אין תמונה
גלעד ינקלביץ'. הכי גאווה ישראלית

גלעד ינקלביץ' הוא כנראה אחד הגברים הנחשקים שהצלחנו לייצא מהמזרח התיכון. האיש הוא גאווה ישראלית מלאת שרירים, חבר של כבוד בהיכל התהילה של מפתחי הגוף לצד השמות הכי גדולים בהיסטוריה של הענף, ועם קהל אדוק של עוקבים ברחבי העולם.

הדור הצעיר אולי לא יסכים איתנו, אבל חוץ מלהיות תשובה לשאלת טריוויה או זיכרון נוסטלגי מחויך של אלה שנושקים ל-40 – ינקלביץ' (58) הוא אולי הסלבריטי הכי גדול שהיה לנו פה אי פעם, ותסלח לנו בר רפאלי. אם חגגתם בר מצווה בניינטיז, או הייתם מתעוררים לפנות בוקר ומתחילים לזפזפ, אתם בטח מזהים אותו בעיקר ממסך הטלוויזיה שלכם. ינקלביץ' מככב כבר 30 שנה עם תוכנית הכושר לאת האנרגיה שלו bodies in motion ("גוף בתנועה" בתרגום המקומי), שבה הוא מעביר אימון אירובי על רקע הנופים המופלאים של הוואי. בארץ היא משודרת בערוץ הספורט החל משנת 1991, ועד היום יש לא מעט משוגעים שקופצים מול המסך עם גלעד ונערות האירובי שלו.

עכשיו הוא בארץ, בביקור מולדת של שבועיים, ואנחנו נפגשים סמוך לבית שהוא מחזיק ברמת פולג בנתניה. הוא נראה בול כמו השרירן מהטלוויזיה - התלתלים המפורסמים אמנם כבר לא שם, אבל הפיגורה המוצקה בהחלט מעוררת התפעלות, בטח כשמדובר באדם שיחגוג בקרוב 60. העברית שלו מצוחצחת ונטולת מבטא אמריקאי. "כולם רוצים לראות אותי בלי חולצה ולבדוק את השרירים", הוא מספר. "כשאני מגיע עם חולצה ארוכה כמו עכשיו, אז אנשים חושבים שרזיתי. תמיד מחפשים להשוות למה שרואים בטלוויזיה".

מזהים אותך פה הרבה?
"הרבה אנשים בעיקר רוצים לדעת למה אני מוכר להם. בכל זאת התוכנית שלי משודרת בארץ למעלה מ-20 שנה".

כמה פעמים בשנה אתה מגיע לישראל?
"אני משתדל להגיע פעמיים בשנה, אבל לא תמיד זה יוצא, אז לפחות פעם בשנה לביקור של שבועיים. זאת טיסה מאוד ארוכה מהוואי, אבל החברים והמשפחה פה, וגם הזיקה לישראל שאף פעם לא נעלמת. קשה לי נורא לחזור אחרי כל פעם שאני מגיע. הלב נמצא פה".

יש סיכוי שתעשה עלייה?
"זה קונפליקט שאף פעם לא נגמר עבור כל ישראלי שחי בחו"ל. בכל ביקור פה יש את הצד המתלבט, זה שנורא רוצה להישאר. יש לי כאן חברי ילדות של 50 שנה, ההורים שלי גרים פה, אני מאוד נהנה כשאני בארץ. מי יודע, אולי אני אחזור לגור פה בשלב מסוים של החיים. נוור סיי נוור".

אין תמונה
הילד מחולון הפך למלך של הוואי

בגיל 24 החלום נגמר

אמנם אין לו ערך בוויקיפדיה, אבל הביוגרפיה של ינקלביץ' לא פחות ממרתקת. הוא נולד בקיבוץ גלאון שבדרום, בן להורים יהודים אמריקאים שהחליטו לעשות עלייה לארץ הקודש ב-1952, אח בכור לשתי אחיות. בגיל ארבע עבר עם המשפחה לחולון, לשכונת רסקו ב' בחלק המזרחי והמחוספס של העיר. "הייתה לי אחלה ילדות", הוא אומר, "הרבה מאוד חוויות והרפתקאות בשכונה".

