בית המשפט למשפחה בירושלים קבע לאחרונה כי אב לחמישה יצטרך להשתתף בחצי מעלויות החוגים, לימודי הישיבה ותנועות הנוער שבהם משתתפים הילדים מעבר לתשלומי המזונות השוטפים. בפסק דין שביטל החלטה הפוכה של רשם לשכת ההוצאה לפועל בעיר נקבע כי מדובר בהוצאות חינוך חריגות שלא נכללות במזונות הזמניים בהם חויב האב.

הליכי מזונות הילדים מתנהלים בין ההורים כבר כמעט שנתיים. בינואר 2019 בית המשפט למשפחה חייב את האב במזונות זמניים של 1,250 שקלים לילד (6,250 שקלים סך הכל) בתוספת השתתפות בחצי מההוצאות הרפואיות והחינוכיות החריגות, עד להכרעה סופית בהליך. חצי שנה לאחר מכן הגיעו ההורים להסכמה שהמזונות לכל ילד יופחתו ל-750 שקלים לא כולל ה"מחציות".

לפני מספר חודשים פתחה האם תיק הוצאה לפועל נגד האב בטענה שהוא לא משתתף בהוצאות החינוך החריגות. היא ביקשה לחייב אותו להחזיר לה תשלומים שנשאה בהם לבדה עבור הישיבות שבהן לומדים הילדים, חוגי טניס ופסנתר, תנועת נוער וקייטנות. אבל רשם ההוצאה לפועל דחה את בקשתה לאחר שקבע כי לא מדובר בהוצאות חריגות.

בערעור שהגישה על ההחלטה היא טענה כי מדובר בפעילויות חינוך ייחודיות ויקרות ולא ייתכן שהילדים יצטרכו להפסיק אותן משום שאביהם לא מוכן לממן זאת. האם הדגישה כי כבר יותר משנה וחצי היא נושאת בעלויות שמגיעות לאלפי שקלים מדי חודש והמזונות לא מכסים אותן.  

בתגובה טען האב בין היתר האב כי האם מנסה לסחוט אותו. לדבריו, התשלום עבור הישיבות הוא הוצאת שכר לימוד כללית שנלקחה בחשבון בזמן שסיכמו על סכום המזונות החודשי, ואי אפשר לחייב אותו להשתתף בעלויות של קייטנות וחוגים בהיעדר הוראה מפורשת מבית המשפט.

לא סביר שתממן לבד

בפסק דין שהכריע לטובת האם ציין השופט פליקס גורודצקי כי כדי למנוע מחלוקות וחוסר הבנה בין ההורים רצוי תמיד לכלול פירוט רחב ככל האפשר בנוגע להוצאות החריגות. עם זאת, הדבר לא תמיד אפשרי כשמדובר בהחלטה למזונות זמניים שניתנת כסעד ראשוני לפני שהתמונה הרחבה פרושה בפני בית המשפט.

במקרה כזה, בפרט לנוכח העובדה שעדיין לא יצאה פסיקה שהגדירה במדויק מה נכלל בגדר "הוצאות חריגות", רשם ההוצאה לפועל צריך לפנות לבית המשפט לקבלת הבהרות לפני שהוא מכריע האם הוצאה מסוימת היא רגילה או חריגה.

השופט הוסיף כי במקרה הזה הדבר התחייב על אחת כמה וכמה לנוכח העובדה שברור כי סכום המזונות הנמוך לא מכסה את ההוצאות החינוכיות של הילדים, וכדאי היה לבדוק האם ראוי שהאם תממן הכל בעצמה.

עו
עו''ד טל מירון|צילום: צילום עצמי

לגופו של עניין השופט קבע כי רשם ההוצאה לפועל טעה כיוון שהפסיקה מכירה בקייטנות וחוגים כהוצאות חריגות ותנועת נוער לא שונה מחוג. באשר לישיבות, הוא ציין כי הוצאה כזו, שמגיעה לאלפי שקלים בחודש, לא יכולה להיחשב כ"הוצאת חינוך חובה" ולא סביר שהאם תישא בה לבדה.

על כן נקבע כי כל ההוצאות האלה נחשבות להוצאות חינוך חריגות שההורים צריכים לשאת בהן בחלקים שווים, והאב חויב להחזיר לאם חצי מהתשלומים החל מינואר 2019. בנוסף הוא ישלם לה 2,500 שקלים הוצאות משפט.

ב"כ האם: עורך דין אליחי קדוש

ב"כ האב: עורך דין משפחה צבי אשכנזי

עו"ד טל מירון עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל