הצלחת קידוח "תמר" מול חופי חיפה לא יכלה לבוא בעיתוי טוב יותר למשק האנרגיה הישראלי. לתגלית בתמר יש השלכות כלכליות, אסטרטגיות ופוליטיות מרחיקות לכת על משק האנרגיה, הסובל כיום ממחסור חמור בגז. למשק הישראלי יש כיום שני ספקי גז טבעי בלבד - ים תטיס שכבר מכרה 80% ממאגר הגז מול אשקלון ו-EMG המצרית. הגז ממאגר תמר צפוי להיות יקר יותר בשל עלות הפיתוח הגבוהה, אבל הוא בהחלט יכול להיות אלטרנטיבה לטווח הארוך לגז ממצרים.
המפסידים הגדולים: מימן והמצרים
לכאורה, ספקית הגז המצרית EMG, שבה שותף יוסי מימן, היא אחת המפסידות הגדולות מההצלחה של קידוח תמר, שכן אם התחזיות יתממשו היא כבר לא תהיה הספקית הכמעט בלעדית למשק בשנים הקרובות. יחד עם זאת, ניסיון העבר מלמד כי המצרים הגמישו את עמדתם בכל פעם שהתגלתה אלטרנטיבה בצד הישראלי. לכן לא צריך לפסול אפשרות שנראה תזוזות חיוביות מצד EMG בשבועות הקרובים.
ראוי לזכור כי בטווח הקצר והארוך המשק הישראלי עדיין יידרש לרכוש כמויות גז טבעי גדולות ממצרים. כעת כשמסתמנת אלטרנטיבה חדשה "כחול לבן" בגיבוי אמריקני (נובל אנרג'י) גם המו"מ עם המצרים יהיה פשוט יותר.
המרוויחה הגדולה: חברת החשמל
מי שבוודאי חוככת את ידיה בהנאה היא חברת החשמל. בשבועות האחרונים עיכבה החברה את החלטתה בנוגע למכרז שבו מתמודדות ים תטיס ו-EMG לאספקת כ-5 מיליארד מ"ק טבעי לחמש שנים בשווי של כ-800-900 מיליון דולר, וזאת בציפייה לתוצאות קידוח תמר. חברת החשמל תוכל כעת לנהל את המו"מ מול המצרים (ומול בריטיש גז) מעמדת כוח.
בטווח הארוך מאגר תמר עשוי דווקא להוות איום על המונופול של חברת החשמל, שכן הוא יאפשר ליצרנים הפרטיים לקנות גז ממקור ישראלי נוסף ולהגיע להסכמי מימון מול הבנקים. מבחינת האינטרס הכלכלי לחברת החשמל כדאי להתקשר עם השותפים בקידוח תמר בחוזה ארוך טווח. היחסים הטובים בין קבוצת דלק לחברת החשמל, שהן תולדה של אספקה מים תטיס, בהחלט עשויים לתרום לכך. הדילמה המרכזית של חברת החשמל תהיה בין אפשרות לסגור על חוזה לטווח קצר עם ים תטיס להגדלת כמויות הגז עד לפיתוח מאגר תמר, או לחלופין להגדיל כבר עכשיו את כמויות הגז ממצרים. התשובה לשאלה הזו תלויה בעיקר בנכונות של המצרים.
וזה שצחק אחרון
מה עוד אפשר לומר על המזל של יצחק תשובה? דווקא בעיצומו של משבר פיננסי כלכלי עולמי שהביא לקריסת הנדל"ן ולחובות מאמירים לבעלי אג"ח באה התגלית בתמר. יכול להיות שקבוצת דלק, כפי שהדגישו היום תשובה ומנכ"ל הקבוצה אסי ברטפלד, היתה מכבדת את כל התחייבויותיה בלי קשר לקידוח - אבל עובדתית מדובר בכרית ביטחון למשקיעים לטווח הארוך, והדבר התבטא היטב בזינוק במחיר המניה.
בהחלט מגיעה מילה טובה לראשי דלק אנרגיה, בהם המנכ"ל גדעון תדמור, היו"ר גבי לסט ומנכ"ל דלק קידוחים, צבי גרינפלד, על הנחישות שגילו בחיפושי הגז בחמש השנים האחרונות.
דלק אנרגיה "שרפה" בחמש השנים האחרונות עשרות מיליוני דולרים בהפסדים בקידוחי גז (אפריקה, הים הצפוני וגם ישראל) אבל לא התייאשה ועכשיו תקצור את הפירות. להצלחה של דלק שותפה גם קבוצת ישראמקו שבשליטת קובי מימן, ובניהולו של יוסי לוי, שבניגוד לעבר (אז חברה לבריטיש גז והפסידה במכרז לחברת החשמל) ידעה לצרף את השותפים הנכונים.
הצלחת הקידוח בתמר ואנחת הרווחה שנשמעה מכיוון משרדי הממשלה הרלוונטיים היא עדות לכשלים החמורים בניהול משק האנרגיה בשנים האחרונות, שהתבטאה בחוסר יכולת להגדיל את מספר הספקים, החל במו"מ הכושל מול בריטיש גז וכלה בעיכוב בכניסת היצרנים הפרטיים למשק החשמל. לכן טוב יעשו משרדי האוצר והתשתיות אם לא ידחו פעם נוספת את פרויקט ה-LNG ליבוא גז טבעי נוזלי למשק וימשיכו לפעול להשלמת המו"מ לצירופה של בריטיש גז כספקית שלישית. ההערכות שלנו הן כי לפחות בטווח הקצר המדינה תעדיף לשבת על הגדר ולתת לשוק לעשות את שלו.