תנור האפייה הוא אחד מהמכשירים הקריטיים במטבח שלנו, במיוחד לקראת החגים, וחשוב לכולנו שהוא ייתן עבודה איכותית. אם הוא משולב עם כיריים אז גורל המטבח שלנו מונח על כתפיו. ועדיין, תקלות תנורים קורות על ימין ועל שמאל ורבים מאיתנו כבר התרגלו לכוון את התנור על פחות או יותר מהטמפרטורה הרצויה כי התרמוסטט דפוק, או לסובב את העוגה באמצע האפייה כדי שהיא תהיה מוכנה מכל הצדדים. במקום לקבל את הדין, עדיף לקנות מוצר עם אמינות מוכחת.
איך נדע איזה תנור הוא המומלץ ביותר? שאלנו 30 טכנאי מוצרי חשמל המדורגים באתר מידרג, המדרג בעלי מקצוע, אלו תנורי אפיה אמינים ביותר בעיניהם לאור ניסיונם ארוך השנים. שאלנו גם על תנורי בילד-אין וגם על תנורים משולבים..
כיום מוצרי חשמל הביתיים לא מאריכים חיים, בוודאי לא כמו מוצרי החשמל של פעם שהחזיקו 25-30 שנה. מוצרי החשמל כיום זולים יותר ללקוח אך גם עשויים מחומרים זולים יותר המתבלים במהירות ומותירים את אתכם בלי המון ברירות מעבר לקניית מכשיר חדש שיכניס אותו בחזרה למעגל הקסמים של קניה-תקלה-תיקון-קניה בכל כמה שנים.
מהסיבה הזו רבים מהטכנאים שנשאלו על תנור האפייה המומלץ ביותר מבחינתם ביקשו לסייג את דבריהם: "הכל יחסי" או "אני יכול להמליץ על מה שהכי פחות גרוע" הם משפטים ששמענו שוב ושוב. על-כן החברות שזכו במקומות הראשונים הוזכרו בעיקר על ידי הטכנאים כחברות המספקות את השירות הטוב ביותר ואת אספקת החלפים הטובה ביותר.
תנור הבילד-אין המומלץ ביותר
תנור הבילד-אין הוא התנור הפופולרי ביותר כיום, והוא נכנס לנישה בין ארונות המטבח באופן חלק ויפה.
חברת תנורי הבילד-אין עליה הצביעו כ50% מהטכנאים כחברה האמינה ביותר היא חברת BSH, חברת האם של מותגי Bosch, Siemens ו-Constructa . חברה זו אהודה בקרב טכנאי מוצרי החשמל בעיקר בגלל הגב החזק שהיא נותנת למוצריה. "במצב השוק כיום בו כל המוצרים מתקלקלים לא אחרי הרבה זמן, מה שהלקוח צריך לשאול את עצמו זה 'האם יש לתנור שלי אחריות ושירות טובים'. לבוש יש שירות חזק והם תמיד מספקים חלקי חילוף" אמר לנו שי, טכנאי מוצרי חשמל המדורג במידרג בציון 9.53. "חלקים זמינים – לקוחות מרוצים" הוסיף משה הטכנאי, המדורג במידרג על-פי 147 חוות דעת.
במקום השני עם 20% מקולות הטכנאים נמצאות חברות Electrolux ו- AEG, גם הן חברות אחיות. "התנורים של אלקטרולוקס הם יחסית הכי אמינים למחיר שהלקוח משלם בשוק של היום" אומר צחי, טכנאי עם לא פחות מ2,718 חוות דעת באתר מידרג. "הבלאי באא"ג ואלקטרולוקס הוא נמוך הרבה יותר, וכשיש תקלות לרוב לא מאוד יקר לתקן אותן" הוסיף צחי, טכנאי בציון 9.86 במידרג.
לאחר אלקטרולוקס ואא"ג בהמלצות תנורי הבילד-אין, נמצאת Sauter עם 13.3% מקולות הטכנאים ולאחריה אלקטרה ובקו עם 3.3% מקולות הטכנאים לכל אחד. כ10% מן הטכנאים הצהירו שאין להם המלצה על מותג ספציפי נוכח שוק התנורים כיום.
