למרות שקיבלה הצעות ממספר גופים פיננסים בינלאומיים למימון תוכנית החירום, חברת החשמל שוב מתדפקת על דלתות הממשלה. ל"גלובס" נודע, כי יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, רו"ח מוטי פרידמן, פנה בסוף השבוע (ה') לממונה על התקציבים באוצר, רם בלינקוב, בדרישה לבחון מחדש את מימון תוכנית החירום מתקציב המדינה.

במכתבו ציין פרידמן, כי הוא מבקש שהמדינה תבחן מחדש את עמדתה בנושא, זאת מאחר והרשות לחשמל מעכבת את תשובתה בעניין ייקור התעריפים לצורך מימון תוכנית החירום.

לדברי פרידמן, "הואיל ותשובתנו לספק (סימנס) אמורה להינתן בימים הקרובים אודה על קבלת תשובה תוך שבוע. אי מתן תשובה במועד לספק תגרום לאיבוד הזכות לרכש הציוד, שמשמעותה התמוטטות התוכנית הלאומית לחירום בחשמל על כל המשתמע מכך".

בתוך כך, הרשות לחשמל, בראשות היו"ר אמנון שפירה, המשיכה היום בדיונים קדחתניים בבקשת חברת החשמל לייקר את התעריפים ב-5%-6% לצורך מימון תוכנית החירום שעלותה הכוללת נאמדת ב-7 מיליארד שקל.

התייקרות נוספת במחירי החשמל?|תמונת AVI: המשמר האזרחי

בישיבה האחרונה התעוררו חילוקי דעות קשים בין נציגי משרד התשתיות התומכים בדרישת חברת החשמל לנציגי האוצר שמתנגדים בתוקף לכל תוספת בתעריפים.

ברשות בוחנים באפשרות להכיר לחברת החשמל מראש רק בעלויות המימון של תוכנית החירום, דבר שיקל על החברה לגייס את הכספים. לחילופין, נבחנת אפשרות להכיר מראש רק בשלב הראשון בתוכנית הכולל הקמת שתי תחנות כוח עד סוף שנת 2010. לפי המסתמן, הרשות תאשר לחברת החשמל תוספת חלקית, אך הבקשה להעלאת תעריפים גורפת לא תאושר.

הדיונים ברשות לחשמל החלו כבר ביום חמישי האחרון אך ההחלטה הסופית צפויה להתפרסם רק לפני החג. ברשות ממתינים עדיין לקבלת חוות דעת משפטית באשר לחוקיות של העלאת תעריפים נוספת, זאת לאחר שבשנה שעברה כבר קיבלה חברת החשמל תוספת של 5% שהסתיימה בתחילת ספטמבר.

לחצים כבדים על הרשות

הדיונים במליאת הרשות מתקיימים תחת לחץ כבד שמפעילים משרד התשתיות וחברת החשמל על הרשות לחשמל. בין השאר תקף שר התשתיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, בחריפות את אחריותה של הרשות לחשמל לעיכוב בכניסת היצרנים הפרטיים.

יו"ר הרשות, אמנון שפירה, שיגר בשבוע שעבר מכתב חריף למנכ"ל חברת החשמל, עמוס לסקר, בו הבהיר, כי "הוא דוחה את הניסיונות החוזרים והנשנים להלך אימים על מליאת הרשות ולהטיל עליה את האחריות למחדלים ארוכי השנים בהתנהלות החברה שאתה עומד בראשה. כידוע, צרכני החשמל בישראל אינם 'בנק' מממן, והם אינם הכתובת הטבעית, אם בכלל, למימון ביניים של פעילות שוטפת של החברה".

בכירים בממשלה מתחו ביקורת על דרישתה של חברת החשמל לקבלת מימון בתקציב המדינה, "לחברת החשמל יש הצעות ממספר גופים בינלאומיים למימון תוכנית החירום, אבל נוח להם לבקש העלאת תעריפים". ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "אין בכוונת המשרד לפעול למימון הפעילות השוטפת או הפיתוח של חברת החשמל בין באמצעות הזרמת הון או העמדת ערבות מדינה".