פסח נמנה עם חגי שלושת הרגלים (לצד חנוכה, שמחליף את שבועות, ולצד ראש השנה) בהם מתקיימת העלייה לרגל למקדשי השופינג, כשאנו מצוידים בתווים החדשים שקיבלנו זה עתה מהבוס. אפשר לאהוב, אפשר לשנוא ואפשר גם להניח אותם בארנק עד שתוקפם פג, כך או כך תווי הקניה הם ברירת המחדל של המעסיקים בישראל בשנים האחרונות.

זו דווקא אפשרות לא רעה, כשחושבים על זה - אם האלטרנטיבה היא מארז "חגיגי" של יין או מתנה שבחר הבוס בעל הטעם המוטל בספק – הבו לנו תווים ונקנה בהם כרצוננו, כלומר: רק בבתי עסק ספציפיים, לא כולל קולקציות קודמות, ככתוב בתקנון וט.ל.ח.

עוד ב-mako כסף:

התווים הנפוצים ביותר בארץ הם "רב תו" או "רב קארד" – שניהם של קבוצת אלון הריבוע הכחול (אליה משתייכת רשת מגה) ו"תו הזהב Cash" מבית שופרסל.

בעקבות הקשיים הכלכליים אליהם נקלעה מגה, "רב תו" ו-"רב קארד" לא הונפקו החל מחודש ינואר 2016, אך הם עדיין קיימים בשוק והכרטיס המחליף אותו הוא ה"רב קארד החדש". בדומה ל"תו הזהב Cash", הוא תקף לחמש שנים ואין הגבלות רכישה למעט אלו הכתובות על גבי הכרטיס, לדוגמא: בשקם אלקטריק וסנסור לא ניתן להשתמש בכרטיס במחלקות המחשבים והסלולר, ובחלק מהרשתות אין כפל מבצעים אם ישנן הנחות מועדון.

אישה קונה בגדים (אילוסטרציה: Wavebreakmedia Ltd, Thinkstock)
רוב הרשתות מכבדות את התלושים במלואם|אילוסטרציה: Wavebreakmedia Ltd, Thinkstock

כמה זה שווה באמת? מה שתמיד מעניין אותנו לדעת הוא כמה כסף הוציאו עלינו, ובמילים אחרות: מהו השווי האמיתי של המתנה שלנו לחג? "המעסיקים והחברות רוכשים את התווים בהנחה של בין 5% ל-7% מהשווי שלהם", מגלה אבי צימרמן, מנכ"ל שופרסל פיננסים. המשמעות היא שתו ב-100 שקלים, עולה למעסיק שלכם בין 93 ל-95 שקלים.

מותר למכור? אם המוח העסקי שלכם כבר מתחיל לעבוד שעות נוספות ואתם מחשבים את הרווח שלכם ממכירת תווי השי, דעו שסחר בתווים הוא אסור. "לא ניתן לסחור בתווים ולמכור לצד ג'", מסביר צימרמן. אך האם זהו מהלך לא חוקי? לא ברור. התחום נותר אפור למדי.

באתר המכירות ב-yad2, למשל, תחום מכירות התווים פורח – תחת הלשונית "שוברי זיכוי/תלושים" ניתן למצוא לצד הגיפט קארדים של הרשתות השונות גם תלושי חג של חברות התווים המוכרות. גם באתר Homeless מצאנו תווים לחג תחת הקטגוריה "תלושים ותווי שי". התווים נמכרים באתרים השונים בין 7%-12% הנחה מערכם.

המגבלות הוסרו, אבל חשוב לעקוב

בשנת 2014 הוצאו תקנות חדשות במסגרת תיקון 36 לחוק הגנת הצרכן, כפי שמוצג לציבור באתר המועצה לצרכנות: "תוקף תווי קניה שהונפקו החל מיום 1.7.14 לא יפחת מחמש שנים, הסכום הנקוב בתו הקניה יהיה אחיד לגבי כל העוסקים המנויים בו, צרכן יהיה רשאי להשתמש בשובר זיכוי שניתן כעודף בכל אחד מסניפי העוסק".

ואכן, בשופרסל נמכר בשנה וחצי האחרונות "תו הזהב Cash", שהחליף את תו הזהב הרגיל. השוני הגדול הוא שבתו החדש אין הגבלות רכישה והוא מתפקד כמזומן. "בכל הרשתות השותפות לתו ללא יוצא מן הכלל מכבדים את התו גם על מוצרים במבצעים, סוף עונה, עודפים, סוג ב' אאוטלט, צבירת נקודות מועדון ועוד - ללא כוכביות וללא אותיות קטנות", מספר צימרמן.

בבדיקה עם הרשתות השונות ניכר כי הן מכבדות את תווי הקניה השונים במלואם, במבצעים, סוף עונה ובחנויות האאוטלט – בקבוצת פוקס הכוללת את פוקס, פוקס הום, אמריקן איגל וארי, צ'ילדרנס פלייס, צ'רלס אנד קית', מנגו, ללין, בילבונג ויאנגה ה"רב קארד החדש" ו-"תו הזהב Cash" כוללים כפל מבצעים ואין החרגות למועדון, כך גם בקרייזי ליין, ניין ווסט, סולוג, לי קופר, הוניגמן ו-TNT. ברנואר וטוונטיפורסבן מחדדים כי הרכישה היא בהתאם להסכמים עם מנפיקי התווים (כלומר, לפקוח עיניים ולחפש את האותיות הקטנות על התו).

רשתות אייס ואוטו דיפו אף הגדילו לעשות ומציעות במהלך חודש אפריל רכישה ב-7% יותר מהערך הנקוב על "תו הזהב Cash".