בתיכון הוא התחיל להתעניין מאוד בספורט, והחל לעשות חיל בספורט אולימפי. "הצטיינתי בריצות קצרות, קפיצה לגובה והדיפת כדור ברזל", הוא מעדכן. "מהר מאוד הפכתי למתחרה בקרב מגע ובענף אולימפי שנקרא קרב עשר. שברתי את השיא הישראלי ואז כבר היה לי ברור שזה מה שאני רוצה לעשות בחיים. להיות ספורטאי ולהתחרות ברמות הכי גבוהות".

הנער הנלהב המשיך בעיסוק הספורטיבי גם בצבא, שם שימש כקצין כושר קרבי. "זו הייתה תקופה מרתקת. אני זוכר שאחרי מלחמת יום כיפור היינו מגיעים לבסיסים מרוחקים ועושים מחקרים על איך חוסר פעילות גופנית משפיע על מצב רוח. היינו מעבירים לחיילים שיעור ורואים איך העיניים שלהם בורקות אחרי. זו הייתה תחילת הדרך של כל נושא הכושר הקרבי בצה"ל".

לאחר שפשט מדים החליט ינקלביץ' שהיעד הבא שלו הוא להביא מדליה אולימפית, ובחר להמריא לארץ האפשרויות. "טסתי ללוס אנג'לס בשנת 77' במטרה להשתתף באולימפיאדה של שנת 80' במוסקבה. הייתה לי אזרחות אמריקאית מן הסתם, וידעתי שרק שם אוכל להתאמן ולהכין את עצמי לאולימפיאדה".

ופה לא?
"תראה שם יש את המאמנים והציוד הכי טוב שיש להציע. אבל החלומות שלי נגמרו מהר מאוד, נפצעתי בגיד אכילס. אחרי שהגעתי למכביה בשנת 78' הבנתי שאני לא מסוגל יותר והחלטתי לפרוש. בגיל 24 החלום שלי נגמר. הבנתי שאני לא יכול לעשות את מה שאני רוצה. זו הייתה פרשת דרכים מאוד גדולה עבורי, אבל בדיעבד גם מה שהוביל אותי למה שאני עושה כיום".

אחרי שהתאושש החליט שהשלב הבא בקריירת הספורט שלו יהיה לעזור לאנשים אחרים להיכנס לכושר. הוא הגה קונספט התעמלות פשוט, ובסופו של יום זה מה שהפך אותו לכוכב והכניס לכיסו מיליוני דולרים לאורך השנים. "חזרתי ללוס אנג'לס והתחלתי להעביר שיעורי ארובי במכוני כושר. כל העניין הזה היה מאוד בחיתוליו באותה תקופה, ואני הייתי אחד המאמנים הראשונים שהחליטו לשלב מוזיקה בזמן אימון. זה נראה לי שילוב מאוד הגיוני להזיז את הגוף בתרגילים ספורטיביים לצלילי המוזיקה, מה אתה יודע, זה באמת תפס הדבר הזה. מה שאף אחד לא ידע זה שבעצם לקחתי את הרעיון מהצבא".

תסביר.
"קצינת הספורט שהייתה לפני בשריון הנהיגה בבסיס מנהג – בכל יום שישי בשש בבוקר כל הפלוגה הייתה מתייצבת במגרש הכדורסל וכולם היו עושים שיעור כושר לצלילי מוזיקה מהרמקולים של הבסיס. ככה בעצם התחלתי להתגלגל במספר מכוני כושר בלוס אנג'לס".

הגוף החטוב והיוזמה המקורית פתחו לינקלביץ' הרבה דלתות בעיר המלאכים, ושמו הגיע גם אל אצולת הממון והסלבס. הנכדה של מלכת הקוסמטיקה הלנה רובינשטיין, היא זאת ששינתה את חייו. "הייתי המאמן האישי כל כמה מפורסמים, כולל הנכדה של הלנה. היא ובעלה טסו לחופשה בהוואי וביקשו שאצטרף אליהם ואעשה להם מחנה אימונים במהלך החופשה. הגעתי להוואי בשנת 81' והתאהבתי במקום".

ינקלביץ' התחיל להעביר שיעורים בחדר כושר באי, ובעל המכון לו לעבור להוואי ולקבל משרה קבועה. "הייתי נשוי במשך שלוש שנים לישראלית שהכרתי עוד בצבא. התגרשנו בדיוק בתקופה שקיבלתי את ההצעה הזאת. זה לא היה קשור ישירות לזה, אבל בהחלט רציתי לפתוח דף חדש, אז החלטתי שאני הולך על זה. ידעתי שזאת הזדמנות של פעם בחיים, ושלפעמים הכוכבים מיישרים זווית אתך ואתה חייב לקפוץ על ההזדמנות. אחרי כמה חודשים בהוואי בא לי הרעיון של לצלם תוכנית ספורט על רקע הנופים המדהימים, ומשם הכל היסטוריה".

