גל התייקרויות המחירים לא עוצר, הפעם מכיוון סין. יום לפני יום הרווקים הסיני שחל בסוף השבוע שעבר, הודיעה סין על התייקרויות מחירי השילוח מתחומה לשאר העולם. במקום שמונה דולר לכל קילוגרם משלוח, 10.5 דולר לכל קילוגרם משלוח.

"זה אולי נשמע מעט אבל כשמדובר על מוצרים כבדים או יקרים - נושא השילוח והתייקרות המחירים משחק תפקיד מאוד משמעותי", אומר יניב פורת, מנכ"ל ובעלים של אתר Alibuy. "יש כבר מוכרים שהפסיקו לשלוח דברים לארץ. פשוט לא משתלם להם כרגע למכור".

כשפורת אומר "כרגע" הוא מתכוון למוכרים דרך פלטפורמת הסחר הענקית עלי אקספרס. האתר נעל את מחירי המוצרים כבר שבוע לפני הסייל הגדול, ה"סינגלס דיי", על מנת שקונים יוכלו להעריך את גודל ההנחה ולמנוע מהמוכרים להקפיץ מחירים.

המטרה של האתר היא למנוע שיטה ידועה של המוכרים: בערך שבוע לפני יום הרווקים, כאשר אף אחד כבר לא זוכר מה היה המחיר המקורי, המוכרים מקפיצים את המחירים ואז "מעניקים" הנחה מסוימת, שהיא לרוב בסכום יותר גבוה מהסכום המקורי. הלקוח בטוח שעצם זה שהוא קונה ביום הרווקים אומר שהוא חסך, כשבפועל הוא משלם יותר.

השנה, הנהלת האתר לא אפשרה משחק עם המחירים, כך שיכולתם לראות מה המחיר המקורי של המוצר וכמה הוא יעלה ביום הרווקים. יתרה מזו, המוכרים לא יכולים לשנות את המחיר המקורי עד לתחילת דצמבר - אז יסתיימו ימי הסיילים בעולם. אבל היוזמה הזו, יחד עם ההודעה על עליות מחירי השילוח יצרה בעיה.

"סגרתי עסקה עם מוכר סיני גדול, הוא היה אמור להציע מחיר מעולה על מוצר כדי שאוכל להציע אותו בקהילה שלי. אבל יום לפני הסייל, אני פתאום קולט שהמוצר אזל אצלו מהמלאי. דיברתי איתו ואמרתי לו שהוא חייב לעדכן ולחדש את המלאי, והוא ענה לי שהוא עוצר את הכל כי פשוט לא משתלם לו למכור. על כל פריט שהוא מוכר הוא למשה מפסיד דולר, כי ייקרו את המשלוח ולא נותנים לו להעלות מחיר", מספר פורת.

גריל נינג'ה למכירה באתר אמזון הגרמני (צילום: צילום מסך)
גריל נינג'ה באמזון גרמניה|צילום: צילום מסך

לא רק בעיה סינית

עליאקספרס הוא לא האתר היחיד שסובל מעליית מחירי השילוח. גם אחד מהאתרים הסיניים האחרים האהובים מאוד על הישראלים, banggood, נאלץ לעלות מחירים לקראת הסייל הגדול. בניגוד לעלי אקספרס, שם לא נעלו את המחירים לפני, ומוכרים יכלו להגיב בזמן להודעה על עליית מחירי השילוח. "יום לפני פתאום ראיתי קפיצת מחירים באתר", מספר פורת. "בכלל השנה כמעט לא היו מבצעים שווים וגם אם היה מבצע, כמעט לא היה מלאי. זה העדות הכי חיה למחסור בחומרי גלם ובהשפעות עליית מחירי השילוח".

בעיית מחירי השילוח היא לא בעיה סינית בלבד. גם אמזון גרמניה, אחד מה"אמאזונים" הפופולאריים בישראל, במיוחד בתחום מוצרי חשמל, ייקר פתאום את מחירי השילוח וגרם לעליית מחירים.

למשל, תנור נינג'ה פופולארי, שבארץ ניתן למצוא אותו ב-1,600 שקלים, הוצא באמזון למכירה ב-1,150 שקלים בלבד. היום, עם התייקרות המשלוחים, ניתן לרכוש אותו ב- 1,500 שקלים כולל מיסים ומשלוח עד הבית. המחיר עדיין נוטעה לטובת אמזון גרמניה, אבל בפער של 100 שקלים, ייתכן וכדאי לרכוש את אותו המוצר בישראל וליהנות מהאחראיות על המוצר.

"ברגע שאתם קונים מוצרים מעל רף המס, כלומר מעל 75 דולרים, אוטומטית המשלוח מחושב בתשלום המיסים", מסביר פורת. "אם על מוצר שעולה 270 אירו מוספים דמי משלוח של 140 אירו במקום 100 כמו שהיה לפני שבועיים - אוטומטית זה מייקר לך מאוד גם את המיסים".

עליית מחירי השילוח לא צריכה להדאיג רק את הרוכשים אונליין מחו"ל. "זה הולך לגעת בכל תחומי החיים שלנו בישראל", חוזה פורת. "כמעט חצי מהדברים כאן מיובאים מהונג קונג. החל ממכשירי חשמל, ביגוד, כלבי בית, רהיטים וכו'. ברגע שהם מייקרים את המשלוחים אנחנו נרגיש את זה בכיס בכל חנות כאן בארץ. בכל מקרה אם פעם התרגלנו לרכוש בעלי אקספרס במחירי בדיחה ולא לשלם בכלל על משלוח - תתכוננו לעליית מחירים משמעותית גם על המוצרים עצמם וגם על מחירי המשלוח שיכפילו את עצמם בזמן הקרוב".

נקודת האור היחידה שעדיין נותרה היא אמזון ארה"ב. בניגוד לאתרים אחרים המבצע של משלוח חינם באמזון ארה"ב בקנייה מעל 49 דולרים, עדיין תקף , אם כי יש לוודא שכאשר רוכשים מוצרי חשמל- לבדוק שהמתח שלהם מותאם לזה שבארץ.