בשנים האחרונות הקטגוריה הצומחת ביותר הן מסעדות ההמבורגרים - מהרשתות הגדולות ועד למסעדות הפרימיום – כולם מבטיחים שאצלם תקבלו את הקציצה הטעימה ביותר, העסיסית ביותר מנתחי הבשר האיכותיים ביותר. אבל ברגע שנכנסים למטבח גם התיאבון שלכם ייעלם.
בשבועות האחרונים התלווינו למבצע פשיטות מיוחד שערך משרד הבריאות בכל רחבי הארץ יחד עם צוות הפקחים בראשות מפקחי בריאות הסביבה ולרי שולמן, מפקח נפת פתח תקווה, ואיילת רדזינר, פקחת מחוזית במחוז מרכז.
בדקנו את מקדונלד'ס, בורגרים, בורגר ראנץ', בורגר קינג, BBB, בלאק, מוזס, עד העצם ואגאדיר.
התחלנו ברשת BBB שמונה 30 סניפים ברחבי הארץ ונחשבת לאחת הרשתות המצליחות בישראל. מחיר לארוחה הוא 70 שקלים ומחזור המכירות המשוער של הרשת עומד על כ-350 מיליון שקל בשנה. את הביקור ערכנו בסניף באזור התעשייה בפתח תקווה.
בדרך למטבח אנחנו עוברים במחסן שבו מאחסנים את מוצרי הלחם והרטבים. חיפשנו את הלחמניות במקררים – אבל גילינו אותן זרוקות על הרצפה כשלצדן תיקנים שמהלכים ביניהן.
כשאנחנו סופסוף מגיעים למטבח אנחנו נתקלים במלכודות לג'וקים – הכוונה אולי טובה, אבל מהמלכודת הם נוחתים ישר לשניצלים שאוטוטו יוגשו ללקוחות.
התחנה השנייה – המקרר שמאחסן את הבשר, ההמבורגרים הטבעוניים והשניצלים. במקרר אנחנו מוצאים מוצרים ממחוזרים ומוקפאים בשנית. באחד המקררים אנחנו נתקלים בקופסאות המכילות עוף ועליהן מודבקות מדבקות עם תאריכים מלפני שבוע וחצי. גם במקרר הגבינות - התגלו מוצרים שפג תוקפם.
ואם חשבתם שהסלטים טריים – גם כאן נכונה לכם אכזבה. הסלטים הוכנו לפני שבוע ולעיתים לפני שבועיים.
המשכנו אל רשת בורגראנץ' שנוסדה לפני כ-40 שנה ומונה 58 סניפים – בין הרשתות הגדולות בישראל. כבר בכניסה אנחנו רואים שהעובדים מעשנים ליד המזון הרגיש. במטבח – העובדים נוגעים בהמבורגרים ללא כפפות וללא שטיפת ידיים.
העובדים מאחסנים חומרי הניקוי ליד הלחמניות ופחי זבל ליד הבשר. ואם זה לא מספיק – רק פעם בשבוע העובדים מחליפים את השמן שמטגן ככל היום. לטענת בורגראנץ מכשיר השמן שלהם הוא אוטומטי והשומן עובר בדיקות ופילטורים מדי יום.
ממשיכים לברגר קינג, שחזרה לישראל לפני שלוש שנים. בעולם היא מחזיקה ביותר מ-17 אלף סניפים ביותר מ-100 מדינות. אנחנו הגענו עם צוות הפקחים לסניף בגבעת שמואל.
בהתחלה זה עוד נראה מבטיח, אבל אחרי מספר דקות מתגלים הממצאים החמורים שמציבים את בורגר קינג בתחתית הטבלה – על איכות אין בכלל על מה לדבר. לפי משרד הבריאות ההמבורגרים שמגישים לכם שם מסוכנים למאכל.
מרשת "ברגר קינג" נמסר בתגובה: "בביקורת שנערכה נמצאה סחורה שהיתה נתונה בהסגר ויועדה להשמדה. בביקורת נמצאה גם שקית עם סחורה פגת תוקף, שלא היתה בהסגר, בניגוד לתקנות המחמירות של הרשת. הנהלת הרשת רואה זאת בחומרה ותפעל כדי להבטיח שמקרה כזה לא יישנה. לפי נהלי הרשת ובהתאם לדרישות משרד הבריאות, הסחורה שהיתה בהסגר יועדה לאיסוף ע"י גורם מוסמך ולהשמדתה בצורה מבוקרת ע"י וטרינר. בהנחיית המפקחים, הבשר הושמד במקום".
מרשת "BBB" נמסר בתגובה: "הנושאים המופיעים בכתבתכם עומדים בסתירה לדוח משרד הבריאות ודרישת החוק. הביקור המתואר בכתבה מוצג בצורה מגמתית ומעוותת. הרשת מקפידה על איכות, טריות ובטיחות המזון על פי חוק ומעבר לכך. כמו כן, הרשת הינה חלוצה בהכשרת השפים ומנהלי המטבחים לנאמני תברואה מטעם משרד הבריאות. הרשת מבצעת ביקורות וטרינריות על בסיס שבועי, עם ליווי של גורם תברואתי אובייקטיבי חיצוני, כמו גם דוחות לקוח סמוי. מובן שהרשת פתוחה לקבלת ביקורת. הנושאים השונים ייבדקו ובמידת הצורך יטופלו נקודתית".
מרשת "בורגראנץ'" נמסר בתגובה: "קיבלנו לידינו את דוח מפקחת משרד הבריאות, ובו הערות סטנדרטיות ושונות מהותית מהמוצג בתחקיר. יחד עם זאת, אנו נבחן את הממצאים ונטפל במה שיידרש".