השופט נמרוד פלקס קיבל לאחרונה תביעת מזונות שהגישה אם לילד כבן חמש נגד בעלה לשעבר. ההורים חולקים זמני שהות שווים אך השופט התרשם כי הכנסתה הפנויה של האם נמוכה משמעותית מזו של האב ולכן הוא חייב אותו במזונות של 1,200 של לחודש. עד שהילד יגיע לגיל שש האב ישלם 1,800 שקל לחודש מכיוון שעד גיל זה חובת המזונות מוטלת באופן אבסולוטי על האב.
בני הזוג נישאו ב-2014 והתגרשו ב-2019. יש להם ילד משותף, כבן חמש שנים כיום. ענייני המשמורת נידונו בבית הדין הרבני בירושלים ובמרץ 2020 נקבע כי הם יחלקו זמני שהות שווים. ברקע הפרידה היו טענות על אלימות של הבעל כלפי האישה, בגינן היא עזבה למעון לנשים נפגעות אלימות.
בתביעה לתשלום מזונות עתרה האם לחייב את האב בסך של 1,450 שקל.
היא סיפרה כי כי לאחר עזיבתה את המעון לנשים מוכות בו שהתה במשך קרוב לשנה, עברה לדירה שכורה תמורת דמי שכירות בסך 3,500 שקל.
היא הוסיפה כי במקצועה היא יכולה לעבוד כגננת מחליפה או סייעת ולהשתכר 3,500-4,000 שקל לחודש אך בשל משבר הקורונה היא לא עובדת ומתקיימת מקצבת הבטחת הכנסה. האם ציינה כי היא מקבלת מזונות מאבי בתה מנישואיה הראשונים בסך 1,750 שקל לחודש וגם סיוע בשכר דירה מהמדינה.
לדבריה, האב הוא צלם אירועים במגזר החרדי ומשתכר לפחות 7,000 שקל לחודש.
האב טען כי מאחר שהצדדים חולקים במשמורת משותפת אין לחייב אותו במזונות, שכן כל אחד מההורים נושא בהוצאות הילד כשהוא שוהה עמו. יחד עם זאת הוא הסכים לשלם 250 שקל לחודש עד גיל 6.
הוא הכחיש את טענות האלימות וטען שהכנסתו כצלם מגיעה לסך של 3,500-4,000 שקל בלבד.
לא משופעי אמצעים
סגן נשיא בית המשפט למשפחה בירושלים, השופט נמרוד פלקס, הבהיר כי צרכיו הבסיסיים של ילד אינם נקבעים על פי יכולתו הכלכלית של האב ועל פי הפסיקה, מדובר בסכום של 1,300-1,400 שקל לחודש, לא כולל הוצאות חינוך ומדור.
מכיוון שבמקרה זה הצדדים חולקים משמורת משותפת, יש להניח כי עלות צרכיו הבסיסיים של הילד, בשני משקי הבית יחד, גבוהה יותר.
השופט העיר כי הצדדים לא הביאו ראיות באשר לצרכי הילד. יחד עם זאת הרושם הוא שבני הזוג מעולם לא היו משופעי אמצעים. ברוח זו העריך השופט את צרכי הילד במשמורת משותפת בסכום של 1,700 שקל לחודש.
השופט הסביר כי יש לחלק את החיוב לשתי תקופות: עד גיל שש ומגיל שש. עד לגיל שש החובה המוטלת על האב היא אבסולוטית ועליו לשלם 1,800 שקל לחודש.
לאחר גיל שש יש לבחון את יחסיות יכולותיהם הכלכליות של הצדדים אל מול צרכי הילד.
השופט כתב כי מהנתונים עולה שההוצאות אותן על האם להוציא לשם קיום משק ביתה גבוהות מאלו שעל האב ולפיכך הכנסתה הפנויה נופלת משמעותית מהכנסתו הפנויה של האב. בנסיבות אלו, יש לחייב את האב במזונות של 1,200 שקל לחודש החל מגיל שש. ככל שהאם תפסיק לקבל סיוע בשכר הדירה, הדבר עשוי להוות שינוי נסיבות המצדיק דיון מחודש בסכום המזונות.
לא ניתן צו להוצאות.
שמות ב״כ הצדדים לא פורטו בפסק הדין
עו"ד רחל דון יחייא עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל