שלוש שנים אחרי שהשתתפה ב"מאסטר שף" קיבלה סמדי בומבה החלטה דרמטית. "החלטתי להוריד את הפרח מהשיער שלי", היא מכריזה. "לא רציתי להיות יותר 'סמדי בומבה מהתוכנית'. אימהות היו שולחות תמונות של הבנות שלהן עם פרח על הראש וכותבות 'הנה סמדי בומבה הקטנה'. כשהייתי מגיעה לשוק הייתי רואה שהמוכרים מציגים את הפרחים שלהם כפרח של סמדי בומבה. מאסתי בו. אחותי יעל ניסתה להזהיר אותי ואמרה לי: 'ברגע שתורידי את הפרח זו כבר לא תהיה אותה סמדי בומבה'.

"ואז הלכתי להסתפר וידעתי שלא אוכל לשים יותר את הפרח כי השיער יהיה דליל מדי בשביל זה. הספרית שאלה אותי: 'את בטוחה? זה כמו לגזור לשמשון הגיבור את השיער. כל הכוח שלו ירד בגלל זה'. אבל אמרתי שאני רוצה לתרום את השיער שלי לחולת סרטן כי הוא יעביר לה שמחה והיא בטוח תבריא. גזרתי את השיער ויצאתי לרחוב - מאותו רגע אף אחד לא זיהה אותי".

זה לא רק הפרח. סמדי וקנין מודל 2016 לא נראית כמו אותה אישה שנחתה על מסך הטלוויזיה שלכם לפני שש שנים: היא עברה ניתוח להסרת שומנים ("ד"ר קליין גילף לי את הבטן כמו שווארמה"), הורידה 20 קילו בשנתיים ("נהגי מוניות היו שואלים אותי אם אני הבת של סמדי") ועשתה ניתוח עפעפיים ("פנו אלי מהתוכנית 'חלומות מפלסטיק' ואמרתי 'מה אכפת לי'"). "מכל השינויים האלה יצאתי אישה אחרת", היא אומרת. "אני שוקלת עכשיו 58 קילו. פעם אחרונה ששקלתי ככה הייתה בכיתה ב'. הגעתי למצב ששקלתי 110 קילו כי הייתה לי חולשה בעיקר למתוקים. אבל היה לי חשוב להרזות כי רציתי להיראות יותר נשית. ב'מאסטר שף' גם נראיתי לעצמי ממש מבוגרת. אז למרות שלא מזהים אותי ברחוב אני שמחה עם מה שעשיתי. במדינה הקטנה שלנו אתה צריך להישאר מותג, אחרת אתה כבר לא מעניין. כבר לא מזמינים אותך לבשל בסדנאות, אין שיתופי פעולה עם יח"צנים – משהו פשוט דמם מסביב. אז נבלעתי וחזרתי לתוך עצמי. הייתה לי מסעדה באוניברסיטה בבאר שבע, כולם אכלו את התבשילים שלי ונהניתי".

סמדי בומבה (צילום: יונתן בלום)
"כל מי שחושב שהוא ייצא מתוכנית ריאליטי ויכבוש את העולם צריך לעשות פוס". סמדי בומבה וקנין|צילום: יונתן בלום

"אמרתי לעצמי, מה אני עושה עם 15 דקות התהילה האלה?"

לא צריך יותר מעשר שניות של שיחה איתה כדי להבין שהשינוי החיצוני לא פגע באופי. גם אחרי המייק-אובר, סמדי בומבה נשארה ציפי שביט של המטבח. תוכלו לראות אותה בעונה החדשה של "מאסטר שף" שתעלה ביום רביעי בתשע בערוץ 2, הפעם היא לא תבשל אלא תחלק טיפים למתמודדים החדשים. טיפ מיוחד שמיועד לאחד השופטים היא מנדבת כבר עכשיו: "ראיתי את יונתן רושפלד בצילומים, אחרי הניתוח לקיצור קיבה שעבר, וזה ממש לא יפה לו. הלכה לו כל שמחת החיים. את מכירה את הדובים שנראים נפוחים ויוצא להם האוויר? ככה הוא נראה. הוא צריך להחליף את סגנון הלבוש שלו כדי להיראות טוב יותר".

גם מקום המגורים שלה נשאר כשהיה. היא עדיין גרה עם המשפחה בדירה הצמודה לבניין דיור מוגן לקשישים בבאר שבע אותו ניהלה במשך חמש שנים, עד הצטרפותה לתוכנית. כשהתחילה לקבל הצעות עבודה בעקבות "מאסטר שף", החליטה לוותר על הניהול. את המושכות תפס בעלה, ניסים, שאיבד את עבודתו אחרי שנסגר המפעל באופקים שבו עבד כאיש אחזקה.

