תושב ארצות הברית שנמנע פעם אחר פעם מלהתייצב לדיונים בהתנגדות שהגיש לצוואת אימו, קיבל לאחרונה החלטה המורה שהצוואה תקוים. השופט בן שלו מבית המשפט למשפחה בקרית גת דחה את התירוצים השונים שסיפק האיש לאי-הגעתו ארצה, כמו שיבושים בהזמנת טיסות לישראל והגעת ההחלטה על מועד הדיון לתיבת דואר הזבל, והורה על מחיקת ההתנגדות.
אימו המנוחה של המתנגד ערכה בדצמבר 2013 צוואה בעדים לטובת אחייניתו, נכדתה. ממקום מושבו בארצות הברית הוא הגיש התנגדות לצוואה, אך משלא פעל בהתאם להחלטות בית המשפט היא נמחקה בפסק דין מדצמבר 2022, וניתן צו לקיום הצוואה. למחרת היום הגיש האיש בקשה לביטול פסק הדין, שבמהותה היא "החייאת" התנגדותו.
בהתאם לכך החליט בית המשפט לעכב את ביצוע הצוואה ולקיים דיון בהתנגדות. מכיוון שהדיון הראשון נקבע לימים שאחרי מתקפת ה-7 באוקטובר, הורה בית המשפט על דחייתו לחודש מאי. בקשת המתנגד לקיים את הדיון ב"זום" ממקום מושבו באמריקה נדחתה, תוך שהובהר לו כי במידה שלא יתייצב פיזית לדיון, בקשתו עשויה להימחק.
ואכן האיש לא התייצב לדיון, לדבריו בגלל "שיבושים בהזמנת טיסות". בנקודה זו עתרה אחייניתו, מבקשת קיום הצוואה, לדחות את ההתנגדות לגופה, אלא שבית המשפט החליט לתת לו לפנים משורת הדין "צ'אנס נוסף", וקבע עוד דיון לתחילת יוני. גם במסגרת החלטה זו הובהר למתנגד שללא הגעה פיזית לדיון הוא מסתכן במחיקת כתבי טענותיו.
אלא שיממה בלבד לפני הדיון הגורלי הגיש המתנגד הודעה לבית המשפט שלפיה הסיבה לכך שאינו על טיסה לישראל כעת נעוצה בכך שההחלטה על מועד הדיון החדש הגיעה לתיבת ה"ספאם" שלו, והוא הבחין בה באיחור מכיוון ששהה בהתנדבות מסוימת לאורך חודש מאי.
התנגדות חלשה
השופט שלו ביקר את התנהלות המתנגד שראה בהחלטות בית המשפט השונות בדבר חובת התייצבותו לדיונים ומחיקת כתבי טענותיו לולא יעשה כן, משום המלצה בלבד. יתרה מכך, בדיעבד התגלה שהמתנגד העלה שני תירוצים סותרים לאי-אפשרותו להגיע ארצה במהלך חודש מאי – שיבושים בהזמנת טיסות, והשתתפות בהתנדבות – באופן המטיל צל כבד על אמינותו.
מכל מקום, השופט דחה את תירוצו הנוכחי של המתנגד לפיו ניתוב החלטת בית המשפט לתיבת ה"ספאם" מנע ממנו לדעת למתי נקבע מועד הדיון. "עם כל ההבנה לטענה שלפיה עסק המתנגד בהתנדבות ציבורית במהלך חודש מאי ולכן היה פחות פנוי לבדוק את גורל הדיון שהיה קבוע לחודש זה, הרי שעניינו של הציבור במקום מושבו אינו דוחה את עניינו של הציבור במדינת ישראל, ציבור שעל חשבונו הוקצה זמן שיפוטי שהושם לאל", כתב.
השופט הוסיף שבחינת ההתנגדות לגופה מעלה שממילא הטענות בה חלשות יחסית, כך שסיכוייה הנמוכים מצדיקים את מחיקתה. טענת ההתנגדות המרכזית הייתה שהמנוחה ובנה-המתנגד חתמו על הסכם להעברת דירתה אחרי מותה לידי נאמן כלשהו. אלא שהדבר מנוגד לחוק הירושה שאוסר על ביצוע עסקאות בירושה עתידית.
בסיכום העניין, הן נוכח התנהלותו הדיונית הבעייתית של המתנגד והן לאור חולשת טענותיו, קבע השופט שבקשתו לביטול פסק הדין תימחק, וכי צוואת אימו לטובת אחייניתו תקוים.
בנוסף חויב המתנגד ב-5,000 שקל הוצאות.
- באי כוח הצדדים לא צוינו בהחלטה
עו"ד יוסי ברקוביץ עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.