מקרה אנטישמיות בפולין: אלמונים שברו הלילה (בין ראשון לשני) את מצבתה של אשת החינוך ומייסדת רשת 'בית יעקב', שרה שנירר, בבית העלמין בפלאשוב. שנירר היא קרובת משפחה של לאה שנירר, דודה מדרגה שנייה של בעלה, צחי, שבנה בעצמו את הקבר שלה על אדמת פולין לפני עשור.

הקהילה היהודית בקרקוב בהלם מוחלט, ומאיר בולקה, יו"ר ארגון 'ג'נרשיין' מוסר כי ככל הנראה הרקע להשחתת המצבה של שנירר מקורו במאבק של התושבים כנגד בית עלמין יהודי במקום. 

המצבה של שרה שנירר, קרובת משפחה של לאה שנירר, הושחתה בפולין
המצבה של שרה שנירר, קרובת משפחה של לאה שנירר, הושחתה בפולין

איש התקשורת החרדי, ישראל כהן, מספר כי שנירר נחשבת לאישה מפורסמת בעולם החרדי. היא הקימה באופן מהפכני מסגרות לימוד לבנות, בשם ׳בית יעקב׳, שהפכו עד היום לתופעה קיימת - ולכן הזעזוע גדול במיוחד בקרב הקהילה היהודית בפולין.

בשיחה שלה היום (שני) עם mako סלבס, היא מספרת על פועלה של שרה - ועל הרגע שבו הם התבשרו כי קברה הושחת: "לשרה שנירר יש מאות אלפי בתי ספר על שמה. בצוואתה ביקשה שהנשים הדתיות לא רק יהיו בבית, שיצאו, ידאגו לעצמן. היא למעשה הפמיניסטית הראשונה של היהדות, ואמרה שכל אישה צריכה להיות מורה. שרה הייתה דודתו של אבא של צחי, בעלי. לצחי היה חשוב לבנות את הקבר שלה בפלשאו. היא נקברה שם ולא ידעו את מקום קבורתה. מצאנו את מקום קבורתה כשנסענו לקרקוב לפני 20 שנה - וצחי אמר שהוא בונה את חלקת הקבר, כדי שהתלמידות שלה מכל העולם יוכלו לעלות לקבר שלה. 

לאה שנירר עם אמה בקברה של שרה שנירר (צילום: איתי דגן , פרטי)
לפני שהושחת. לאה שנירר עם אמה בקברה של שרה שנירר|צילום: איתי דגן , פרטי

לאה שנירר בקברה של שרה שנירר לפני שהושחת (צילום: איתי דגן , פרטי)
צילום: איתי דגן , פרטי

עוד מוסיפה שנירר: "גילינו על ההשחתה דרך הודעות שקיבלנו. היינו בשוק. האנטישמיות עדיין פה, וזה קורה ממש בסמוך ליום השואה הבינלאומי. שהעולם יתעורר. אפשר להשמיד מצבה, אבל אי אפשר להשמיד את הרוח שלנו. אי אפשר להגיד יותר "לעולם לא שוב", כי עובדה שזה קורה. העולם שתק אז - והוא שותק עכשיו. ברגע שנוכל, אחרי המלחמה, נחזור לשם לבנות את המצבה מחדש. עם ישראל חי. הם לא יצליחו לשבור אותנו, אבל העולם חייב להתעורר! האנטישמיות קיימת, וחייב להילחם בה בכל הכוח".