"ברוך הבא ליקום הקולנועי של מארוול. אתה מגיע בסוג של נקודת שפל", אומר דדפול לוולברין באחד מאינספור רגעי הלעג העצמי בסרט המשותף שלהם, והברכה המסויגת הזאת יכולה באותה מידה להיות מוקדשת לשני החברים החדשים והמסקרנים ביקום המדובר. הריסון פורד, שבגיל 82 מכבד בנוכחותו המיתולוגית את "קפטן אמריקה: עולם חדש מופלא", ושירה האס, שהסרט ספג אש פרו-פלסטינית בגלל הליהוק שלה אליו עוד לפני שפרצה המלחמה באזורנו. הכוכב שראה הכל, הישראלית שמוצאת את עצמה בסוג של ראש בראש עם גל גדות מהיקום המתחרה של DC - עכשיו באים? כשמארוול מאכזבת שוב ושוב את הקהל שאהב אותה כל כך בעשור הקודם?
מצד שני, הקפטן. אפילו לאיירון מן, עם הסרט השני המקושקש, אין כזה רקורד במפעלות מארוול. "קפטן אמריקה" הראשון היה פגז, והשני - "חייל החורף" - היה ונותר סרט האקשן הטהור והטוב ביותר בפרנצ'ייז, בפער גדול. "מלחמת האזרחים"? פצצה. נכון שהוא היה יותר סרט נוסף של "הנוקמים" מאשר פרק נועל בטרילוגיה הפנימית של "קפטן אמריקה", אבל עדיין. במילים אחרות, פורד והאס נכנסים ליקום של מארוול כשחובת הוכחה כפולה על כתפיו המנוסות ועל כתפיה מושכות האש: ראשית, נו, תראו לנו שמארוול חוזרת לעצמה. שנית, דיר באלאק לחרב לנו את חוויית "קפטן אמריקה". אבל אין לחץ, כן?
קצת ברוחו של "חייל החורף", גם "עולם חדש מופלא" הוא מותחן פוליטי. במרכזו נמצא המאבק הבינלאומי המורכב של נשיא ארה"ב החדש, תדאוס "ת'נדרבולט" רוס (פורד), על השליטה באדמנטיום - המתכת המופלאה שמצבור שלה נמצא ב"אי השמימי" (אם ראיתם את "נצחיים" אז אתם יודעים במה מדובר, לא שזה שווה את הקטע של לראות את "נצחיים"). הנשיא לא בא טוב לסאם ווילסון (אנתוני מאקי), בסרט הראשון שבו הוא נושא את המגן של קפטן אמריקה לאחר הסתלקותו של סטיב רוג'רס (ר' "סוף המשחק"), אבל רוס כן מקבל את שיתוף הפעולה של הקפטן החדש. ולא רק ווילסון בפנים, אלא גם חייל-העל המקורי, איזאיה בראדלי (קארל למבלי). אבל ברקע פועל נבל-העל סמואל סטורנס, שמוכר בדברי ימי מארוול גם בשם "המנהיג" (טים בלייק נלסון), והמעורבות שלו מבטיחה ששום דבר לא יהיה כפי שהוא נראה.
העזרים כנגדו של קפטן אמריקה הם מי שאמור להיכנס לנעליו של הפלקון, חואקין טורס (דני רמירז), ורות בת-שרף (האס), שמוצגת כילידת ישראל שהייתה בעבר חלק מ"האלמנות השחורות" וכיום עובדת בשירות הממשלה האמריקאית. עוד על דמותה בהמשך, לא לפני מיני-אזהרת-ספוילר, אבל הרשו לי להתעכב קודם על העיקר: "קפטן אמריקה: עולם חדש מופלא" הוא לא סרט טוב. אומנם הוא משקיף מלמעלה על "נצחיים", "אנטמן והצרעה: קוונטומאניה" וכיו"ב נפילות מהדהדות של מארוול, אבל הוא סתם סרט, ואם לסכם את הבעיה שלו בשתי המילים, אני בוחר בהיעדר כריזמה. של ווילסון, וזה היה ידוע; של רמירז, שכאילו יושב על משבצת המצחיק, וזה בעיקר מבאס; וגם של האס, שאין ויכוח על הכישרון שלה, אבל ההופעה שלה כאן פושרת-מינוס. וזאת לא אשמתה, כי חוסר הכריזמה של הדמויות הוא שילוב קשוח של כתיבה גנרית ובימוי נטול השראה. היחיד שמצליח לנצח את זה הוא פורד, פשוט מפני שהוא עשה את זה כל כך הרבה פעמים בעבר. וכל שנייה שלו על המסך רק מדגישה את האפרוריות של כל הנוגעים האחרים בדבר.
