את האמת, עם יד על הלב, במבט ישיר וחד כתער, מה הדבר הראשון שעולה בראש כשזורקים לכם מילה על טכנולוגיית תלת מימד? אווטאר, נכון? אל תתביישו, גם הרפתקאות טין טין, זה בסדר.

השימוש בטכנולוגיה הזו, שמכונה גם סטריאוסקופיה או אנגליף, אכן נפוץ בעיקר בעולם הסרטים והבידור, ובזכותו אנחנו עדיין ממשיכים למלא את אולמות הקולנוע, לפחות עד שטלוויזיה תלת ממדית תצנח למחיר של ארבע ספרות. ובכל זאת, תהיו יצירתיים, אל תיעצרו במשחק דום סוער, כי יש עוד הרבה שימושים בתלת מימד.

ידעתם שאפשר להציל חיים בעזרתו? לבנות בית חולים וירטואלי? להדפיס בתלת מימד? ללמוד בכתה עם טאבלטים ושלטי ווי במקום מחברות ועפרונות? שבעוד שנתיים יש מצב שתיכנסו לסניף של זארה מהמחשב ותמדדו קולקציה שלמה בלי להוריד את האצבע מהעכבר, ואולי בכלל בהינף יד קינקטי? נחמד, הא?

כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: Dassault Systèmes)
כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת - מבט מלמעלה לא בתלת מימד|צילום: Dassault Systèmes

בכנס השנתי של חברת דאסו סיסטמס, שנערך בשבוע שעבר בפריז, הוצגו הדמיות של שימושים קיימים וגם של דברים שעדיין נראים כמו לקוחים מפנטזיית מדע בדיוני, אך עשויים להפוך למציאותיים בעתיד הלא רחוק בכלל. דאסו סיסטמס היא חברת תוכנה עולמית שמפתחת פתרונות תלת מימד ובכנס שלה הציגו לקוחות מתחומי תעשייה שונים (רפואה, חלל, תעופה, חינוך, תחבורה, הייטק, צרכנות ועוד) יישומים שמתבססים על תוכנות מבית היוצר של החברה.

הצילו, התקף לב!

כשהייתם ילדים יצא לכם לשחק בחולה ורופא? לכאורה משחק תמים וכיפי, אבל טומן בחובו הצלת חיי אדם. שיתוף פעולה בין אילומנס, מעבדה רפואית פריזאית, וחברת פיליפס הביא לפיתוח תלת מימדי של ה"משחק" הזה. בכנס הושקה Staying Alive - פלטפורמה חווייתית מקוונת ראשונה מסוגה שמלמדת אנשים כיצד לנהל סיוע עזרה ראשונה באירועים של התקפי לב.

במיני משחק, שפותח באמצעות טכנולוגיה ריאליסטית בתלת מימד המדמה את גוף האדם, הגולשים מתנסים בחוויית ביצוע החייאה שכוללת מספר שלבים, תחת לחץ זמן של ארבע דקות. מה שנקרא להתנסות בעולם הווירטואלי ולהציל חיים בעולם האמיתי. השבוע יצאה גם אפליקציה לאייפד. 

"בעולם 3D וירטואלי, כל אחד יכול ללמוד ולתרגל טכניקות להצלת חיים פוטנציאלית", אומר גלעד פרידמן, מנכ"ל דאסו סיסטמס ישראל.

"מקצועני רפואה, כמו גם הציבור הרחב, יכולים להמחיש ולהדריך ניהול עזרה ראשונה בסביבת תלת מימד שיתופית המשתמשת באינטרנט. הם יכולים להעריך את התוצאות, ואפילו לקיים הדרכות עם חברים, הודות ליישום פייסבוק". בתום ההחייאה תוכלו כמובן לעשות share לתוצאה שלכם בפייסבוק, ולהזמין את החברים "לנצח" אתכם ולמעשה, ללמוד להציל חיים הרבה יותר טוב מכם. "המטרה לספק את ההדרכה האופטימלית של הטכניקות", מסביר פרופסור אלכסנדר מיניון מחברת אילומנס, "עליה ניתן לחזור שוב ושוב כנדרש, לפני שמיישמים אותן על מטופל אמיתי. הפרויקט מאפשר לכל אחד ללמוד את הרפלקסים אותם צריך לאמץ כאשר נקראים לעזרת חירום".

ומה הלאה? יש כוונות "להקים" חדר ניתוח וירטואלי לאימון רופאים וסטודנטים לרפואה, ולמעשה בית חולים שלם שיכלול ציוד רפואי וירטואלי ובדיקות רפואיות תלת ממדיות. "המטרה להכשיר טוב יותר את הרופאים של העתיד", אומר ז'אן קולומבל, סגן נשיא בחברת דאסו סיסטמס. "הסימולציה התלת ממדית תאפשר להם לפעול במצב של לחץ ולבצע טעויות בעולם הוירטואלי, במקום על חולים במציאות. בנוסף, ניתן יהיה ליצור אינטראקציה טובה יותר בין החולים לרופאים, כאשר חולה יתחבר לתוכנה התלת ממדית מהבית והרופא יוכל באמצעות סימולציה לאבחן באופן ראשוני האם החולה נמצא במצב מסכן חיים שמצריך הגעה מהירה לבית החולים האמיתי".