בשש השנים שעברו מאז הספיקה להוציא ספר בישול עם זיכרונות ילדותה, לפתוח ולסגור דוכן לסנדוויצ'ים מרוקאיים בדיזנגוף סנטר, וממש לאחרונה מכרה את המסעדה הביתית שלה "שושנה" בבאר שבע. "כשיצאתי מהתוכנית אמרו לי 'תבואי לתוכנית בוקר כזו וכזו'. אז את סוחבת סירים ואומרת 'היי וביי' וכלום לא קורה. עשיתי פרסומות וסדנאות בישול אבל בגלל שאני באה מתוכנית בישול, אז מיתגו אותי כסמדי הבשלנית. אמרתי לעצמי מה הלאה? מה אני עושה עם 15 דקות התהילה האלה? היו מפורסמים שרצו שאבשל להם במסיבות. אני מדברת על בישולים במסיבות של נשים מפורסמות שיש להן ים של כסף. הן היו משלמות לי גרוש וחצי כי ניצלו את התמימות שלי, אז הפסקתי עם זה. כשראיתי שלא קורה איתי כלום גם בתקשורת החלטתי לפתוח את הדוכן בסנטר".

ולמה סגרת אותו?

"מכרתי שם כל חמישי ושישי בשוק האוכל. הייתה פרנסה והיה כיף אבל הנסיעות בשעות האלה היו קשות. הייתי חוזרת לבאר שבע בלילה. הילדים לא היו מקבלים את אימא שלהם ליד השולחן, אלא מישהי עצבנית. החלטתי לסגור אחרי שבעה חודשים. אחר כך חשבתי לפתוח מסעדה בתל אביב. היה משקיע שרצה לתת לי כסף ואפילו לשכור לי שם דירה. אבל משהו בו לא נראה לי. אמרתי לעצמי: מה, אני אלך עכשיו להיות עבד שלו? הוא יעשה את כל הכסף ואני רק אעבוד? לא מתאים.

"במקביל, הבת שלי למדה באוניברסיטה והייתה מביאה חברים אלינו, שהיו אוכלים מהחמין שלי ואומרים איך הם היו שמחים שיהיה להם כזה אוכל בלימודים, אז הבת שלי הציעה שנפתח מקום משלנו. הקמנו מקום שרץ יפה שנתיים. הייתי מוכרת אוכל ביתי במחירים עממיים. 38 שקלים לארוחה. כל הסטודנטים היו הילדים שלי, אבל לפני כמה שבועות החלטתי למכור אותו".

סמדי בומבה (צילום: יונתן בלום)
"פעם אחרונה ששקלתי ככה הייתה בכיתה ב'". סמדי בומבה וקנין|צילום: יונתן בלום

למה סגרת הפעם?

"שקעתי במסעדה ולא היה לי כוח לשום דבר אחר. התחלתי לעבוד כל יום מ-11:00 עד 17:00. הבת שלי אמרה לי 'בואי נהיה כמו רמי לוי. נרביץ מכירה במעט שעות במקום לעבוד יותר'. אחרי שעשיתי את הניתוח בבטן גם לא אכלתי כמעט, כי כשאתה מבשל לאחרים אתה בקושי אוכל בעצמך. אחרי שנה ושלושה חודשים ישבנו לארוחת ערב והבת שלי סיפרה שהחלום שלה הוא לפתוח מסעדה חלבית. אמרתי לה 'נוי, את למדת קרימינולוגיה, מה לך ולמסעדה?', אבל היה לה קונספט מדהים של מסעדת טייק אווי באופקים עם בניית סלטים ופסטות. משהו מגניב. אז את הולכת לישון בלילה ואומרת לעצמך: 'את הגשמת חלום לפתוח מסעדה, עכשיו אני אגשים לילדים שלי את החלום שלהם, ואמכור את המסעדה שלי כדי לתת להם כסף'. אז עכשיו אני משקיעה במסעדה שלהם. אבל למסעדנות בעצמי לא הייתי הולכת שוב. זה סיזיפי ואתה צריך להתעסק עם זה כל היום".

בזמן הזה הספקת גם לכתוב ספר מתכונים. מאיפה הגיע הרעיון?

