ועדת שרים לחקיקה צפויה לאשר היום (א') את החזרת תחליפי חלב אם לפיקוח מחירים, לראשונה מאז הוסר הפיקוח מעל השחקנית המובילה בענף, מטרנה, לפני 15 שנים. לאחר האישור תועבר הצעת החוק לקריאה טרומית בכנסת.
משרדי הכלכלה והאוצר בחנו את נושא מחירי תחליפי החלב וגילו כשל בשוק. בהשוואה למחירי העולם, מחירי תחליפי החלב בישראל גבוהים באופן משמעותי. מהשוואת המחירים שערכה נעמ"ת עולה, כי תרכובות מזון לתינוקות יקרים בארץ בכ-62% מגרמניה וב-35% מהמחירים בבריטניה ובארה"ב. על פי בדיקות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומחקר מרכז המחקר והמידע של הכנסת, משנת 2006 המחירים בישראל התייקרו בכ-20% וכיום עומד המחיר הממוצע של אריזת 900 גרם על 78 שקל.
עוד ב-mako כסף:
- מי המיליארד שלא יכול להפסיק לשחק קלפים?
- צפו: נחש במדף הבצל בסניף רמי לוי
- ליגת הלחימה המשולבת UFC נמכרה ב-4 מיליארד דולר
עם זאת, ועדת המחירים המליצה להמתין עם הצעת החוק עד נובמבר, ולאפשר לראות כיצד תשפיע כניסת שופרסל לשוק על המחירים. שופרסל צפויה להשיק מותג פרטי של תחליפי חלב אם בחודש אוגוסט הקרוב.
הוועדה מצאה, כי מטרנה מחזיקה באופן קבוע בנתח שוק העולה על 50%. נוטרילון של טבע עלה לכ-10%-11% אבל, על חשבון סימילאק שמחזיקה בשאר השוק, לא על חשבון מטרנה. כלומר, השחקן הדומיננטי עדיין לא נפגע.
גם השוואת מחירים בניטרול מע''מ שבוצעה במהלך 2014 העלתה כי מחירי תחליפי חלב האם בישראל זהים לאלה שבהולנד, ניו זילנד ואירלנד; זולים יותר מהמחירים באיטליה, בריטניה וגרמניה - ויקרים מהמחירים בספרד, ארה''ב ופורטוגל.
מהלך נוסף שהחל בימים אלה הוא בדיקה שעורכת רשות ההגבלים לגבי השפעת הצו המוסכם בינה ליצרניות, שמיושם בהדרגתיות ובין השאר מחייב בתי חולים להציע ליולדות את כל המגוון בשוק. רשות ההגבלים החלה בתהליך איסוף נתונים מול בתי החולים.
לפיכך, ההמלצה של ועדת המחירים היתה לבחון בנובמבר 2016 אם יש התפתחות של תחרות, ואם לא - לשקול פיקוח קל יחסית, במסגרתו מחוייבות החברות לדווח לועדת המחירים על עלויות, רווחים ותימחור. לאחר מכן, אם על בסיס הדיווח יתברר, שרווחיהן מוגזמים, תמליץ ועדת המחירים לקבוע מחיר נמוך יותר ולפקח עליו.
חרף ההמלצה צפויים היום השרים לאשר את הצעת החוק, שהוגשה על ידי עזריה, ממפלגתו של שר האוצר, משה כחלון.
ח"כ עזריה, יוזמת הצעת החוק, אמרה בסוף השבוע כי "תחושת הבטן של ההורים היתה נכונה, ויצרניות תחליפי החלב חוגגות על חשבונם. לא ייתכן שיצטרכו לשלם כל כך הרבה כסף על תחליפי חלב. לא מדובר בגזרת גורל. מחיר תחליפי החלב בישראל גבוה ביחס לעולם וגם הרווחיות של אותן חברות גבוהה בהרבה ביחס למקבילותיהן בחו"ל. חברות תחליפי החלב מתנהגות כמונופול ומנצלות את העובדה שזהו מוצר יסוד הכרחי עבור משפחות. מחירי תחליפי החלב הגבוהים הם עוד מרכיב ביוקר המחיה של משפחות צעירות בישראל, אין לכך הצדקה. הצעת החוק נעשתה בהסכמה של משרדי הכלכלה והאוצר, כדי להקל על משפחות צעירות ולעצור את החגיגה שחברות תחליפי החלב עושות על חשבונן".
כבר ב-2014 דובר על הכנסת המוצר לפיקוח מחירים בסעיף הקל ביותר המחייב את החברות לדווח לועדת המחירים על רווחיותן במוצר. השלב המחמיר יותר הוא זה בו הן מחוייבות לקבל אישור מועדת המחירים הממשלתית המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה, לכל שינוי מחיר. השלב השלישי המחמיר ביותר הוא הורדת מחיר על ידי ועדת המחירים שהיא לבדה תשנה אותו לפי השינוי בעלויות היצור.
על פי נתוני 2014, השחקניות השולטות בשוק הן מטרנה שבבעלות אסם וסימילאק של פרומדיקו, המחזיקות יחדיו בכ-90% מהשוק. נוטרילון של טבע החזיקה רק כ-6% מהשוק לאחר שהושק ב-2011.
בניסיון להקטין את הריכוזיות הורה ב-2013 הממונה על ההגבלים לשעבר, דייויד גילה לבתי החולים לאפשר גישה לכל חברות התמ"ל. מחקרים הראו שיש ליולדות נטייה להמשיך ולרכוש את המוצר אותו קיבלו בבית החולים.
יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
הצעת חוק: המפקח על הבנקים יחויב בצינון של 3 שנים
המכרז למנכ"ל מפעל הפיס נפתח מחדש