בימים אלה נעשים ניסויים בתוכנות מהסוג הזה באוניברסיטאות בארה"ב. על הפרק גם תוכנות תלת מימדיות שיאפשרו לבצע טיפול פסיכולוגי בחולים הלוקים בפוביות שונות. במהלך הטיפול, המטפל שנמצא "בצד השני של התוכנה" ייצר חוויה שמותאמת לרמת לחץ מסוימת ויאבחן את מצבו של המטופל בהתאם למתן משימות פיזיות. כך למשל בחירת מוצרים בסופר וירטואלי תבחן את כושר השיפוט של החולה.

זה רק נראה כמו משחק

השילוב בין תצוגה ספקטקלית ליכולות משחק משוכללות אינו רק נחלתם של גיימרים כבדים, כי גם של מהנדסים שמתכננים סביבת עבודה במפעל או ביצוע פעולות מסובכות בתחומי תעשייה שונים. חברת AMD הציגה בכנס מתחם שבו 6 מוניטורים תלת מימדיים שנשלטים על ידי לפטופ קטן ותמים למראה.

אל מול בחור, שלבוש מכף רגל ועד ראש בחיישנים שונים, הוצבה מצלמה שהעבירה את התנועות שלו מן המסך אל תוך הסביבה הווירטואלית שהוצגה בכל אחד מן המוניטורים מזווית שונה לחלוטין. הוא יכול לשלוח יד ולבחון האם היא מגיעה אל ידית במכונה או האם תנוחה מסוימת נוחה לו בזמן העבודה.

אחד מן המסכים מאפשר לראות בדיוק מה שהעובד יראה מהזווית שבה הוא נמצא באותו זמן. סימולציות כאלה מאפשרות לבחון את תנאי העבודה במפעל ולמנוע אסונות אפשריים, רחמנא לצלן. חברות שונות בתעשיית הרכב והתעופה בארה"ב כבר משתמשות בטכנולוגיה.

DRIVE, כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: ענבל סינגר)
צילום: ענבל סינגר

עוד חברה שקוראים אותה טקביז, הציגה סימולציה מגניבה במיוחד, בשילוב עם שלט בסטייל ווי, לסיטואציה לא כל כך כיפית – פעולות תחזוקה בכור גרעיני. "זו פעולה מורכבת מה שאני עושה פה", מסביר אלכסיס פרפניין, עובד החברה המדגים, "כל טעות קטנה ותהיה דליפה גרעינית, לא צחוק בכלל". 

"אבטיפוס וירטואלי" שכזה נותן למהנדסים, תעשיינים ומעצבים את היכולת לחקור באופן וירטואלי מוצר או סביבה לפני שהם הופכים לאמיתיים – מהעיצוב, דרך התכנון ועד בדיקת כל הפעולות והתנאים שיתרחשו שם. זה גם חוסך הרבה כסף וגם מאפשר לבדוק דברים שבזמן אמת אין הזדמנות שנייה להם. תעשיות רבות משתמשות בסימולציות האלה, כדוגמת גז, דלק, אוניות ורכב.

אחת מן הסימולציות המלהיבות ביותר הייתה של חברת אופטיס, שהדגימה בעזרת מסך ענק וסורק אופטי מבוסס טכנולוגיה דומה לזו של קינקט כיצד המוצר המוגמר, לצורך העניין רכב, ייראה מפרספקטיבה של עיניים אנושיות. חברות כמו רנו, אאודי ופולקסווגן נעזרות בסימולציה הזו בבואן לעצב את תנאי הרכב השונים – תאורה חיצונית, תאורה פנימית, מבנה הדלתות, יכולות ניווט ה-GPS ועוד.

בגדים, רבותיי, בגדים

Fashion, כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: צילום מסך)
בקרוב - עיצוב קולקציות במחשב ולא על הדף השטוח, מדידת הדגם על דוגמנית וירטואלית|צילום: צילום מסך

בכנס הושקה גם מעבדה שלא כוללת מבחנות וחומרים כימיים רעילים כי אם בגדים וירטואליים. חברת דאסו סיסטמס מנסה בימים אלה לחבר את כל הסטייליסטים היצירתיים בעולם האופנה אל טכנולוגיית תלת המימד שלה.

המטרה היא להוביל את תעשיית האופנה לשלב הבא – עיצוב קולקציות במחשב ולא על הדף השטוח, מדידת הדגם על דוגמנית וירטואלית לפני שלוקחים בדים וגוזרים ומודדים ומבזבזים מלא כסף על חומרי גלם. הקרם דה לה קרם – יצירת חנויות בגדים וירטואליות בהן אנחנו הלקוחות נוכל למדוד על עצמנו את הבגדים, עוד לפני שהם בכלל הגיעו לחנות, שגם בה אולי לא יהיה לנו צורך ממשי לבקר בסופו של דבר.

