נועה מתל אביב מגדלת שני חתולים גזעיים (אח ואחות). לפני מספר שבועות נמצא אחד מהם פצוע ומדמם בחצר, וההערכה היא שהוא נדרס או קיבל בעיטה חזקה מהשכן. נועה לקחה את החתול למיון באחד מבתי החולים בארץ, שם שכב כמה ימים בטיפול נמרץ ואף נזקק לניתוח בשלפוחית השתן שנקרעה.
עלות הטיפול להחזרת החתול לאיתנו הסתכמה בכ-10,000 שקלים. "לרגע לא חשבתי על העלויות; כל מה שחשבתי עליו, זה שג'סי יחלים ויחזור הביתה. כשקיבלתי את החשבון בהחלט הייתי בהלם, כי אין לי סכומים כאלה", היא סיפרה.
נועה היא מקרה יוצא דופן. במקרים רבים, בגלל העלות הגבוהה של הטיפול הרפואי בכלב חולה, או פצוע, גם אלה שרואים בו "בן משפחה", יש מי שמוותרים על הטיפול היקר בו. התוצאה - הכלב או החתול ממשיכים לסבול, ובגלל העלויות הגבוהות הכרוכות בהבראתם, יש אף מי שמעדיפים אף להרדים אותם.
אבל לא רק סיכון של פגיעה בריאותית מביא לעלויות גבוהות בטיפול בחיות מחמד. כמעט כל שבוע מתפרסם בתקשורת סיפור על כלב שנשך אדם או אילו כלב אחר, ויש מקרים שאפילו מגיעים לבתי משפט שפוסקים פיצויים של מאות אלפי שקלים לננשך, גם אם בפועל לא קרה נזק פיזי, אלא רק נפשי.
לנוכח העלויות הגבוהות בטיפול בבעלי חיים וחיות מחמד, קיימת כיום אפשרות למימון ההוצאות בצורת ביטוח. בשבדיה מכוסים כ-50 אחוזים מחיות המחמד בביטוח רפואי, באנגליה וארה"ב כשליש; אך בישראל הפתרון הזה אינו נפוץ וזה מגיע לאחוזים בודדים- כ-4 אחוזים.
"המודעות של רכישת ביטוח רפואי לכלב או לחתול שלנו מאוד נמוכה בישראל, אבל היא משתפרת בשנים האחרונות," אומר גיל אנגלמן, מבעלי סוכנות הביטוח אנגלמן ובניו.
הוא עצמו מעיד על כך, שיזם לפני כ-5 שנים את הקמת המרכז שמוכר ביטוח צד' ג' וביטוח רפואי של חברת הפניקס, בגלל מקרה פרטי שלו. "הכלב חזר הביתה צולע, והסתבר שהיה לו קרע ברצועה הצולבת. הוא בן משפחה ולרגע לא חשבנו לחסוך בכסף ולא לטפל בו, והעלות של ניתוח ואשפוז, של תרופות וטיפולים הגיעה לכ-8,000 שקלים. חשבתי שלא הגיוני שאין פתרון ביטוחי למקרים כאלו ולכן יזמתי את המרכז לביטוח חיות מחמד, שאני מבעליו".
יש גם מוצרי כיסוי ביטוח רפואי לכלבים בסגנון קופת חולים לחיות מחמד, שאותם מציעים גם ווטרינריים פרטיים ומרכזי טיפול פרטיים לחיות. בכל מקרה, כמו בכל ביטוח קראו את הפוליסות וההסכמים בקפידה, כולל האותיות הקטנות, ותבחרו רק את מה שמתאים לכם ולחיית המחמד שלכם.
כמה זה עולה לכם
עלות חודשית לביטוח – 60-120 שקלים
בישראל יש עשרות מוצרי ביטוח בריאות לבני אדם, אבל רק שלושה מוצרי ביטוח רפואי לחיות מחמד: Best Friend (שי לידיד) של הפניקס, חיותא של חברת שומרה מקבוצת מנורה מבטחים, ומרפאט שמגדירה עצמה כקופת חולים לחיות מחמד ואינה חברת ביטוח.
בכל ביטוח צריך למלא הצהרת בריאות לגבי החיה המבוטחת. הצהרת הבריאות ניתנת כמובן בידי בעלי הכלב או החתול, בטופס חייבים להצהיר על מקרים בהם הכלב נשך בעבר, אם הוא חולה, נכה בגלל תאונה (ואז גם לא בטוח שיתקבל לביטוח) ועוד.
בכל הביטוחים האלה קיימת הגבלה על גיל חיית המחמד המבוטחת – מ-4 חודשים ועד 8 שנים (במרפאט אפשר לבטח החל מגיל חודשיים אם לכלב יש כבר שבב). העלות החודשית נעה בין 60-70 שקלים לביטוח בסיסי ועד ל-120 שקלים לביטוח מורחב.
הפניקס –היא פוליסת ביטוח רפואי הכוללת גם ביטוח צד ג' וגם ביטוח חיים. אי אפשר לרכוש ביטוח רפואי בנפרד, אך כן ניתן לרכוש רק ביטוח צד ג'. אין הכוונה לווטרינרים מסוימים, ואפשר לבצע את הטיפולים אצל הווטרינר הקבוע של החברה, או בבית חולים לחיות. העלות בין 70 שקלים לצד ג' ועד ל-95 שקלים בחודש לביטוח מורחב. הרשמה באופן דיגיטלי במרכז לחיות מחמד תביא להנחה של 15 אחוזים-20 אחוזים.
