הפנייה ממערכת "ליידי גלובס" לאיסוף נתונים אודות אזכורי נשות עסקים בתקשורת לשנת תשס"ח בהחלט חידדה אצלי נקודה, שעד כה היתה עמומה בתודעה המקצועית שלי: אין כמעט נשות עסקים ומנהלות בכירות בתקשורת הישראלית. נקודה.
גבירותיי, היה קשה למצוא אתכן! אני כמעט מזיע מהמאמץ.
דקות ארוכות עברתי על רשימה של אנשי עסקים מובילים בתקשורת, על מנת לאתר את עשר הנשים המוצגות לפניכם בטבלה, וזה ממש לא היה קל.
הידעתן שהייתי חייב לעבור על רשימה של כ-150 אנשי עסקים על מנת להשלים רשימה של עשר נשות עסקים מובילות? פרופורציה של כמעט 1:15 לטובת הגברים. והאמינו לי שבמקומות הנמוכים יותר של הטבלה, המצב הופך להיות עד יותר גרוע מבחינת ייצוג נשי.
אם תטענו בפניי שהמצב הזה מייצג את המצב במציאות, אפנה אתכם לכותרת שלי ואומר כי העובדה שיש ייצוג חסר של נשות עסקים בתקשורת (בהלימה כזו או אחרת למציאות), מקבעת את המצב בשטח.
בגרף שלפניכם בחרנו להציג את עשר נשות העסקים המוזכרות ביותר בכותרות ובכותרות המשנה של העיתונות היומית המובילה. כפי שתראו, הרשימה מגוונת והיא כולל נשות עסקים, מנהלות בכירות ואפילו שתי בנות דור המשך. רוב האזכורים חיוביים, אך יש מטבע הדברים גם ביקורת ואזכורים שליליים.
במקום הראשון ממוקמת האישה העשירה בישראל, שרי אריסון. אריסון מקבלת 297 אזכורים בכותרות, מה שהופך אותה ביחס לשאר המועמדות לליגה בפני עצמה בכל הנודע לווליום התקשורתי שהיא מייצרת. אגב, למרות הביקורות ועופר גלזר, היא עדיין אשת העסקים עם עוצמת התקשורת החיובית ביותר במדינת ישראל.
אריסון אוזכרה בשל חבירה ללב לבייב בפרויקט נדל"ן בהונגריה, פגישה עם נשיא אוקראינה בנוגע לעסקים במדינתו, קבלת אישורים לפרויקט נדל"ן גדול ברומניה, השקעות באנרגיה סולרית, רכישת אחזקות אחיה בבנק הפועלים ובאריסון אחזקות ועוד.
אריסון בולטת לטובה בתמהיל האזכורים שלה בכל הנוגע לתחום הסביבה ולפעילות למען הקהילה. היא מקדמת פרויקט אדיר לחיסכון במים ותורמת לתרבות, מכריזה על "יום המעשים הטובים" ועוד.
במקומות השני והשביעי בדירוג נשות העסקים המוזכרות ביותר ממוקמות שתי מנכ"ליות בנקים. במקום השני ממוקמת גליה מאור, מנכ"לית בנק לאומי, עם 56 אזכורים בכותרות. מאור מוזכרת לחיוב עם שנת כספים מצוינת לבנק ב-2007, עקיפה של בנק הפועלים ועוד.
במקום השביעי ממוקמת סמדר ברבר-צדיק, מנכ"לית הבינלאומי, עם אזכורים ב-21 כותרות. ברבר-צדיק מקבלת הרבה פרגון על הדוחות הכספיים של הבנק, ומצטיירת כאישיות מחוזרת על ידי התקשורת לראיונות בנושאים שונים.
במקום השלישי ממוקמת עופרה שטראוס עם כ-51 אזכורים בכותרות ובכותרות משנה. שטראוס, שלפי התבטאויותיה בתקשורת תזדהה מן הסתם עם כותרת המאמר הזה, קיבלה לא מעט פרגון בתקשורת על העבודה הטובה שהיא וההנהלה הבכירה ביצעו בשטראוס ועל רכישות בתחום הקפה, אך גם קיבלה לא מעט כותרות שליליות על סכסוך מתוקשר עם עיריית תל-אביב על חריגת בנייה לשטח ציבורי. כמות הכתבות השליליות שוות ערך לכמות התקשורת החיובית שקיבלה השנה.
במקום השישי, עוד נציגת דור ההמשך: צביה לבייב-אלאזרוב, עם 22 אזכורים בכותרות. לבייב עלתה לכותרות עקב מינויה ליו"ר אפריקה ישראל מגורים, חניכת רשת מאסימו דוטי בישראל, אבל גם בהקשר של התפוצצות העסקה למכירת הקניונים של הקבוצה.
את הטבלה סוגרת שירה מרגלית עם 14 אזכורים. מרגלית עלתה לכותרות שלא בטובתה עקב פיטורים מתוקשרים ממשרד הפרסום מקאן אריקסון, שבו כיהנה כמנכ"לית משותפת, אך הצליחה לשקם את הנזק עם מינוי אטרקטיבי לתפקיד משנה למנכ"ל ומנהלת תחום התוכן של זכיינית ערוץ 2 רשת.
* הכותב הוא מנכ"ל יפעת מחקרי מדיה מתקדמים.