אך על אף התקנות החדשות שמטרתן הייתה לשים קץ למגבלות המרגיזות, לרשתות השונות עדיין יש סייגים מסוימים בכל הנוגע לקנייה בתווים שאת חלקם אנו מגלים רק כשמגיעים לקופה. אנחנו מציעים להקדים תרופה למכה, ובמקום לרטון ולהרוס את היום בקניון – שגם ככה הוא שדה קרב, בין אם מדובר בערב חג או חול המועד – כדאי פשוט לשבת מבעוד מועד מול התווים ולקרוא את האותיות הקטנות.

"התקנות אמנם מחייבות לכבד את התווים במלוא הסכום הנקוב עליהם, אבל לא מונעות מהרשתות להטיל מגבלות על היכולת לממש אותם. אתם עשויים לגלות שאם רציתם ליהנות ממבצע ברשת מסוימת, תצטרכו לשלם במזומן או לוותר על ההנחה ולשלם בתווים", מסבירה שרון בירקמן, חוקרת צרכנות ויוזמת פרויקט "האישה שהפסיקה לקנות". "כמו כן, עליכם לדעת כי מגיע לכם עודף גם כשאתם משלמים בתווי קנייה. האופן שבו תקבלו את העודף קבוע במדיניות הרשת: יש רשתות שמחזירות מזומן (עד סכום מסוים), ואחרות מחזירות רק זיכוי בכל סכום. שימו לב שלקבל עודף בזיכוי תקף לאותה רשת, ובחלק מהרשתות גם לרשת הבת שלהן, ולמעשה מצמצם את היכולת שלכם ליהנות מהתו".

קניות (צילום: Thinkstock)
בסופו של דבר, הכי משתלם לקנות בסופר|צילום: Thinkstock

לפני היציאה לקניות, בירקמן מציעה לשמור את התווים במקום מסודר. "אם תאבדו אותם לא תוכלו לקבל את שוויים בחזרה, זה כמו לאבד מזומן. ועוד דבר - אם אתם מחליטים לא להשתמש בהם מיד, סמנו ביומן מתי תוקף תווי הקנייה שלכם פג".

כדי להשתמש באופן מושכל ומשתלם בתווי הקניה, בירקמן מציעה ראשית לערוך תכנית פעולה. "גם אם קיבלתם תווי קנייה בסכום גדול, אל תצאו איתם לשיטוט חסר מטרה בקניון: אתם עלולים לגלות רק אחרי שכבר הגעתם לקופה שהם לא תקפים על דברים שרציתם, ואז תמצאו את עצמכם מוציאים כסף כי 'לא נעים'. תכננו את הקניות קודם לכן ודעו בדיוק כמה תצטרכו להוסיף בכל חנות. בנוסף, יש חנויות שבהן תוכלו לשלם בתווי קנייה רק על חלק מהמוצרים, וגם זה משהו שתגלו רק אחרי שכבר תגיעו לקופה. ובאותו נושא, יש גם חנויות אאוטלט שמכבדות תווי קנייה במלוא ערכם במחיר המוזל. לפני שנוסעים במיוחד לאאוטלט מרוחק, ממש כדאי לצלצל לחנויות הרלוונטיות ופשוט לשאול אם אפשר לשלם בתווים".

מה הכי משתלם לקנות בתווים?

רשתות המזון הן בדרך כלל הדרך הטובה ביותר לנצל את מלוא השווי של תווי הקנייה. אם החלטתם להשתמש בהם לרכישת מזון, אתם יכולים "לנייד" החוצה מתקציב המזון סכום דומה במזומן לצרכים אחרים. זה שהחלטתם לקנות מזון בתווי קנייה לחג לא אומר שצריך לקנות כמויות אדירות. נצלו את התווים בחוכמה, הם יהיו בתוקף גם בעוד שנתיים.

מרכול (צילום אילוסטרציה) (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
מגה. ההתמוטטות הובילה ליצירת תלוש חדש|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"גאדג'טים למחשב, סלולר, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה ותכשיטים הם בדרך כלל הדברים שהכי פחות כדאי לקנות באמצעות תווי קנייה", מייעצת בירקמן. "הרבה פעמים מכיוון שהשוואת מחירים פשוטה תגלה לכם שאפשר לרכוש מוצר זהה או דומה בהרבה פחות אם משלמים במזומן. זכרו שתווי הקנייה הם כסף לכל דבר ולא כדאי לבזבז אותם על פער של מאות שקלים במחיר".

אם החלטתם שאתם לא קונים משהו בכסף "אמיתי", אין שום סיבה לקנות אותו בתווי קנייה. הם תקפים לחמש שנים, כלום לא בוער. אם תכננתם את התקציב הקרוב והכל מסודר לכם מבחינת הוצאות, אל תקנו בכח רק כי קיבלתם תווי קנייה. שלבו את התווים בתכנון עתידי בחודשים הקרובים ועדיף בקיץ, שהוא תקופה עתירת-הוצאות ממילא.

ואם אתם כבר מחליטים לצאת לשופינג עם הילדים בימי חול המועד, או בשמם האמיתי – הימים הנוראים, בירקמן מציעה מימד נוסף לשופינג – כן, יש חיה כזו. לדבריה, ניתן להפוך את הרכישה בתווים לתרגיל חינוכי עבור הילדים: "נותנים לכל ילד תו שנראה בעל שווי רב, יושבים יחד איתו, מבררים את כל התנאים וההגבלות על המימוש ובוחרים ביחד מתנה מתוך היצע הרשתות". 

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il