"רציתי לשלב את סיפורי הילדות שלי עם ספר בישול. אני ואבי לוי מהתוכנית היינו היחידים שהוצאנו ספרים. העם דרש את המתכונים שלנו. מצאתי איזו חברה להוצאת ספרים, שילמתי המון כסף ל-1,000 עותקים שנחטפו תוך שלושה ימים אבל זה אפילו לא כיסה לי את ההוצאות. היום אני חזקה ויודעת איך לנהל את העניינים ושמישהו רק ינסה להתקרב אלי".

"הדבר הכי מסוכן לאדם זה להיות יוצא ריאליטי שנוא"

בימים אלה וקנין בת ה-53 חולמת על קריירת משחק או בידור שתציב אותה חזרה בפרונט. הרגע הזה כמעט קרה לפני מספר חודשים כשהיא קיבלה טלפון מהפקת התוכנית "גולסטאר" בגרסה הנשית. "אמרתי איזה כיף, כי התוכנית הזו היא הכי סמדי בומבה", היא מספרת. "הגעתי לאודישן ואני יושבת מול עורך ומלהקת והם אומרים לי 'יו סמדי לא היינו מזהים אותך. איפה הפרח? את גם 20 קילו פחות'. ואז את מספרת להם שזה לא הפרח שהופך אותך למי שאת, ושופכת אותם מצחוק במשך שעה. יצאתי משם בתחושה שהתקבלתי בטוח. אני מחכה לתשובה ואף אחד לא מתקשר. רק אחרי ששאלתי חבר מההפקה מה קורה קיבלתי טלפון. אמרו לי 'את אישה מדהימה, מצחיקה בטירוף אבל כבר לא אותה סמדי בומבה. בלי השיער הארוך והפרח אנחנו לא יכולים לקחת אותך'. קיבלתי את הסטירה של החיים".

למה דווקא כאן? הרי יצא לך כבר לקבל "לא" במהלך הקריירה שלך?

"כי כל כך רציתי וחשבתי שזו תהיה פריצת דרך בשבילי", היא מספרת בדמעות. "למה זו בושה לרצות כל כך? אבל לקחתי אוויר והעליתי פוסט לפייסבוק שם כתבתי את כל מה שקרה לי. קיבלתי 200 תגובות ו-650 לייקים. זה גורם לך להרגיש שאת דמות כזו אהובה כי את עושה טוב ליקום הזו. אני בוכה לא מתוך מקום של מסכנות אלא ממקום של רצון. השגתי הכל לבד בחיים והצלחתי להגיע למסך כי הבאתי את עצמי. כשיצאתי מ'מאסטר שף' חיים כהן אמר לי: 'נשמה אל תתבלבלי כי את הולכת להיות הכי אהובה בארץ. שאף אחד לא ינסה לשנות אותך, ואם את רגילה לבשל עם הרבה שמן וכורכום אז תמשיכי לבשל ככה'. אז יכול להיות שלא רצו אותי בתוכנית הזאת כמו שאני באמת, אבל הדרך שעשיתי בחיים היא הניצחון האמיתי שלי".

סמדי בומבה (צילום: יונתן בלום)
"עם השנים כל האשכנזים הפכו להיות מרוקאים". סמדי|צילום: יונתן בלום

אפשר בכלל לעשות קריירה מהשתתפות בריאליטי?

"אחרי שאתה יוצא כדמות אהובה מריאליטי אתה צריך לזכור שזה לא יישאר ככה לנצח. קחי את קותי לדוגמה. קותי היה מלך העולם. איפה הוא היום? מי מתפרנס מזה? אלירז שדה? וגם הוא היה בערוץ 2, ירד ל-24 ועכשיו הוא בערוץ 20. תראי את ליהיא גרינר שעובדת היום בדוכן בקניון כי צריך להביא פרנסה. כל מי שחושב שהוא ייצא מתוכנית ריאליטי ויכבוש את העולם צריך לעשות פוס. יש שחקנים שלמדו בבית צבי וצריך לתת להם את המקום שלהם. אנחנו יוצאי הריאליטי יכולים להביא משב רוח אחר במדינה אבל אם מקבלים סטירה אז צריך לצמוח ממנה ולא לשקוע. יש יוצאי ריאליטי שאני מכירה שהקהל לא סובל אותם והם צריכים פסיכולוג 24 שעות ביממה. הדבר הכי מסוכן לאדם זה להיות יוצא ריאליטי שנוא. לי קרה ההפך והייתי צריכה ייעוץ פסיכולוגי כדי להתמודד עם כמויות האהבה שקיבלתי. אז הלכתי לשתיים-שלוש פגישות כדי להבין איך להמשיך והבנתי שאסור לי להסתנוור מתשומת הלב שאני מקבלת".

יש לך עצות למי שרוצה ללכת לתוכניות כאלה?

