כל מי שחי בפריפריה, בעבר או בהווה, יודע שיש מעט מאוד אפשרויות לצרוך תרבות כחלק משגרת החיים, בטח ביחס לערי המרכז. ברוב ערי הפריפריה יש היכל תרבות אחד קטן שאליו מביאים מידי פעם סרט או הופעה, כשבדרך כלל מדובר בסרט שרץ כבר תקופה ארוכה ברחבי הארץ, או בהופעה קטנה יחסית שמתאימה לגודל ולתקציב של היכל התרבות המקומי. כדי ליהנות מסרט חדש, הופעה של אחד האמנים הגדולים ו/או הצגת תיאטרון פופולארית צריך במקרה הטוב לנסוע לעיר הגדלה הקרובה וברוב המקרים, לנסוע לאחת מערי המרכז.
הטרחה, בשילוב ההיערכות (כמו בייביסיטר ושעות נסיעה) וכמובן מחיר הכרטיס הגבוה, כבר הופכים את התרבות למותרות עבר תושבתי הפריפריה. פינוק ששומרים לאירוע מיוחד וצורכים "פעם ב...", מה שכמובן מגדיל עוד יותר את הפערים בין תושבי המרכז לתושבי הפריפריה. את המצב הזה בדיוק בא לשנות מועדון FRIENDS - המיזם החדש והחשוב של הסתדרות העובדים בישראל שלראשונה, מנגיש את מופעי התרבות לתושבים בכל רחבי הארץ, מקריית שמונה ועד אילת, בעיקר בערי הפריפריה!
תרבות ליד הבית: גם בפריפריה
המיזם FRIENDS נולד מתוך חזונו של יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, להנגיש את התרבות לתושבים בכל רחבי הארץ ולאפשר גם לתושבי הפריפריה ליהנות ממיטב ההצגות וההופעות במחירים מסובסדים, קרוב לבית. "החזון שלנו הוא לקדם את צריכת התרבות כדרך חיים, בכל חלקי החברה והאוכלוסייה, והצעד הראשון להשגת המטרה הנעלה הזו, הוא להביא את כל אירועי התרבות בצורה נגישה לכל מדינת ישראל, בדגש על הפריפריה", אומר יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד.
במסגרת המיזם, כבר החלו לפעול ברחבי הארץ שישה מועדונים: באר שבע, ירוחם, דימונה, אילת, נהריה וראשון לציון, ובהמשך הוא צפוי להתרחב ל-18 מועדוני תרבות חדשים בכל רחבי הארץ, מצפון ועד דרום. בכל המועדונים ניתן יהיה ליהנות ממגוון הופעות של מיטב האמנים ומהצגות התיאטרון הפופולאריות והחדשות ביותר, כשלכל מופע יימכרו הכרטיסים במחיר מוזל לכל הקהל הרחב, ובמחיר מוזל עוד יותר לחברי ולחברות ההסתדרות. כך למשל כרטיס להופעה של ריטה במועדון Friend דימונה יעלה 129 שקלים בלבד ו-89 שקלים בלבד לחברי הסתדרות – מחיר זול בהרבה אפילו מכרטיס להופעה שלה במרכז הארץ, שעולה בממוצע כ-179 שקלים.
"לא רווחי לקיים אירועי תרבות בפריפריה"
לדברי יוסי וולף מנכ"ל FRIENDS, הסיבה לכך שעד היום לא יכלו תושבי הפריפריה ליהנות מצריכת תרבות באופן דומה לזה של תושבי המרכז, היא בעיקר כלכלית: "כוחות השוק לבדם אינם מאפשרים להביא את מיטב ההופעות וההצגות לאזורים מרוחקים מהמרכז, ולא תמיד יש תמריץ לחזק יצירה מקומית ומגוונת. זה פשוט לא רווחי.
והוא צודק. לצורך ההמחשה, נניח שהרשות המקומית רוצה לאפשר לתושביה לרכוש כרטיס למופע בעלות של 100 שקלים ובאולם יש 600 מקומות ישיבה. הסכום הכולל שמתקבל הוא 60 אלף שקלים – סכום שלא מספיק עבור האמנים הגדולים ואפילו לא עבור האמנים הבינוניים, שכן עלות הופעה של אמנים בסדר הגודל הזה עומדת על 70, 80 ואפילו 100 אלף שקלים ומעלה, כך שזה פשוט לא מספיק. כדי שניתן יהיה להביא הופעה של אמן גדול, צריך יהיה לגבות על כל כרטיס לפחות 200 שקלים, מה שהופך את כל העניין להוצאה לא מבוטלת עבור זוג ובטח עבור משפחה.
