כולנו מכירים את ההרגשה הפנימית החמימה הזו שנוצרת עקב מחוות קטנות שאנחנו מקבלים מאנשים סביבנו. זו יכולה להיות מחמאה על משהו שעשינו או אמרנו, רגע של אינטימיות כנה או תחושת קרבה מיוחדת. אם חשבתם שכדי להרגיש את התחושה הטובה הזו לאורך זמן אתם זקוקים לזוגיות רומנטית במיוחד, מחקר חדש מגלה שממש לא. מה שגורם לנו להרגיש טוב הם לאו דווקא דברים שנחשבים רומנטיים, אלא רגעים קטנים במהלך היום שמכילים אכפתיות, חמלה, קבלה ורגישות. דברים שתוכלו לקבל גם מחיות המחמד שלכם ולא מבני זוג, אם תהיתם.
מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה ב"כתב העת של קשרים אישיים וחברתיים" בהובלת סיידה השמאטי, פוסט דוקטורנטית מאוניברסיטת פנסילבניה, נערך בקרב כמעט 500 נשים וגברים אמריקאים. מטרתו הייתה להבין מתי אנשים מרגישים אהובים. "להרגשה שלנו האם אנחנו אהובים או לא יש תפקיד מכריע בהתנהלות היומיומית שלנו", אומרת השמאטי, "ובמהלך המחקר הסתקרנו לדעת האם רוב האמריקאים יסכימו על הסיבות שגורמות לאנשים להרגיש אהובים ברמה היומיומית, או האם מדובר בדבר שהוא יותר אישי".
הנבדקים נשאלו שאלות בנוגע ל-60 תרחישים שונים מחיי היום יום ותשובותיהם הוזנו לתוך מודל מתמטי שמיין ובחן את המידע. התרחישים שבהם "אפשר להרגיש אהבה", היו מגוונים וכללו טבע, חיות מחמד ומאהבים. למשל, המשתתפים התבקשו להגיד האם לדעתם "רוב האנשים ירגישו נאהבים" כאשר "מישהו רוצה לדעת איפה הם נמצאים בכל רגע נתון", כאשר הם מבלים עם חברים, כשהם מגיעים הביתה וחיית המחמד שלהם שמחה לקראתם, או כשהשמש זורחת.
תוצאות המחקר היו מעניינות ולא מפתיעות אם תשאלו אותנו. הממצאים הראו שכשזה מגיע להרגשה שאנחנו אהובים או כשאנחנו רוצים להראות אהבה, רוב האנשים הסכימו על כך שהמעשים חשובים הרבה יותר מהדיבורים. "גילינו שלרוב האנשים מעשים גרמו להרגשת אהבה הרבה יותר גדולה, מאשר התבטאויות מילוליות", מסבירה השמאטי. "למשל, יותר אנשים הסכימו שילד שמתכרבל לצידם זה "יותר אהבה" מאשר מישהו שאומר 'אני אוהב/ת אותך' ", היא מוסיפה.
הכי הרבה אהבה: תחושת חמלה בזמנים קשים
למעשה, שני התרחישים שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ככאלה שגרמו לנשאלים "להרגיש אהבה", היו כשמישהו גילה כלפיהם חמלה כשהם עוברים זמנים קשים, וכשילד מתכרבל בחיקם. במקום השלישי היה התרחיש שבו חיית מחמד שמחה לראותם, ובמקום הרביעי היה כשמישהו אומר "אני אוהב/ת אותך". כך שלמעשה, חתול שמח שמתגלגל על גבו כשאת נכנסת הביתה הוא יותר חשוב מהחבר שלך שיגיד שהוא אוהב אותך.
"אפשר לחשוב שהתרחישים האלו היו מקבלים את אותן נקודות, אבל הייתה הסכמה כללית על כך שבמעשים יש אולי יותר אותנטיות מאשר במישהו שפשוט אומר משהו", אומרת השמאטי. "התוצאות מוכיחות שהייתה הסכמה בין האנשים, והתרחישים שהגיעו לתוצאות הכי גבוהות לא היו בהכרח רומנטיים. אני משערת שזה בגלל שאנשים מרגישים נאהבים בסיטואציות פשוטות ויומיומיות. אלה לא חייבות להיות מחוות ענקיות", הוסיפה השמאטי.
בקצה השני של הסקאלה, שהכילה התנהגויות שאינן גורמות לתחושת אהבה, היו שתלטנות, רכושנות או חטטנות. "נראה שהתנהגות שתלטנית או רכושנית לא גורמת לאנשים להרגיש שהם אהובים", אומרת השמאטי. למשל, התרחיש שבו מישהו רוצה לדעת איפה אדם נמצא כל הזמן, קיבל את אחת מהתוצאות הנמוכות ביותר במדד הנאהבות. "יחד עם זאת, יכול להיות ומדובר בהבדל תרבותי. יש מחקר שמראה שבחברות יותר שיתופיות, ההתנהגויות השתלטניות הללו יכולות להתפש כחיבה", הוסיפה.
בסין, למשל, אם אמא "מדכאת" את ההתנהגות של ילדה – על-ידי כך שהיא לא נותנת לו/ה לשחק עם חברים חדשים או צעצועים כיפיים – אנשים בסין יראו זאת כמעשה חם ואוהב שמביע אכפתיות, דאגה וערכים. לעומת את, בעולם המערבי זה ייתפס כמעשה קשוח, מעניש והתנהגות לא אוהבת.
"לסיכום", אומרת השמאטי, "זה לא חכם להכנס לתוך מערכת יחסים מתוך נקודת הנחה שמה שגורם לאחד להרגיש נאהב, נכון גם לגבי השני ולהפך. חשוב לדבר על הדברים הללו אחד עם השני, כי זה יכול לסנכרן ביניכם את ההתנהלות, על מנת ששניכם תרגישו אהובים במערכת היחסים". או שפשוט תביאו חתול, זה בטוח יגרום לכם להרגיש יותר מאושרים ביחד.
עוד ב-mako דייטינג: