זה לא סוד שמשפחת המלוכה מגלגלת כמעט שלושה מיליארד דולר בשנה. תחתיה היא מעסיקה סוללה ענקית של מאות עובדים - מעובדי משק בית למנהל פרויקטים - ועד מנהל סושיאל מדיה עבור וויליאם וקייט. אז אם אי-פעם חלמתם לעבוד תחת הנסיך והנסיכה מוויילס או שהבוס שלכם יהיה המלך צ'ארלס - תדעו שזה לגמרי אפשרי, אך לא בהכרח זוהר ומשתלם כמו שחשבתם.

מה כולל התהליך?

כדי להתקבל לעבודה בארמון המלוכה, כל מה שצריך לעשות תחילה הוא להיכנס לאתר של וויליאם וקייט. כל עובד צריך לעבור אישור בטחוני קפדני. אם הוצעה למועמד משרה בהצלחה, הוא יתבקש להעביר מידע נוסף אודותיו ולמלא שאלון אבטחה. "נבצע בדיקות רקע על-מנת לעבד את הסיווג הביטחוני שלך", כך נכתב באתר של הנסיכים מוויילס. כל תהליך הסיווג הביטחוני לוקח לא פחות מארבעה עד שישה שבועות. תאזרו בסבלנות. 

המלך צ'ארלס (צילום: splash news)
צילום: splash news

אז כמה משלמים בני המלוכה? 

כמו בכל ארגון, המשכורות בארמון המלוכה משתנות כמובן בהתאם לתפקיד. נכון לכתיבת שורות אלה, המשכורת הגבוהה ביותר ניתנת למשרת מנהל פרויקטים בכיר, והיא עומדת על בין 240 אלף שקלים ל-265 אלף שקלים לשנה. לעומת זאת, המשכורת הנמוכה ביותר היא של עובד מחסן בארמון, והיא עומדת על סך 48 שקלים בלבד לשעה - פלוס ארוחת צהריים והטבות נוספות על חשבון הממלכה. 

לאלה מכם שרוצים לעבוד בצמוד למשפחת המלוכה, תדעו שהשכר אומנם לא גבוה כמו שכרו של מנהל פרויקטים בכיר בארמון - אבל תזכו לנשום את אותו אוויר מלכות כמוהם. דיילת בכירה, למשל, תשלשל לכיסה קצת יותר מ-100 אלף ש"ח בשנה. מעבר למשרות שגרתיות כמו שרתים, דיילי שירות ומאבטחים - מתברר כי וויליאם וקייט לגמרי הבינו שאנחנו ב-2023, והחליטו שהגיע הזמן לשכור את שירותיו של מנהל רשתות חברתיות צמוד - השכר למשרה הזו, נגיד, לא פורסם.

ולמרות סכומים שנשמעים מפוצצים, משפחת המלוכה קיבלה לא פעם ביקורת נוקבת על כך שהיא משלמת משכורות נמוכות מאוד לעובדים. עוד ב-2022, מגזין ה-Insider האמריקאי ניתח את עמוד המשרות המלכותי, ומצא שמתוך 503 משרות שפורסמו בים השנים 2015 ל-2021, "היו עשרה תפקידים ששכרם היה מתחת לשכר המחיה המומלץ", בעוד ש"בכ-274 משרות נוספות שפורסמו, השכר הוא פרוטות בודדות בלבד מעל שכר המחיה המומלץ".

בתגובה לכך, ארמון המלוכה לא אישר את הנתונים המדוברים, ופרסם הצהרה למגזין: "מאכזב לגלות אי-דיוקים מהותיים ומידע מיושן שאנשים שונים מסתמכים עליהם עבור סדרה של טענות לא מושכלות וחסרות בסיס". 

וכמה מרוויחים בני משפחת המלוכה בעצמם? תהיו מרוכזים, זה קצת מסובך

כשמדברים על "בני מלוכה עובדים", כבר לא כוללים בפנים את הנסיך הארי ומייגן מרקל, שפרשו מתפקידיהם כבני מלוכה באפריל 2020. אז מי כן נשארו בהגדרה? המלך צ'ארלס, המלכה בת הזוג קמילה, הנסיך וויליאם, קייט מידלטון, הנסיך אדוארד, סופי ווסקס והנסיכה אן.

במסגרת תפקידיהם המלכותיים, בני משפחת המלוכה מחויבים להשתתף באירועים מלכותיים, להופיע בכנסים של ארגוני צדקה ופטרונות - ובעיקר לשמש כפנים הציבוריים של ארמון המלוכה. את הכסף שלהם הם עושים מאזרחי בריטניה משלמי המיסים. אז כמה משלמים להם? 

בני המלוכה מקבלים תשלום באמצעות מענק הריבון של אחוזת הכתר, שאלה הם הנכסים ששייכים מבחינה טכנית למלך השולט למשך תקופת שלטונו, ומורכבת מאוסף של אדמות ואחזקות. מגזין Forbes מדווח כי בשנת 2020 הרוויחה אחוזת הכתר 475 מיליון דולר. הרוב המכריע של ההכנסות האלה (כ-75 אחוזים) מגיע לאוצר הבריטי, אבל בני המלוכה מקבלים 25 אחוזים מהרווחים שנכנסים למענק הריבון. 

Getty Images (צילום: WPA Pool;  GettyImages IL)
פעם שניהם נהנו מכספי המלוכה, היום רק וויליאם|צילום: WPA Pool; GettyImages IL

אבל אל דאגה, כל ההוצאות שלהם משולמות על-ידי הארמון, או יותר נכון על ידי מענק הריבון, שמשלם עבור ההוצאות המלכותיות הרשמיות שכוללות בין היתר מימון לצוות, נסיעות וכל ההתקשרויות המלכותיות. שאר כספי ההוצאות האישיות שלהם משולמות על-ידי קרנות נאמנות פרטיות ומהעושר שלהם בזכות היותם מלכותיים. בקיצור, הלוואי עלינו תנאים כאלה.

על פי פורבס, כספי מענקי הריבונות של צ'ארלס בשנת 2020 התחלקו באופן הבא: 7.3 מיליון דולר הועברו ל-132 עובדיו האישיים, 6.75 מיליון דולר הלכו למיסים, 4.4 מיליון דולר הלכו לגמילות חסדים - ו-7.8 מיליון דולר הלכה לשני בניו, הנסיך וויליאם והנסיך הארי - בזמן שעוד היה בתפקיד המלוכה שלו.

עם זאת, הייתה ביקורת נגד האופן שבו בני המלוכה מוציאים כספי ריבונות. לדוגמה, הנסיך אנדרו (עוד כשהיה בן מלוכה עובד), הוציא לפי הדיווחים יותר מ-70,000 ש"ח על מטוס פרטי בתפקידו כתומך ולקוח קבוע של מועדון גולף.

ולמרות הכל, יש להדגיש כי בני המלוכה מזרימים מיליארדים לכלכלה הבריטית מדי שנה, או ליתר דיוק, לפי פורבס, כמעט 10 מיליארד ש"ח בשנה.