"בפועל, במשך שנים רבות, התקבע מצב לא הוגן, שבו בניגוד לתושבי המרכז, תושבי הפריפריה אינם יכולים לצרוך תרבות כדרך חיים, והם רואים בה מותרות בלבד", מוסיף יוסי וולף. "באילת למשל, נערכו עד היום מופעי תרבות בעיקר בבתי מלון והם היו מיועדים לתיירים מבחוץ. אולם התרבות שלנו בעיר מונה 300 מקומות בלבד, כך שלא משתלם ולא רווחי לאומנים להגיע עד אילת בשביל הופעה, ומי שנפגע מכך הם המקומיים שלא זוכים לצרוך תרבות.
בדיוק בשביל לתת מענה לבעיה הזו נבנה FRIENDS. במקום להימנע מהבאה של אמנים גדולים לפריפריה או לחלופין, להשית את העלויות על התושבים - אנחנו אלו שמביאים לערי הפריפריה את האמנים מהשורה הראשונה ודואגים לסבסוד עלויות המופע. בכך אנחנו מגשרים למעשה על הפער ומאפשרים לציבור הרחב בפריפריה, ליהנות מהצגות וממופעים של מיטב אמני ישראל ממש ליד הבית, במחירים מסובסדים ונוחים".
"התרבות חיונית לחוסן הנפשי של החברה"
וולף מסביר כי הצורך במיזם החדש התחדד עוד יותר בעקבות משבר הקורונה: "ענפים רבים נפגעו בזמן משבר הקורונה העולמי, כולל עולם התרבות. כולנו נאלצנו להסתגל למציאות חדשה וקיבלנו הוכחה כי תרבות היא לא מותרות אלא צורך חיוני בסיסי לחוסן הנפשי של החברה הישראלית, במיוחד בשעת משבר. בילוי תרבותי כמו הופעה מוזיקלית או מופע סטנד-אפ תורם להפגת לחצים והרמת מצב הרוח הכללי בקרב החברה, ואנחנו רוצים שגם אנשי הפריפריה יוכלו ליהנות מתרבות ולא לראות בה כמותרות. בנוסף, בשנתיים האחרונות התחדדה חשיבות השמירה על היצירה הישראלית, מבחינה אסטרטגית, למדינת ישראל. המיזם צפוי לתת זריקת עידוד משמעותית לעולם התרבות, במיוחד אחרי תקופת הקורונה".
"התרבות שייכת לכולם"
בניגוד למועדוני הטבות אחרים הקיימים היום בישראל, מועדון FRIENDS פתוח לא רק לחברי ההסתדרות, אלא לכלל הציבור. "התרבות שייכת לכולם", מסביר יוסי וולף. "לכן החלטנו שמועדון ההטבות החדש יהיה שייך לכולם, ולא רק לחברי ההסתדרות, שאמנם ירוויחו יותר מהמיזם והסבסוד שלהם יהיה גדול יותר, אך גם מי שאינו חבר הסתדרות יוכל ליהנות ממחירים נמוכים יותר ממה שנהוג לשלם בדרך כלל על מופעי תרבות. זוהי בשורה ענקית למאות אלפי אנשים הצמאים לתרבות בפריפריה וסוף סוף יוכלו לצרוך אותה. אנו רואים במיזם החשוב הזה שליחות אמיתית, ממקום של ציונות ורצון להנגיש את התרבות לכל חלקי האוכלוסייה".
"במהלך זה מוכיחה ההסתדרות שלצד ליווי העובד והדאגה לזכויותיו, היא שמה דגש גם על רווחתו בשעות הפנאי", מסכם וולף. "השאיפה שלנו היא להחיות את מרכזי התרבות ברחבי המדינה, בדגש על הפריפריה, להנגיש תרבות איכותית לקהלים גדולים ולתמוך בעולם התרבות שהושבת לא פעם בתקופת הקורונה. אנחנו מאמינים שהצעד הזה יוביל לשינוי עצום בתפיסה של כלל אזרחי ישראל לגבי צריכת התרבות ויחולל מפנה בחייהם של רבים".