גברים שמחליטים להתגרש או שזוגתם הודיעה להם שברצונה להיפרד, נוטים הרבה פעמים לנקוט פעולות נמהרות שלכאורה אמורות להגן על האינטרסים שלהם, אך בפועל פוגעות בהם או בילדיהם, או שהן גורמות להחרפת הסכסוך במקום להביא לפתרון שיאפשר לצדדים לצאת לדרך חדשה תוך שמירה על טובת הילדים. אספתי עבורכם את 5 הטעויות הנפוצות שגברים עושים בדרך לגירושין וכיצד להימנע מהן. 

1. מפחיתים הכנסות ערב הגירושין

גברים המעוניינים להתגרש ועדיין לא סיפרו זאת לבת זוגם, עשויים לנקוט צעדים מכוונים להפחתת הכנסותיהם לפני הליך הגירושין. בכך הם מקווים להשיג דמי מזונות מופחתים.

כדאי לדעת שגובה דמי המזונות נקבע בהתאם ליכולת ההשתכרות או פוטנציאל ההשתכרות ולא לפי ההשתכרות בפועל. תמיד ייבחן ממוצע ההשתכרות כמה שנים אחורה והפוטנציאל העתידי, כך שאין טעם לצמצם את המשכורת או להרוויח פחות ערב הגירושין ומומלץ להמשיך לעבוד כרגיל.

2. מתעקשים להמשיך לגור בבית

אם החלטתם להיפרד, אין טעם להיצמד ולהישאר בדירה המשותפת עד חלוקת הרכוש. זה לא יקנה לך יותר זכויות, ועזיבת הבית לא תגרע מזכויותיך.

הדבר נכון במיוחד במקרים שבהם בת הזוג טוענת לאלימות פיזית או כלכלית מצדך. גם אם לא היו דברים מעולם, עם היווצרות טענות שכאלה נגדך מומלץ שתעזוב את הבית לפני שתוגש נגדך תלונה במשטרה. תלונה על אלימות נגד בת הזוג או הילדים מובילה כמעט אוטומטית לחקירה ולהרחקה ל-14 יום, אפילו אם לא עשית כלום.

לעומת זאת, מעבר לדירת מגורים נפרדת תסייע לשניכם לעבור את הגירושין בצורה הטובה ביותר מבלי להחריף את הסכסוך.

3. לא דואגים לסגירת תלונות שווא מחוסר אשמה

לעיתים חברים, משפחה או אפילו עורכי דין של נשים המבקשות להתגרש מייעצים להן להגיש נגד בן הזוג תלונה על אלימות, במטרה לשפר את עמדתן במאבק המשפטי על הרכוש וזמני השהות עם הילדים.

כשתלונה כזו מוגשת שלא בתום לב, חקירה משטרתית בדרך כלל תוביל לסגירת התיק. יחד עם זאת, לעילת הסגירה של התיק יש משמעות רבה, שגברים רבים לא מודעים לה.

אם נקלעתם לסיטואציה כזו חשוב שתתעקשו, באמצעות עורך הדין שלכם, לסגור את התיק נגדכם בעילה של חוסר אשמה. 

כשתיק נסגר בשל חוסר ראיות, זה לא אומר שלא היה כלום. אולם, אם הוא נסגר בשל חוסר אשמה ברור שמדובר בתלונת שווא.

הוכחה שמדובר בתלונת שווא עשויה לסייע לכם בהליך הגירושין, בין היתר בכל הקשור לקביעת האחריות ההורית וזמני השהות, טענות לפעולות ניכור הורי המופנות כלפיכם, וייתכן שגם תוכלו להגיש תביעה נזיקית לפיצוי בגין לשון הרע.

4. נאבקים על "אחריות הורית שווה" מהסיבות הלא נכונות

פסיקה מהפכנית של בית המשפט העליון מ-2019 הובילה לכך שאבות שההכנסה שלהם דומה להכנסתה של בת זוגם לשעבר, ילדיהם המשותפים מעל גיל 6, וחלוקת זמני השהות שווה, משלמים מזונות מופחתים ולעיתים אף לא נדרשים לשלם כלל.

מאז, גברים רבים נאבקים על קביעת אחריות הורית שווה על מנת לצמצם או להפחית את דמי המזונות בהתאם להלכה החדשה.

בית המשפט ער לכך ובוחן באמצעות תסקיר עו"ס לסדרי דין האם יש לאב יכולת אמיתית לקיים זמני שהות רחבים עם הילדים, מבחינת תחום העיסוק, שעות העבודה ומגורים נאותים. בית משפט לא יאשר זמני שהות שווים אם יתרשם שהבקשה היא רק למראית עין.

יש לזכור שגם לפער בהכנסות יש השפעה על גובה המזונות ולא רק לזמני השהות. בית המשפט בוחן את פוטנציאל ההשתכרות והמשכורת הפנויה של כל אחד מההורים, ומוודא שהאב רוצה, יכול ומסוגל לעמוד בזמני השהות ולא מבקש זאת רק לשם קביעת מזונות מופחתים.

כמובן שכאשר שני ההורים חולקים אחריות וזמני איכות עם הילדים זה מבורך ויש בכך תועלת למשפחה כולה, כל עוד זה אמיתי. 

5. מנתקים קשר עם בת הזוג שממנה מתגרשים

שמירה על תקשורת טובה עם בת זוגכם לשעבר בכל נושא, ובפרט לגבי הילדים, היא חשובה ביותר גם לאחר הפרידה או הגירושין. תקשורת כזו תאפשר לכם לקדם הסדרי ראייה ושהות רחבים עם הילדים, ולהרחיבם עם השנים גם אם בתחילה נקבעו זמני שהות מצומצמים.

אך חשוב מכך, הילדים שלכם זקוקים לוודאות וביטחון לאחר שביתם ומשפחתם התפרקו, וקשה מאד לחיות עם הורים שלא מדברים אחד עם השני. כשזה קורה, הילדים מתחילים להיות האמצעי להעברת המסרים בין ההורים, מרגישים שהם צריכים לבחור צד והופכים לחלק מהסכסוך ביניכם ובין בת הזוג לשעבר. הדבר מערער את תחושת הביטחון הרעועה גם כך, מבלבל אותם ופוגע בהם רגשית ונפשית.

עו
עו"ד שגית אברג'יל|צילום: Q Elite Beauty

עו"ד שגית אברג'יל מתמחה בניהול הליכי גירושין ובייעוץ קונקרטי לגברים ונשים כאחת.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.