בני זוג חיים ביחד תקופה ומחליטים להיפרד. האם משנה אם הם היו נשואים או לא? האם יש לכל אחד מהם חלק בזכויות של בן או בת הזוג לשעבר?
נכון, לידועים בציבור יש יתרון שאינם צריכים לעבור הליך, לעיתים מייגע וקשה, של גירושין וסידור גט בבית הדין הרבני, אולם גם פרידה לא תייתר מאבקים משפטיים אם לא ינהגו בחוכמה.
במילה אחת: הסכם. בשתי מילים: הסכם ממון. הסכם שכזה נועד להסדיר את חלוקת הרכוש וההיבטים הכלכליים של הקשר הזוגי, בין אם רכוש שהביא עמו אחד הצדדים לקשר ובין אם רכוש שנרכש במהלך הקשר.
מבחינה משפטית, על זוגות נשואים חל חוק יחסי ממון שברירת המחדל שלו היא חלוקה ואיזון משאבים שווה בין הצדדי.
לעומת זאת, על זוגות בסטטוס של ידועים בציבור חלה מה שנקראת בעולם המשפט "הלכת השיתוף". המשמעות היא שמי שטוען לכך שיש לו חלק ברכוש של בן הזוג, צריך להוכיח שבן הזוג התכוון לשתף אותו בנכסים ("כוונת שיתוף").
אתם קובעים
על מנת להימנע ממלחמות משפטיות והליכים מייגעים ראוי ורצוי להסדיר את הפן הכלכלי-רכושי של הקשר במסגרת הסכם ממון. דוגמה לחשיבות הזו ראינו בפרידה המתוקשרת של אייל גולן ושל רוסלנה רודינה. אמנם הפרידה עצמה הפתיעה את כל מי שעקב אחרי בני הזוג, אבל הם עצמם התכוננו מבעוד מועד.
בשנת 2014, כשרודינה הייתה בהריון עם בנו של גולן, חתמו השניים על הסכם ממון. על פי פרסומים, בהסכם הובטחו לרודינה 5,000 שקלים בכל חודש במידה והשניים ייפרדו, בנוסף למימון מלא של שכירות חודשית לכל החיים.
להסכמי ממון של ידועים בציבור ישנה חשיבות גדולה במיוחד בקרב זוגות המצויים "בפרק ב" של חייהם. לרוב, אנשים במצב זה מגיעים לקשר החדש עם כספים ורכוש שצברו במהלך השנים. על מנת להבטיח שהרכוש עמו הגיע כל צד לקשר החדש יישאר בידיו בכל תרחיש, יש לערוך הסכם ממון שיסדיר את הנושא בצורה חד משמעית.
כך למשל, כאשר לאחד הצדדים דירה בבעלותו, חובה לציין מפורשות בהסכם הממון כי לצד השני אין ולא יהיו זכויות בדירה גם אם יתגורר בה במשך זמן ארוך, ואף לציין המועד שבו עליו לפנות את הדירה במקרה של פרידה. שאם לא כן, הצד שבבעלותו הדירה עלול להיות תלוי בחסדי בית המשפט, שיבדוק מה הייתה כוונת הצדדים בניהול החיים המשותפים. במקרים מסוימים בעל הדירה אף עלול להפסיד חצי ממנה.
בשורה התחתונה, בהסכם אתם קובעים; בלי הסכם – אתם עשויים למצוא עצמכם תלויים בחסדי בית המשפט.
יש לציין שבניגוד להסכם ממון בין נשואים, אותו חובה לאשר בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני, הסכמים בין ידועים בציבור אינם חייבים לקבל אישור של ערכאה שיפוטית.
עם זאת, מומלץ מאד לעשות זאת, משום שהערכאה השיפוטית לא רק נותנת תוקף של פסק דין להסכם, אלא גם מבררת ומוודאת שהצדדים חתמו ועשו את ההסכם מרצון חופשי, תוך הבנת התכנים והמשמעויות המשפטיות הנובעות ממנו. אישור זה מונע למעשה טענות עתידיות לביטול ההסכם בשל חוסר הגינות ההסכם או אי הבנות כלשהן.
ומה לגבי מזונות?
לא רק את יחסי הממון בין ידועים בציבור ניתן להסדיר בהסכם, אלא גם סוגיות אחרות הנובעות מהקשר הזוגי כגון מזונות (אישה וילדים) ומשמורת הילדים.
מעטים יודעים שגם ידועה בציבור יכולה לדרוש מזונות מכוח הקשר הזוגי בפרט כאשר הצדדים ניהלו קשר במשך שנים רבות בהן האישה לא עבדה והסתמכה על בן זוגה שפרנס. במקרה כזה בתי המשפט יכולים לחייב את האיש לשלם לבת זוגו לשעבר מזונות אזרחיים או מזונות "משקמים", בסכומים ולתקופת זמן בהתאם לשיקול דעת בית המשפט.
בהסכם ניתן למנוע מצב כזה מראש או לקבוע מנגנון תשלומים ופיצויים שישולמו לאישה במקרה של פרידה.
לעניין משמורת ומזונות ילדים שנולדו כתוצאה מקשר של ידועים בציבור אין הבדל בין זוגות נשואים ללא-נשואים. בהיעדר הסכמה בין הצדדים בנושאים אלו, בית המשפט יפסוק על סמך טובת הילד וצרכיו, ללא קשר לשאלה אם הוריו נשואים אם לא. עם זאת, כמובן שעדיף להסדיר את הדברים בהסכם, מאשר להיות שרויים באי ודאות, ותלויים בשיקול דעתו וגישתו של השופט שידון בתיק.
לסיכום, על מנת למנוע מאבקים והתדיינויות במצב של פרידה, כדאי להסדיר את כל הסוגיות, הזכויות והחובות הנובעות מהקשר הזוגי, לעבר, להווה ולעתיד, באמצעות עריכת הסכם אצל עורך דין, ולאחר מכן לאשרו בבית המשפט. אל תתעצלו. עדיף להקדים תרופה למכה.
כמו כן, חשוב להוסיף שבנוסף יש לערוך צוואה על מנת להבטיח שרכוש הידוע בציבור שנפטר לא יעבור לבן הזוג בהתאם להוראות חוק הירושה (רבים מהשופטים טורחים לציין זאת בעת אישור ההסכם של ידועים בציבור).
עו"ד מורן בריק מילר עוסקת בדיני משפחה.