התנור המשולב המומלץ ביותר
תנור משולב הוא תנור שמורכבות עליו כיריים, והוא עומד על הרצפה ולא משולב בארונות המטבח כמו תנור הבילד-אין. תנורים אלה מציעים מגוון פעולות רחב במכשיר אחד.
המלצות הטכנאים על התנורים המשולבים היו פחות מכריעות. את המקום הראשון חולקות חברות Sauter ו- BSH(חברת האם של תנורי בוש, סימנס וקונסטרוקטה) עם 32% אחוז מקולות הטכנאים לכל אחת. צחי, טכנאי עם 869 חוות דעת באתר אמר כי "מערכת הגז של בוש עמידה ובטוחה יותר, וזאת הסיבה העיקרית לכך שהצבעתי בעדה". על סאוטר אמר חנן הטכנאי כי הוא "קל לניקוי ואופה טוב", ואחר הוסיף כי "סאוטר זה מותג שהוכיח את עצמו בכיריים ובתנורים. אבל צריך לשים לב לדגם כי יש מוצרים שהם יותר זולים ולכן פחות איכותיים".
אחריהם הוזכרו המותגים Beko, Delonghi, La Cucina, Melfi, Smeg, Rosieres ו- Bellers עם 4% מקולות הטכנאים לכל אחד. ל8% מהטכנאים לא הייתה המלצה ספציפית.
על מה אפשר לוותר בתנור
אמנם הטכנאים אומרים שאין הרבה תקווה לתנור שלכם לטווח הארוך, אבל בכל זאת יש מאפיינים בתנורים של היום שאתם יכולים לוותר עליהם ולחסוך לעצמכם תקלות עתידיות, וגם כסף. הכלל לכל המאפיינים להלן הוא: כמה שיותר פשוט יותר טוב. חפשו את התנור הכי פחות דיגיטלי ומשוכלל שאתם יכולים למצוא, וכך תמַנעו מכמה שיותר תקלות לאורך השנים.
ניקוי פירוליטי? לא תודה. אחד מהמאפיינים החמים של התנורים היום הוא אופציית הניקוי הפירוליטי, שהוא תוכנית ניקיון עצמי של התנור. במצב הזה התנור ננעל לחלוטין ומגיע לטמפרטורות גבוהות מאוד של עד 500 מעלות. כך כל הלכלוך בתנור נשרף כליל והתנור נקי בלי שנקפתם אצבע.
נשמע חלומי, אנחנו יודעים. מי לא רוצה לזרוק את הסנט מוריץ ואת שורפי הגרון האחרים לפח (עוד מעט נגיד לכם לזרוק אותם בכל מקרה, אל דאגה), אך הבעיה היא שרוב התנורים שיש בהם את הפונקציה הזו, פשוט לא יכולים לעמוד בה.
"הטמפרטורה הגבוה של הניקוי הפירוליטי מזיקה לרכיבים בתוך התנור" אומרת מיכל עולמי-אביטל, מנהלת תוכן באתר מידרג. "התנור פשוט לא בנוי לעמוד בחום הזה. החום גורם לבלאי מואץ של התנור והרבה פעמים לתקלות רציניות ממש. לפעמים דלת התנור ננעלת ולא נפתחת שוב בלי טכנאי או שהזכוכית של הדלת נסדקת מרוב חום" היא מוסיפה. מעבר לכך, פונקציית הניקוי הפירוליטי תוסיף למחיר התנור שלכם כמה מאות שקלים ויותר, ככה שאתם ממש לא צריכים אותה.