"להביא את האישיות שלהם, כי בלי זה אי אפשר. אני לא הייתי צריכה להביא דמות בכיינית כדי להצליח. חוץ מזה, לא צריך לקחת כל דבר שמציעים אחרי שאתה יוצא מהתוכנית. מאוד נלחצתי בהתחלה אחרי היציאה שלי כי אמרו לי שזה הזמן שלי לעשות ולהספיק. עשיתי הכל בפזיזות ולקחתי דברים שקיבלתי עליהם גרוש וחצי, ובדיעבד זו הייתה טעות. עוד דבר זה שאני תמיד פרגנתי לקולגות שלי מריאליטי אבל אף פעם לא שמעתי פרגון מהם. אז היום אני לא אצא מדעתי כדי שיהיה להם טוב. למדתי לשמור לעצמי דברים שקורים איתי כי ככה ראיתי שאנשים אחרים נוהגים. לפני התכנית, אם הייתי רואה שני קווים על מקל בדיקת ההריון כל הארץ הייתה כבר יודעת מזה. היום אני יותר שקולה".

היית ממליצה לילדים שלך שפותחים מסעדה עכשיו למנף אותה דרך השתתפות בריאליטי?

"הילדים שלי שונים. הם ביישנים. הם רואים אותי בטלוויזיה או באירוע משפחתי כשאני משתוללת, רוקדת ועושה צחוקים והם רוצים לקבור את עצמם באדמה. היינו באירוע כזה שבוע שעבר ורקדתי ריקודים הודיים. אני מסתכלת על הבת שלי ורואה שהיא לא יודעת מה לעשות עם עצמה".

"בזכותי, כל השפים הגדולים מבשלים אוכל ביתי"

למרות הדיאטה, אהבתה של סמדי לאוכל טוב לא פחתה. עד היום הבילוי המועדף עליה הוא ארוחה במסעדה. בזכות מאסטר שף היא נחשפה למאכלים חדשים שעד אז כלל לא הכירה. "פסטה מוקרמת. מי ידע לפני התוכנית מה זה פסטה מוקרמת? והיו שם עוד דברים. כמו בורגול, קינואה ושילובים של סלטים עם סויה. למדתי שם גם דברים שלא ידעתי. מי חשב לפני זה לצמצם יין בכלל?".

 איפה את אוהבת לאכול ומה?

"אני לא אכנס למסעדה שאת צריכה למכור כליה כדי לשלם על ארוחה שם. הייתי רוצה לאכול אצל השמן הזה מ'משחקי השף', מושיק רוט. הלוואי שהוא יזמין אותי. אני רוצה להבין מה הסיפור ולמה הוא קיבל שני כוכבי מישלן (על מסעדה שפתח לפני כמה שנים באמסטרדם).

סמדי בומבה 2016 (צילום: עודד קרני, קשת)
"היום אני חזקה ויודעת איך לנהל את העניינים, ושמישהו רק ינסה להתקרב אלי". בחזרה למאסטר שף|צילום: עודד קרני, קשת

סבבה, לא תיכנסי למסעדה עם מחירי שחיטה, אבל באופן כללי המחירים במסעדות בארץ נראים לך סבירים?

"כמי שהייתה לך מסעדה ומכירה את חומרי הגלם, אני יודעת שיש מסעדות שממש עפות על עצמן ברמות. ממש מגזימות. אין הצדקה לקחת 120 שקלים על מנת דג שיושב על כמה עלי בייבי עם רוטב וצלוחית של פוטטוס. אבל צריך לקחת בחשבון שלמסעדה יש הרבה הוצאות כמו עובדים. היום לשלם לעובד מטבח זה יותר מלשלם לרופא. זו עבודה קשה כי אתה מגיע מוקדם ולא יודע מתי תצא הביתה בלילה. זה חלק מהמחיר שהלקוחות משלמים בחשבון".

 יצא לך לאכול דברים מיוחדים בחו"ל?

"אני יותר פתוחה לנסות דברים חדשים אבל בעלי יותר מרובע באוכל. אבל גם כשאנחנו נוסעים, אם זה לאיטליה או ברלין, אני אוכלת בדרך כלל דברים סטנדרטיים. אני לא אוכל תמנונים או משהו כזה. פעם אחת זה כן קרה. היינו במסעדה והתבלבלנו עם מנה בתפריט. קיבלנו בשר שחשבנו שהוא פרה או כבש אבל אחרי שאכלנו הכל, הבנו שמדובר בסוס או גמל. זה היה טעים אבל מעצם המחשבה שאכלנו את זה הקאתי את הנשמה".