בכנס הוכרז על שיתוף פעולה עם חברת בנטון האיטלקית, ולדברי מנהל מעבדת האופנה, ג'רום ברגרט, נערכו פגישות עם כל חברות האופנה המובילות, דוגמת זארה ומנגו, וכולן מביעות עניין. הוא מעריך כי בתוך פחות משנתיים כל המעצבים הגדולים יעבדו בטכנולוגיית תלת מימד. ובכן בנים, בקרוב ייגמרו התירוצים למה אין לכם כוח לקנות בגדים. עוד מעט תוכלו לעשות זאת בדיוק כמו שאתם קונים בהתלהבות כרטיסי זיכרון וכיסויים לאייפון במכירות קבוצתיות.

מתוך אווטאר (יח``צ:  יחסי ציבור )
הסוד נחשף - הישראלים אחראים על הצבע הכחול של אווטאר |יח``צ: יחסי ציבור

למה אתם חושבים שאווטאר יצא כחול?

גם הגאווה הישראלית התפלחה לכנס עם מדפסת תלת מימדית מדגם Connex 260 של חברת אובג'ט. החברה מייצרת מכונות להדפסה תלת מימדית של אבטיפוס של כל מוצר בו אתם חפצים. יש כבר למעלה מ-3,100 מכונות כאלה ברחבי העולם. איך זה עובד? שמונה ראשי אינג'קט רצים הלוך וחזור, עליהם ניתז סוג מסוים של פלסטיק שמתקשה באור UV. כל שנותר הוא לשטוף את החלקים המודפסים והם מוכנים לשימוש, כמעט אמיתי. "אנחנו יכולים לערבב את החומרים בצורה כזאת שהם מקבלים תכונות באמת קשות", מסביר אמיר ורש, עובד בחברה, בהתלהבות. "על הסקייטבורד שאני מחזיק, יכול לגלוש מישהו ששוקל עד 80 קילו".

הדגמים המודפסים הללו משמשים לקוחות ממגוון תעשיות: רכב, נעלי ספורט, טלפונים, מברשות שיניים ו... תחזיקו טוב, גם את היוצרים של הסרט אווטאר. הא? בדיוק, זה גם מה שאנחנו אמרנו. "אנחנו עובדים עם תעשיית הקולנוע", מסביר ורש. "ולמה אווטאר כחול לדעתך? כי היוצרים הדפיסו את הדמויות הראשונות עם המדפסת שלנו, ובמקרה חומר ההזרקה היה כחול וזה מצא חן בעיניהם". וואלה? טוב לדעת. תזכרו את זה למקרה שיום אחד תשתתפו בחידון טריוויה נושא מיליון שקלים.

תלת מימד – הדור הבא

לא, זו אינה אגדה רעיי, תלת המימד ישתלט על חיינו וזה יקרה בקרוב מאוד. "אנחנו רוצים שיהיו ויקיפדיה, יוטיוב ופייסבוק תלת מימדיים", מגלה פסקל דלוז, סגן נשיא בתחום הפיתוח והאסטרטגיה בחברת דאסו סיסטמס.

"אם נהפוך את ויקיפדיה לתלת מימדית, בעזרת סימולציות משחקיות יהיה קל יותר ללמוד ולפשט תיאוריות מסובכות. כשהילדים שלי שואלים אותי איך דברים עובדים בעולם, נגיד כוח המשיכה, אני מראה להם בעזרת הדגמות תלת מימדיות שאני בונה בתוכנה חופשית שנמצאת באתר שלנו".

כאן המקום לספר שאתם יכולים להוריד בכיף שלכם את התוכנה הזו מאתר החברה. כבר היום מפעילה החברה רשת חברתית תלת מימדית שבה אנשי מקצוע יכולים להקים קהילה, להזמין אליה חברים ולשתף בתוכן.

השאיפה היא להתרחב לרשת חברתית שפונה גם לאנשים כמוני וכמוך.

לקינוח, וכדי שיישאר לנו טעם של עוד, דלוז עושה טיזינג לכנס השנתי הבא – "בפעם הבאה נדגים כיצד כל האינטרנט יהפוך לתלת מימדי. היום האינטרנט שטוח, כיום החיבור נעשה באמצעות כתובות. באינטרנט תלת מימדי תוכל לנווט באותה דרך שאתה מנווט בחיים, כמו בין חדרים. זה הדבר הבא שאנחנו עובדים עליו".

>> רוצים לזכות בטלוויזיה תלת מימדית של הייסנס? כנסו 

 

DRIVE, כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes)
סימולציית נהיגה - כמעט כמו הדבר האמיתי|צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes

AMD, כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes)
צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes

כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes)
צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes

כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes)
צילום: צילום מסך, Dassault Systèmes

מדפסת 3D,כנס שנתי של חברת דאסו סיסטמס בצרפת (2011) (צילום: צילום מסך)
גם מדפיסה בתלת מימד, גם נראית כמו חללית וגם פיתוח ישראלי. Connex 260|צילום: צילום מסך

_OBJ