לוח תצוגה אלקטרוני מזמין תקלות. רבים מאיתנו אוהבים את המראה ההיי-טקי שמעניק לוח תצוגה אלקטרוני למכשיר החשמל שלנו, ואם הוא טאצ' אנחנו בכלל מרגישים בחלל. אך במכשירי החשמל של היום כפי שכבר נאמר, ככל שהם יהיו אלקטרוניים יותר כך הם יזמנו יותר תקלות. לכן, ותרו על מסכי תצוגה משוכללים והיצמדו ללוח הפיקוד האנלוגי הישן והטוב. לא רק שרכיבים אלקטרוניים מזמנים יותר תקלות, גם מאוד יקר לתקן אותם. או כמו שאמר לנו אלברט הטכנאי: "מסכי מגע – לא לגעת בהם!".
>> מהו מדיח הכלים המומלץ ביותר על פי בחירת הטכנאים?
על מה לא לוותר בתנור שלכם
עד עכשיו היינו שליליים, מה מתקלקל ומה מיותר, ועכשיו קצת לחיובי: מה אתם כן צריכים בתנור שלכם?
כמה שיותר שנות אחריות. מעבר לשירות התיקונים שתקבלו לאורך זמן, שנות אחריות מרובות מעידות פעמים רבות על איכות המוצר ועל האמון שהחברה תולה בו. תמיד תבררו בחנות על מספר שנות האחריות על המוצר ואם יש מבצע שווה להרחבת האחריות אל תהססו לממש אותו.
טורבו אקטיבי. הטורבו האקטיבי הוא בעצם גוף חימום עגול הנמצא מאחורי מאוורר הטורבו, והוא זה שיאפשר לכם אפיה או צלייה מיטבית של שתי תבניות בו זמנית, מאפיין שחבל לפספס. היום הטורבו האקטיבי קיים ברוב התנורים, אבל בכל זאת כדאי לוודא שהוא נמצא בתנור ששמתם עליו עין. הוא מסומן לרוב בבורר התוכניות כעיגול עם מאוורר בתוכו, אבל ליתר ביטחון שאלו גם את המוכר בחנות שהוא נמצא.
וודאו שהתנור שלכם בנוי באופן החלק ביותר שאפשר. ככול שיש יותר חריצים ככה יש יותר מקום ללכלוך להיתקע בו. חפשו תנור עם כמה שפחות חיבורים בתא הפנימי ובמבנה הדלת.
תקלות נפוצות בתנור האפייה
אז תקלות כבר אמרנו שיקרו. בדקנו בשבילכם אלפי התקלות שתוקנו על ידי טכנאים המדורגים באתר מידרג, ומצאנו מהן התקלות הנפוצות ביותר וכמה הן עומדות לעלות לכם:
החלפת גוף חימום – באופן מובן אחד הדברים שנוטים להתקלקל הכי הרבה בתנור הוא גוף החימום, החלק המרכזי ביותר של התנור וזה שעושה את העבודה הקשה מכולם. בתקלה זו תרגישו כאשר תראו שהתנור פשוט לא עושה את העבודה כמו שצריך. אם כל גופי החימום בתנור התקלקלו בו-זמנית, התנור לא יתחמם כלל.
הבעיה עם גופי חימום שאי-אפשר לתקן אותם, רק להחליף. בתנור סטנדרטי ישנם שלושה גופי חימום שעלולים להתקלקל. אם אתם רוצים לבדוק איזה גוף חימום התקלקל, אתם יכולים להפעיל את התנור על מספר מצבים: טורבו, גריל ואפיה. אם התנור מחמם במצב של גריל אך לא במצב של טורבו, נדע שהתקלה היא בגוף החימום של הטורבו וכן הלאה. כך תדעו באלו מצבים אתם עדיין יכולים להשתמש בתנור עד שהטכנאי יגיע. אם כל גופי החימום התקלקלו יחד – צר לנו.
מחיר ממוצע להחלפת גוף חימום עומד על 445 שקלים בממוצע על-פי נתוני אתר מידרג.
תנור מקצר – קצר חשמלי מעיד לרוב על תקלה בגוף החימום. כדי לדעת בוודאות שהתקלה נובעת מגוף החימום ולא ממקור אחר, כוונו את מד הטמפרטורה ל0 מעלות והפעילו את התנור. אם התנור הקפיץ את החשמל למרות שגוף החימום לא עובד סימן שהתקלה נובעת ממקום אחר. בכל אופן תצטרכו לקרוא לטכנאי שיברר את מקור התקלה. בגלל שקצר יכול לנבוע ממגוון גורמים קשה לומר כמה יעלה לכם לתקן אותו, אך אנחנו יכולים לומר שמחיר תיקון תנור מקצר עומד על 387 שקלים בממוצע.
