנה כמה עובדות בסיסיות וחשובות שכדאי לזכור:

1. לא חייבים לוותר על אזרחות קיימת

ייתכן שרובכם לא מודעים לכך, אבל יש מדינות שמחייבות אותנו לוותר על האזרחות הקיימת שלנו, על מנת לקבל אזרחות נוספת. לא ברור מדוע יש מדינות דמוקרטיות שדורשות נאמנות מוגזמת כזו (מילא מדינות דיקטטוריות); אבל למרבה השמחה ישראל ופורטוגל אינן חלק מהמדינות המחייבות ויתור שכזה. לפיכך אנו יכולים לקבל אזרחות שנייה, שלישית ואף יותר – בלי לוותר על האזרחות הישראלית שלנו.

מדוע זה כל כך חשוב? כי עם כל הרצון לקבל אזרחות זרה וליהנות מיתרונותיה, רובנו עדיין מרגישים ישראלים. הווה אומר תחושת שייכות חזקה למיקום גיאוגרפי, לתרבות מסוימת, לשפה ועוד. ויתור על האזרחות הישראלית ככל הנראה היה גורם לרבים לוותר גם על הרעיון של אזרחות פורטוגלית או אירופאית. האזרחות הזרה היא בסך הכול אמצעי להשגת חיים טובים יותר, וריבוי אזרחויות בהחלט מהווה עדות לכך.

2. קודם מקבלים אזרחות, הדרכון מגיע אחר כך

רוב האנשים המבקשים דרכון פורטוגלי אינם מודעים לעובדה שההליך מעניק להם אך ורק תעודת אזרחות - ולא דרכון או תעודת זהות. רק לאחר שאושרה הבקשה והפכתם לאזרחי פורטוגל בשעה טובה ומוצלחת, יהיה עליכם להשיג גם דרכון ותעודת זהות באופן עצמאי.

המשמעות היא התייצבות במשרד המתאים בפורטוגל או בשגרירות בישראל, נטילת טביעות אצבע, ביצוע צילומים וכן אימות החתימה שתופיע על גבי המסמכים החדשים. יש לזכור שהדרכונים המופקים כיום הם מסוג ביומטרי חדיש ומתקדם, בהשוואה למסמכים המיושנים של פעם.

3. לא רק למגורשי ספרד ופורטוגל

אחת השיטות הנפוצות ביותר כיום להשגת דרכון אירופאי, היא לבסס קשר כלשהו למגורשי ספרד ופורטוגל שסולקו מהמדינות הללו בסוף המאה ה-15. נכון להיום זו הדרך הקלה והמהירה ביותר בה יהודי יכול לקבל דרכון אירופאי, מכיוון ששאר הדרכים הרגילות מערימות קצת יותר קשיים. ההקלה בתנאים ניתנת כפיצוי ממשלת פורטוגל לצאצאי המגורשים, על הסבל שעברו בעבר – ולכן היא מהירה ויעילה יותר משיטות אחרות.

למרות זאת, יש עוד כמה קיצורי דרך נוספים להשגת אזרחות פורטוגלית. אחד מהם, לדוגמה, נקרא ויזת זהב – כל מי שמשקיע כספים בפורטוגל (נדל"ן, תרבות, נכסי רוח וכו') מקבל גולדן ויזה לאחר 5 שנים מיום ההשקעה. אומנם זה מחייב השקעה בסכומים לא מבוטלים של מאות אלפי אירו ומעלה, אבל מי שעבורו זה אפשרי יוכל גם להגיש בקשה לאזרחות מלאה בסוף התהליך.

4. אישור מהקהילה היהודית

אם בחרתם לעבור את הליך השיוך למגורשי ספרד, יהיה עליכם לקבל אישור מהקהילה היהודית בפורטוגל. זאת בניגוד להוצאת אזרחות במדינות אחרות בעולם, שבדרך כלל לא מחייבות אישור מסוג שכזה. מכיוון שמדובר במסלול ייחודי וייעודי לצאצאי המגורשים, נכללים בו גם סעיפים שלא קיימים במסלולים אחרים לקבלת אזרחות.

ראשית יהיה עליכם לקבל אישור עקרוני מהקהילה היהודית בפורטוגל, וזאת כעדות לכך שאכן יש לכם זכאות הנובעת מקשר היסטורי למגורשים. לאחר שהתקבל האישור העקרוני יהיה עליכם לשלם אגרה לקהילה היהודית, ורק לאחר מכן תקבלו את האישור הרשמי – שבלעדיו לא תוכלו להגיש את בקשת האזרחות לממשלת פורטוגל.

5. לא רק ליוצאי ספרד ועדות המזרח

אם בסעיף קודם דיברנו על קבלת אזרחות פורטוגלית עבור צאצאי המגורשים, כעת נחדד ונבהיר שגם יוצאי עדות נוספים יכולים להיכלל בהגדרה זו. אם שם משפחתכם נכלל בשמות יוצאי ספרד הזכאים לאזרחות פורטוגלית, תוכלו להמשיך בתהליך עד לקבלת המסמך; אבל גם אם אתם אשכנזים במוצאכם – קיים סיכוי כלשהו שאחד מאבות אבותיכם היה מקהילת המגורשים.

מכיוון שלאחר הגירוש יהודים רבים התערבבו בקהילות ובמדינות סביב, גם אשכנזים עשויים לגלות שיש להם קשר לאחת ממשפחות המגורשים. אל תוותרו על האפשרות לקבל דרכון פורטוגלי. שווה לכם לבדוק זכאות – במיוחד כאשר הבדיקה ניתנת בדרך כלל בחינם.

וונסה כסיף היא בעלים של חברת Campus Pas המסייעת בהוצאת דרכון פורטוגלי.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.