קניונים מבית "מליסרון" ורשת קניוני "עזריאלי", משרדי עו"ד, תחנות דלק ועוד שלל מקומות עבודה הודיעו היום על שביתה. יחד עם זאת, עסקים רבים שפועלים באותם קניונים ומרכזי קניות זועמים על כך ומוחים בקבוצות השונות ברשתות החברתיות על כך שנמנע מהם יום עבודה.
עו"ד שגיא רויזר, שותף מייסד במשרד עוה"ד רויזר-טוני מסביר מה הכלים המשפטיים שאיתם ניתן לדרוש פיצוי:
- מה אומר החוזה?
יש להבין שבראש ובראשונה, חוזה השכירות בין המשכיר לשוכר הוא שמסדיר את זכויותיהם, לרבות אפשרות להגביל את זכות השכירות בצורה כזו או אחרת.
הגבלה כפויה ופתאומית של זכות השכירות נקראת בחוק החוזים (תרופות של הפרת חוזה) "סיכול" ומתורגמת לחוזים, בדרך כלל, כסעיף "כח עליון" העוסק במקרים בלתי צפויים של הגבלת או שלילת זכות של צד להסכם במקרים שלא היו ניתנים למניעה באופן שלא יהווה הפרה של ההסכם. - כעת נשאלת השאלה האם ההשבתה יכולה להוות הפרה של הסכם שכירות?
בתי המשפט בישראל נזהרים מהתערבות בהסכמים מכוח "עיקרון כיבוד ההסכמים" ובהתאם גם נוהגים בזהירות בהפעלת דוקטרינת ה"סיכול", ולראייה גם במקרים חריגים של מלחמה קבעו בתי המשפט שבנסיבות הביטחוניות של מדינת ישראל, כל עוד לא נקבע במפורש בהסכם, מדובר באירוע שעשוי להיחשב כאירוע צפוי שאין לראותו כאירוע מסכל.
לכן, יש לבחון כל הסכם שכירות לגופו אך לאור גישת בתי המשפט, ככל שלא הוסכם אחרת במפורש בהסכם, קרוב לוודאי שהשבתה יזומה על-ידי המשכיר, בשל השקפת עולמו הפוליטית, לא תיתפס כאירוע מסכל ובהחלט סביר שתתעורר מחלוקת משפטית מוצדקת בין שוכרים למשכירים כיצד יש להגדיר את ההשבתה. - איך יודעים כמה כסף עסקים מפסידים?
שאלת ההוכחה היא דווקא השאלה הפשוטה, מכיוון שהיא ניתנת לבחינה אריתמטית. כל עסק שמנהל ספרים על-פי חובתו שבדין יוכל להציג בנקל את המחזוריות העסקית או את היקף הכנסות או הרווחים באמצעות הצגת דו"חות רווח והפסד של עסקו, ולבחון אם אכן חלה ירידה בתקופת זמן מסוימת.
מובן שככל שהנתונים הפיננסיים יהיו מדויקים וברורים יותר כך יהיה קל יותר להוכיח את השינויים הנדרשים.