בורר תוכניות שרוף – "בורר התוכניות" הוא הכפתור ששולט על בחירת תוכנית האפייה בתנור. הוא עשוי מחומר חלש יחסית ולאורך הזמן מתבלה מחום התנור. כשבורר התוכניות נהרס, התנור פשוט לא יעבוד. תיקון בורר מצבים בתנור אפייה יעלה לכם בממוצע 469 שקלים על-פי עבודות קודמות דרך אתר מידרג.
>> הטלוויזיה של ישראל עוברת לערוץ 12: כל מה שצריך לדעת לקראת הפיצול של ערוץ 2
עשה ואל תעשה עם תנור האפייה
שימוש נכון בתנור יכול להאריך את חייו ולמנוע תקלות מיותרות. אספנו טיפים מטכנאי מוצרי החשמל המדורגים במידרג כדי שתוכלו לשמור על התנור שלכם:
מצב שבת – רבים משומרי השבת משתמשים בתנור כפלטה בעזרת "מצב שבת" שיש בחלק מהתנורים. מצב זה משאיר את התנור על טמפרטורה קבועה של כ100 מעלות לאורך זמן ומאפשר חימום של אוכל בשבת. פונקציית מצב השבת לא מומלצת לשימוש על-ידי הטכנאים, כיוון שהחום הממושך פוגע בחלקי התנור ומביא לתקלות. כדאי להסתפק בפלטה רגילה, שגם צורכת הרבה פחות חשמל מהתנור.
לא מומלץ לשים דברים בנייר כסף ישר על תחתית תנור האפייה. המגע הישיר של נייר הכסף באמייל בשילוב עם החום הורס את האמייל ועלול ליצור בו קילופים ואפילו חורים.
חימום התנור כ-20 דקות לפני התחלת האפייה ייתן לכם אפיה איכותית הרבה יותר. על כן הדליקו את התנור על החום הרצוי והכניסו את התבנית פנימה רק כשנורת הביקורת של התרמוסטט נכבית ומראה שהתנור הגיע לטמפרטורה הנכונה.
סוף למסיר השומנים. הבטחנו ועכשיו אנחנו מקיימים: הימנעו משימוש במסירי שומנים. הם פוגעים באמייל של התנור, גורמים לדהיית צבע וגם מוחקים את הסימנים על לוח הפיקוד של התנור, ואיך תדעו ככה איפה נמצא מצב הטורבו האקטיבי?
אל תזניחו. גם אם אתם לא בשלנים מהוללים ומכירים ממש טוב את השליח של הפיצה הקרובה, הקפידו להפעיל את התנור לפחות פעם בחודש. כאשר התנור לא עובד זמן רב לחות מצטברת על גופי החימום מה שיכול לגרום לתקלות ולקצרים.
ההצבעה המלאה:
תנור בילד-אין | |
שם חברה | מספר טכנאים שהצביעו |
BSH | 15 |
Electrolux/AEG | 6 |
Sauter | 4 |
Electra | 1 |
Beko | 1 |
אין המלצה | 3 |
תנור משולב | |
שם חברה | מספר טכנאים שהצביעו |
BSH | 8 |
Sauter | 8 |
Beko | 1 |
Smeg | 1 |
Rosieres | 1 |
De'Longhi | 1 |
Melfi | 1 |
Bellers | 1 |
La Cucina | 1 |
אין המלצה | 2 |
אתר מידרג www.midrag.co.il מדרג בעלי מקצוע כבר משנת 2003, וצבר עד היום יותר מ-400,000 חוות דעת על בעלי מקצוע ב-60 תחומים שונים. המידע זמין באפליקציה לאנדרואיד או לאייפון או באתר.