את "חייל החורף", אביו הרוחני של "עולם חדש מופלא", ביימו האחים ג'ו ואנתוני רוסו. במארוול היו כל כך מרוצים שבידי האחים הופקדו הפיק הסיפורי והרגשי של סאגת "הנוקמים", "מלחמת האזרחים" ו"סוף המשחק". את "עולם חדש מופלא" ביים ג'וליוס אונה, שנכנס עם רקורד צנוע (בעיקר "פרדוקס קלוברפילד") לארבע הנעליים של הרוסואים. והוא לא ממלא אותן, לגמרי לא: האקשן מפוהק, האפקטים חלשים, הקצב סטנדרטי, ושום דבר לא באמת עובד ברמה הרגשית. אני לא חושב שיש כאן ולו סצנה אחת רעה במיוחד, אבל אין גם שום רגע זכיר. לא בדיחה טובה, לא איזה "וואו" ויזואלי. סרט סתם, נו. וכזה שבמפתיע הוא דווקא מותחן לא רע, אבל סרט גיבורי-על די מעפן. לכו תבינו.
אוקיי, עכשיו אזהרת ספוילר זוטא ונמשיך: בזמן שבישראל התמקדו בשאלות סביב דמותה של האס כגיבורת העל סברה אפרופו המחאות סביבה - תוצג כישראלית? תוצג כסוכנת מוסד? תוצג בכלל? - באמריקה התאבססו יותר על דמותו של תדאוס רוס (שהופיעה בעבר בסרטי מארוול בגילומם של וויליאם הארט וסם אליוט, אבל תמיד בתפקיד שולי בהשוואה לגיחה הנוכחית). במקורות הקומיקסיים של מארוול מוכר רוס גם כ"הענק האדום", אבל בסרט הנוכחי הוא מוצג לראשונה כנשיא ארה"ב ולא כאיש צבא. נשיא? ארה"ב? אדום? שעושה שטויות כשהוא כועס? פורד כבר הספיק להכחיש נמרצות שזה קשור איכשהו, בכלל, בשום אופן, לדונלד טראמפ. כך גם בערך כל אחד אחר שקשור לסרט. מה אני אגיד לכם? בסדר.
האס מצדה הכחישה שנעשו שינויים כלשהם בדמותה מאז פרוץ המלחמה, למרות ששמועות כאלה ליוו את ההפקה כשהסרט נכנס לסשן ממושך של צילומים-מחדש. זה בפני עצמו לא חריג בהפקות עם תקציבים כאלה (180 מיליון דולר במקרה הנוכחי), ובטח לא חריג אצל תאגיד הגג של מארוול, דיסני. כך או כך, השם המפורש סברה - גיבורת העל שבאזרחות נקראת רות בת-שרף - אינו מוזכר בסרט. בכלל, חלק מהפספוס עם האס ועם בת-שרף הוא שתפקידה בכוח לא ברור, שהיא נותרת לא מפוענחת, ולא במובן המסתורי-מגניב של הביטוי. אפשר היה ממש לשמוע את זה אצל הקהל בהקרנה שנכחתי בה: מצד אחד מחאו כפיים להאס כמעט על כל רגע שלה בסרט. מצד שני, מעולם לא שמעתי מחיאות כף רחוקות כל כך מההגדרה של תשואות.
"עולם חדש מופלא" אינו בזבוז מוחלט של זמן. כמו שהוא סתם, ככה הוא גם סרט בסדר. באופן מעט אירוני, דווקא איתו נגמלת מארוול מההרגל שלה לדרוש מהצופים היכרות מוקדמת עם כל סרטיה וסדרותיה - אבל הוא לא מה שיחזיר אותה למסלול, והוא גם לא ההופעה המטאורית של האס שקיוו לה בארץ. נשאר רק לראות מה הוא יעשה לקריירה שלה, כי מגיע לשירה האס הרבה יותר ממה שג'וליוס אונה נתן לה.