ומה את חושבת על טבעונות? זה מדבר אליך?

"אני מכבדת את מי שמחליט להיות טבעוני מסיבה בריאותית, אבל נורא קשה לי עם הטבעוניים שמנסים להחדיר לנו בכוח טבעונות מבחינה אידיאולוגית. אני לא יכולה לראות תמונה בפייסבוק של פרה מדממת ושיכתבו שם דברים מזעזעים כאילו אנחנו חיות שאוכלות חיות. אני מאמינה שהקדוש ברוך יצר את הפרה ואת התרנגול כדי שהם יספקו לנו את המזון. כך הוחלט".

"אני קוראת לחברות הפקה שרוצות להשקיע בי – זה הזמן"

הרגע בו אם הבית בדיור המוגן הגיעה למאסטר שף עם סירים של אוכל מרוקאי, הפך לרגע מכונן בתכנית, והפך אותה לחלוצת ז'אנר האוכל הביתי בריאליטי. "אני חושבת שכל השפים הגדולים מבשלים היום אוכל ביתי עם טאץ' של גורמה. לדעתי זה קרה מהרגע שאני ניגשתי למאסטר שף. התגובות אחרי התוכנית היו: 'מה הבעיה לעשות את מה שהיא עושה'. אבל אנשים לא הבינו שכשאתה עומד מול 12 מועמדים עם שיק שונה משלך ואתה מביא קישואים ממולאים הכי פשוטים, והשף אומר לך 'זו המנה הכי טעימה שאכלנו פה', נדלקת לך נורה. אנשים צמאים לאוכל הזה".

את עדיין רואה פער בין ספרדים לאשכנזים וקיפוח?

"אני לא חושבת, כי עם השנים כל האשכנזים הפכו להיות מרוקאים. הרגשתי את זה במסעדה. אשכנזים רוסים היו אומרים לי 'הלוואי שהייתה לי אמא כמוך'. אתה מבין שהמזרחיות סחבה את כולם אליה. בתקופה שאני הייתי צעירה זה היה בולט. אני רציתי להגיע ללהקה צבאית אבל אז קיבלו רק אשכנזים ותל אביבים. היום אין פה אפליה".

_OBJ

איפה את במפה בכל מה שנוגע לעניין הפלסטיני?

"אני רוצה שלום אבל שכאנשים הולכים ברחוב ופשוט יורים בהם, אתה מגלה שיש המון שנאה. אם היו שואלים אותי מה הדרך הכי טובה לחיות איתם אז הייתי נותנת להם מדינה משלהם, שמה להם חומה וסוגרת אותם. שיחיו את החיים שלהם. לערבים ישראלים כן הייתי נותנת לחיות כאן. בבית חולים סורוקה יש 30 אחוז של רופאים ערבים והם מצילים חיי אדם כל הזמן. כשאתה שומע על זה, אתה אומר 'איזה יופי. הוא ערבי והוא אחלה'. אבל את כל אלה בעזה ואת החמאס צריך לסגור ולא לתת בהם אמון".

ולמי היית מצביעה?

"היחידי שנותן הצהרות שאני מאמינה בו זה יאיר לפיד. משהו בגישה שלו מרגיש לי נקי יותר. אני חושבת שלא נתנו לו הזדמנות, ואם הוא היה ראש ממשלה המדינה הייתה נראית אחרת. וואלה הייתי רצה לפוליטיקה עם יאיר כי הוא היה מנחה בטלוויזיה (צוחקת)".

מה הלאה? איפה את רואה את עצמך בעתיד?

"יש לי עוד הרבה מה להספיק. אני רואה את עצמי עוד כמה שנים הולכת על השטיח האדום, מקבלת פרס על השתתפות בסרט. אני רוצה ללכת ללמוד משחק וזה כנראה הדבר הבא שאני אעשה, כי אני בפרשת דרכים. אני קוראת לחברת הפקה שיש להם רצון להשקיע בי – זה הזמן. יש לי חומרים שיעשו לכם פיפי. חוץ מזה אני פונה גם לחבורת 'מה קשור' שעכשיו מיצו את אייל גולן. חסרה לכם צלע נשית ואני רוצה שהם יהיו עם סמדי בומבה. אני חייבת או אותם או את ציפי שביט. מי שיבוא קודם".

צילום: יונתן בלום | סטיילינג: ישראל רחמני | שיער ואיפור: מיכל ארן | בגדים: חולצת קשירה פפיון, ג'קט שחור, מכנס שחור: מנגו, שמלת מקסי שחורה: נומרו 13 נווה צדק, תכשיטים: ALDO, נעליים: ALDO