מרפאט - מספקת שירותים רפואיים באמצעות עשרות ווטרינרים הפרוסים בעשרות מקומות בארץ. יש המעידים שזה חיסרון, כי היו רוצים את הטיפול אצל הווטרינר הפרטי שלהם ולא ווטרינר מרשימה סגורה, שאף לעיתים לא נמצא בעיר בה הם מתגוררים. מאידך, היתרון של מרפאט הוא בכך שהיא מכסה גם עלויות חיסונים וטיפולים שוטפים, בניגוד לביטוחים המתחרים ששם אין כיסוי כזה. בנוסף, בעלי חיית המחמד שנזקקת לטיפול לא צריך להגיש תביעה ולחכות להחזר הכספי, כמו שקורה מול חברת ביטוח, כי החברה משלמת ישירות לווטרינר. שירות קופת החולים של ‘מרפאט’ עולה בין 70 ל-120 שקלים לחודש, תלוי בסוג הכיסוי וסוג החיה.
בחיותא ניתן גם לרכוש צד ג' בנפרד וביטוח רפואי בנפרד – ביטוח רפואי מוצע במחיר החל מ-75 שקלים בחודש ועד קצת מעל ל-100 שקלים.
השתתפות עצמית ותקרת הכיסוי
בכל הביטוחים הרפואיים יש השתתפות עצמית (250 שקלים בהפניקס, 250 שקלים בחיותא או 10 אחוזים הגבוה מביניהם). ההשתתפות העצמית מתייקרת אם יש ריבוי תביעות. במרפאט – ההשתתפות העצמית היא 10 אחוזים מגובה התשלום לווטרינר או המרכז הרפואי שבהסדר. ההשתתפות מחושבת ממחיר המחירון של הוטרינר או ממחיר המרכז הרפואי בהתאם.
הביטוחים מוגבלים לתקרות כיסוי שנתיות –הפניקס, למשל, נותנת תקרה של עד 17,000 שקלים בשנה, חיותא עד 15 אלף שקלים בשנה, והתוכנית מגבילה את התביעות לאחת מקסימום בכל 90 יום. במרפאט תקבלו עד 10,000 שקלים בשנה בתוכנית הבסיסית ועד 15 אלף שקלים בשנה בתוכנית המורחבת.
חשוב לבדוק גם עד איזה גיל תקף הביטוח. בהפניקס, למשל, מבטחים כלבים רק עד גיל 8; מעבר לגיל זה יבדקו בחברה את אפשרות להמשיך את הביטוח בהתאם למצבו הרפואי של הכלב. לעומת זאת, בחיותא הביטוח תקף לאורך כל שנות החיים של הכלב, אך יהיה יקר יותר ככל שהכלב מזדקן. במרפאט גם מאפשרים רכישת ביטוח מעל גיל 8 במחיר גבוה יותר ובתנאי שהכלב/החתול היה מנוי בה גם קודם.
ביטוח צד ג' לכלב
ביטוחים אלה מבטחים מקרי צד ג', כלומר, מקרים שבהם החיה תוקפת חיה אחרת, עושה נזק לרכוש או תוקפת אדם. הפוליסה של הפניקס כבר כוללת את הביטוח הזה, ובחיותא הוא עולה 250 שקלים נוספים בשנה.
גם חיותא וגם הפניקס מחריגות את גזעי הכלבים הנחשבים "מסוכנים" מהפוליסות שלהם: אמסטף, רוטויילר, רועה טורקיו עוד. ניתן לראות את הרשימה בפוליסות המוצגות באתרי החברות.
הפניקס למשל מציעה ביטוח בפני נשיכות, נזק לגוף ורכוש לצד ג' בכל הארץ, כאשר גבול אחריות עומד על 685,801 שקלים, השתתפות עצמית לכל תביעה: 2,454 שקלים. כל זה במחיר של 70 שקלים לחודש (840 לשנה).
מה מכוסה בביטוח הרפואי?
גם בהפניקס וגם בחיותא, הפוליסה מכסה תאונות, מחלות, פציעות, אשפוזים, ניתוחים, טיפולי חירום, בדיקות דם, בדיקות מעבדה, בדיקות הדמיה, ביקורים בבתי חולים, התייעצות עם רופאים מומחים, מעקב.
מה לא מכוסה?
הביטוח אינו כולל טיפולים שבשגרה (חיסונים), טיפולים אסתטיים וטיפולים התנהגותיים. בהפניקס קיימת תקופת המתנה (אכשרה, בשפת הביטוח) של 14 יום בהצטרפות לכיסוי מחלות -ו3 ימים במקרה של תאונה. במהלך תקופה זו לא יכסה הביטוח מחלות שיתגלו. בחיותא תקופת ההמתנה היא 60 יום מההצטרפות וללא תקופת אכשרה במקרה של תאונה.
איך תובעים בחברת ביטוח?
בסיום הטיפול (אצל וטרינר או בבית חולים ווטרינרי) מעבירים את סיכום הטיפול הרפואי, תוצאות הבדיקות שנעשו חתום ע"י וטרינר, יחד עם קבלות ההוצאות.