למרות שורה ארוכה של ביטולי טיסות, נראה שישראלים רבים עדיין מצליחים לטוס לחופשה מעבר לים. אולי עונת התיירות הזו היא לא הבוערת ביותר שחווינו, אבל היא בהחלט פעילה. ובואו נודה על האמת – אנחנו לא טסים לחו"ל רק ביולי-אוגוסט. ספטמבר, למשל, עומד ככל הנראה להיות חודש אטרקטיבי לחופשה. בהנחה שחברות נוספות יחזרו לטוס, המחירים אמורים להיחתך דרמטית והרבה ישראלים ינצלו את המחיר וייצאו לחופשה שתימשך גם אל תוך החגים.

למרות שמחיר כרטיס הטיסה ועלות המלון הם בין ההוצאות הגבוהות בטיול, גם שאר ההוצאות עלולות להסתכם בסכום גבוה. הופעות, מסעדות, אטרקציות, ולא התחלנו לדבר על שופינג – אנחנו נוטים לגהץ את כרטיס האשראי הרבה יותר בחופש, ויש לזה מחיר. כשאנחנו רוכשים משהו במטבע זר, אנחנו משלמים עמלת המרת מט"ח, שיכולה להצטבר לסכומים גבוהים למדי.

זה ממש לא קורה רק בחופשות – אנחנו משתמשים בכרטיסי האשראי שלנו בשביל רכישות במטבע זר כל הזמן. כל מי שמזמין מוצרים באינטרנט, בכל אתר שהמחירים בו הם לא בשקלים, משלם עמלה על המרת מטבע. את העמלה גובות חברות האשראי, והיא בשיעור של כ-3% על מחיר העסקה: על כל 1,000 דולר, תשלמו 1,030 דולר, על כך 10 אלפים דולר, תשלמו 10,300, עמלה שקופה שנלווית למחיר העסקה. זה אולי נשמע כמו סכום פעוט, אבל הוא בהחלט מצטבר. 

ומה קורה כשאנחנו רוצים להעביר סכומי כסף לחשבון זר בחו"ל? אז גובים מאיתנו עמלת פעולה גבוהה. מאז פרוץ המלחמה, ניכרת עלייה משמעותית במספר הישראלים שיצאו לרילוקיישן או החליטו להגר. יש גם משפחות שהיו אמורות לחזור לארץ בתום תקופת הרילוקיישן, אבל החליטו להאריך אותה עד יעבור זעם. רוב הישראלים בחו"ל שמתכננים לנסוע או נסעו לתקופה קצרה, עדיין מחזיקים חשבון בנק בישראל, ומעבירים ממנו כספים לחשבון שפתחו במדינת היעד. חלק גם עדיין עובדים אצל מעסיקים ישראלים, מקבלים משכורת שקלית, ומעבירים אותה לחשבון המקומי. כך או כך, הם נדרשים לפעולות רבות של העברת כספים מהארץ לחו"ל, ולהיפך, ומשלמים עמלות גבוהות לבנקים על הפעולות ועל המרת המט"ח.

אם חשבונכם מנוהל בבנק הפועלים, לדוגמה, תשלמו עמלה של קרוב ל-40 דולר על כל אלף דולר שתרצו להעביר. בהעברה של סכומים גבוהים יותר, העמלה תגדל. בנק מזרחי טפחות גובה תוספת עמלה של 2% על המרת מט"ח על כל סכום שתרצו להמיר משקל למטבע זר, כך שהמרה של 5,000 שקל תעלה בפועל 5,100.

אז בין אם אתם סוגרים חופשה בקרוב, קונים מלתחה חדשה, עושים רילוקיישן או סתם רוצים להעביר כסף לחשבון זר, חשוב להבין שיש לכך עלויות נלוות. ריכזנו כמה המלצות להפחתת עמלות, למרבה השמחה יש כמה פתרונות וכל אחד יכול למצוא את מה שמתאים לו. 

 

שופינג בחו
חגיגת קניות במטבע זר יכולה לעלות הרבה מאוד |צילום: Natalya Lys, shutterstock

איך מפחיתים את העמלות המיותרות?

השוואת עמלות: בשלב הראשון, כדאי לבצע השוואה בין הבנקים והפלטפורמות המאפשרות המרת כספים. אפילו חיפוש זריז בגוגל תחת הכותרת "העברת כספים לחו"ל" או "עמלת המרת מט"ח, יעזור להבין איפה אתם עומדים. אם תרצו, למשל, להמיר סכום כסף ממטבע ישראלי למטבע זר ותבחרו בבנק דיסקונט, תשלמו עמלה של 1.09%. בבנק לאומי העמלה הזו היא בשיעור של 1.12%. בפלטפורמה להעברת כספים לחו"ל כמו חברת הפינטק Neema, תוכלו להעביר מט"ח בתשלום עמלה של 0.8% בלבד, ללא עמלת המרה.

מתקשרים ומתמקחים: לא חייבים להסכים לעמלות של הבנקים או חברות האשראי. זה נכון לכל סוגי העמלות, וגם להמרת מט"ח. אם תנסו לדבר עם נציג של חברת האשראי שלכם, ייתכן שיהיה אפשר להוריד את גובה העמלה עד לאחוז אחד בלבד, במקום השלושה שנגבים באופן אוטומטי מכלל הלקוחות.

תשלום במטבע המקורי: מחזיקים במקרה חשבון מט"ח בבנק? אם כן, מאוד פשוט לבקש מהבנק שכל רכישה במט"ח תרד מהחשבון הזה. אם אתם מאלה שרוכשים לא מעט, שווה לשקול לפתוח במיוחד חשבון מט"ח בבנק, ולהחזיק בו מטבע זר, בין אם יורו או דולרים. כך כל קנייה שמבוצעת בכרטיס האשראי במט"ח או בחו"ל, יורדת אוטומטית מחשבון המט"ח, וכך נחסכת לחלוטין עמלת ההמרה. חברת Max, למשל, מציעה לפתוח ארנק מט"ח בקלות יתרה, והוא מבטל למעשה לחלוטין את עמלת ההמרה. 

שימוש בפלטפורמות אחרות: ממש לא חייבים להעביר כסף דרך הבנק – יש היום לא מעט אפליקציות העברת כספים שמציעות עמלות מופחתות דרמטית. Neema, למשל, מציעה אפשרות להעברת סכומי כסף מחשבונות בארץ לחו"ל או להיפך, בעלות המרה קבועה של בין שלושה לחמישה דולר, ללא קשר לסכום ההעברה בפועל. לעומת העמלות שנגבות מהבנקים, זה יוצא חיסכון משמעותי מאוד. גם חברת Rewire מציעה עמלה קבועה של 15 שקל שליחת כסף לחו"ל, אבל יש הגבלה על סכום ההעברה שניתן לבצע.

כרטיס אשראי דיגיטלי: הפלטפורמות החדשות להעברת כספים מציעות גם אופציה לכרטיס אשראי דיגיטלי לחו"ל. זה משמש ככרטיס חיצוני לבנק בו חשבונכם מנוהל. הכרטיס הזה הוא כמו חשבון בנק קטן – אתם מעבירים אליו את הסכום הרצוי במטבע לבחירתכם, ומשתמשים בו בחו"ל כמו שמשתמשים בפלטפורמות התשלום בנייד דוגמת אפל פיי או גוגל פיי. עמלת ההמרה יוצאת נמוכה בהרבה בהשוואה לבנקים, והיא נגבית רק בעת טעינת הכרטיס, ולא בכל תשלום. את הכרטיס ניתן להטעין מחדש.