ההיסטוריה שינקלביץ' מתכוון אליה היא אותה תוכנית ספורט מפורסמת שרצה על המסך עד היום, 30 שנה אחרי. הקונספט כמעט ולא השתנה במהלך השנים – הגוף השרירי של גלעד פלוס כמה מדריכות חטובות שמדגימים תרגילים. . בתקופה שבה תוכניות ספורט מצולמות היו דבר די נדיר על המסך, הקונספט כבש את האומה במהירות שיא. "רציתי תוכנית שהיא נטו ספורט מלווה בנופים מדהימים ובקצב ממכר. לא לקשקש לצופים יותר מדי במוח אלא לתת להם את ההזדמנות להזיז את הגוף מהשנייה הראשונה ועד האחרונה.

"המטרה שלי הייתה להגיע לאנשים שאין להם יכולת להגיע לחדרי כושר. המוטו שלי היה שכל אחד יכול להגיע לתוצאות גם מבלי לצאת מהבית. אין ספק שגם הרקע של הנוף המדהים היה חלק בהתמכרות של האנשים לתוכנית. בארצות הברית, בייחוד בחלק המזרחי, אתה קבור בשלג רוב השנה, ופתאום אתה רואה שמש וים ויכול גם להתאמן בזמן שאתה צופה בטלוויזיה". 

אין תמונה
תוכנית הספורט של גלעד שכבר הפכה לקאלט

ארנולד שוורצנגר הגיע עד להוואי

ינקלביץ' הבין שיש לו סטארט אפ. הוא עניין את רשת הטלוויזיה המקומית בתוכנית שלו, גייס משקיעים, לווה כספים ותוך כמה חודשים היה באוויר. בתחילה "גוף בתנועה" שודרה אך ורק לתושבי הוואי, אך הבאזז הגיע מהר מאוד ל-ESPN  רשת הספורט הגדולה בעולם. ב-1985 ינקלביץ' הוחתם על חוזה והתוכנית הפכה לסינדיקציה שמשודרת ברחבי ארצות הברית ולאחר מכן גם בלא מעט מדינות בעולם בלופים אינסופיים של שידורים חוזרים לצד עונות חדשות. הוא הפך לגורו פיטנס באמריקה, השתתף בלא מעט תכניות אירוח ואפילו הבליח לרגע בשני סרטים הוליוודיים.

העבודה נשארה זהה לאורך כל השנים. ינקלביץ' מצלם כמה שבועות בשנה את כל תוכניות העונה, ובשאר השנה עובד על קלטות והפקה של דברים חדשים. "האתגר הגדול הוא שאתה חייב להישאר בכושר כל השנה, וזו עבודה בפני עצמה".

במהלך השנים התארחו בתוכנית גם לא מעט סלבס שהגיעו עד להוואי בשביל זה, אחד מהם הוא החבר הטוב ארנולד שוורצנגר. "ארנולד היה מתאמן אצלי עוד לפני שהגעתי להוואי. הוא הגיע אלי בשנת 81' לפני שהוא צילם את הסרט הראשון של קונאן הברברי. הוא היה אז שרירן שזכה בתחרויות ורצה לעבוד על הגמישות שלו. לא פגשתי בן אדם יותר נחוש ומלא מוטיבציה ממנו".

כרגע ינקלביץ' חתום לחוזה עד 2017, ועוד הזרוע נטויה. במסגרת חגיגות ה-30 שנה לתוכנית הוא צפוי לצלם כמה ספיישלים, כולל עם אורחים כמו אמא שלו בת ה-79 שהופיעה לצידו לא מעט פעמים בעבר. "היא עדיין בכושר, למרות גילה המופלג", הוא מתמוגג. "אין יום שהיא לא מתאמנת מול הקלטות שלי, ואפשר לראות את התוצאות. אנשים בגילה שלא עושים ספורט מתקשים נורא".

גלעד ינקלביץ'
מר ריבועים

איך אתה מצליח לשמור על גוף כזה כל כך הרבה שנים? זה לא מתיש?
"זה כבר חלק ממי שאני, מהסיסטם שלי. אני חייב להיות בכושר כל הזמן, זה כרטיס הביקור שלי. אבל אני לא חי חיים של חסך ויודע לשחרר כשצריך. עכשיו כשאני בארץ אני אוכל הרבה ואין לי זמן להתאמן. כשאחזור להוואי אשלים את כל הפערים. אני יודע שאם אני לא מתאמן שלושה ימים אז אני מרגיש את זה, אחרי חודש הקהל שלי מרגיש את זה ואחרי שנה כולם כבר מרגישים את זה. אני תמיד עם יד על הדופק".

ואיך אתה מצליח לשמור על רלוונטיות גם היום?
"הרבה מהטרנדים החדשים הם אותם דברים שהיינו עושים פעם, ופשוט קוראים להם בשמות אחרים. הצופים נאמנים, והם אוהבים את מה שהם רואים. אני מאוד נהנה ממה שאני עושה ואני חושב שאפשר לראות את זה בכל תוכנית".

הפכת להיות איש עשיר?
"בוא נגיד שהלך לי קלף בחיים. אם הייתי אומר לאותו ילד קטן משכונת רסקו ב' בחולון שזה המקום שאגיע אליו בסופו של דבר, נראה לי שהוא היה מרוצה. אני אומר תודה להורים שלי, לגנטיקה הטובה וכמובן לאלוהים על מה שהשגתי. אין תלונות. היה לי הרבה מזל ותמיד היה לי את הרצון להתפתח ולהשתפר. אם אני איש עשיר? בוא נגיד שמצבי לא רע".

מוזמנים להסתכל בתוכנית שלי

ינלקביץ' הגשים את החלום, אבל בתחום אחד הביוגרפיה שלו חסרה. "רוב המטרות שלי כרגע בחיים הם אישיות", הוא מודה. "אני עדיין מחפש את האחת. מאז שהייתי נשוי לא התחתנתי שוב. הייתי קרוב לזה מספר פעמים, אבל זה פשוט לא קרה. אין לי משפחה משלי, ואני מאוד רוצה ילדים. אני סבלני, זה יקרה בשלב מסוים".

אולי תמצא אותה בארץ. אני בטוח שאתה מקבל כל הזמן הצעות מנשים.
"הצעות יש תמיד והיו תמיד, ואני בשלב שזה כבר לא מרגש".  

יש סיכוי שנראה אותך באיזו תוכנית בארץ?
"זה מצחיק, כי לא מזמן התקשרו אליי להוואי ושאלו אם אני רוצה להשתתף בעונת ה-VIP של האח הגדול. כמובן שסירבתי, זה ממש לא בשבילי הדברים האלה. טוב לי ונוח לי היכן שאני ממוקם. יש לי פה כמה מיזמים עסקים שקשורים לספורט ולכושר גופני שאני עומל עליהם. בספטמבר אגיע שוב לישראל ותדעו כולכם במה מדובר".

מה אתה חושב על רמת הכושר של הישראלים?
"המצב פה נהדר יחסית למה שהיה כשעזבתי. הרבה יותר אנשים מתעסקים בספורט, רוכבים כאן על אופנים, וגם ספורט אתגרי מאוד הולך פה". 

גלעד ינקלביץ' (צילום: ספי קצב)
למרות ההצלחה בעולם, הלב נמצא בישראל|צילום: ספי קצב

אחת המעריצות שמקפצות קבוע מול התוכנית שלו היא הדוגמנית שיר אלמליח. "היא שלחה לי מייל וכתבה שהיא מגיעה לטיול בהוואי עם בן הזוג שלה אלרואי ושאלה האם יש מצב שניפגש", מספר ינקלביץ. "כמובן שהסכמתי בכיף. נפגשנו בהוואי ובילינו שם כמה ימים נפלאים. אנחנו בקשר טוב ואני נותן לה המון טיפים לגבי האימון. עכשיו שאני בארץ אז יצא לנו להיפגש כמה פעמים ולהתאמן ביחד, אפילו השתתפתי בפרק של הסדרה 'נשות הכדורגלנים' שבה היא משתתפת. באתי אליה הביתה כמאמן האישי שלה ועברתי איתה על תרגילים מול הקלטות שלי".

יוצא לך לאמן פה עוד אנשים?
"אני בא לארץ במטרה לנוח ולא לעבוד. פנו אליי כמה אנשים מפורסמים פה אבל סירבתי. כולם מוזמנים להסתכל בתוכנית שלי מתי שהם רוצים".

>> לכל כתבות המגזין