פסטיבל דוקאביב נגב בירוחם

מתי? 5-7.12.21 בירוחם, ערב ומצפה רמון.

פסטיבל דוקאביב נגב בירוחם יתקיים זו השנה השביעית ובמסגרתו יוקרנו סרטים דוקומנטריים מהארץ ומהעולם, מפגשים עם יוצרים, כיתת אמן לנוער והקרנות לכל המשפחה. בערב הפתיחה של הפסטיבל יוקרנו בהקרנת בכורה סרטי פרויקט "מראות ירוחם והנגב: פורטרט מקומי" - ארבעה סרטים קצרים שנולדו בסדנה ליוצרים מקומיים ובהם: "בגדים בנגב" על חנות היד השנייה החברתית של אילנה חנוך; "מצפן משלו" על משה לנזמן שהקים את מערך הטיפול הפסיכולוגי לגיל הרך בירוחם; "ירדנה בעלי חיים" על מלאכית בעלי החיים מפינת החי במצפה רמון; ו"רחמה" על אישה הנפרדת מסבתה ומנסה לחוות איתה עוד כמה רגעים יפים. בהנחיית הבמאי ניר דבורצ'ין.

פסטיבל דוקאביב ירוחם 2021 (צילום: נעם דמסקי, יח
מתוך הסרט "ילדים על תנאי" |צילום: נעם דמסקי, יח"צ

אירועים בולטים נוספים: הקרנה של הסרט "החילוץ" של ג'ימי צ'ין ואליזבת צ'אי וסרהלי, זוכי האוסקר על הסרט "סולו חופשי" (ההקרנה בירוחם ומצפה רמון) - בהקרנת הסרט במצפה רמון יתקיים גם מפגש עם נציגי ונציגות יחידת החילוץ מצפה רמון והר הנגב שישוחחו על היומיום של היחידה: על המבצעים, על ההצלחות ועל הכישלונות, ואיך אפשר לעשות מזה סרט דוקומנטרי; כיתת אמן לנוער עם הראפר איזי - הזדמנות חד-פעמית לפגוש פנים מול פנים, כמו בסלון הבית, את איזי, אחד מהמוזיקאים העסוקים והמוערכים בארץ. במפגש הוא יספר על סצנת ההיפ הופ בארץ ועל תהליך היצירה והכתיבה (האירוע בירוחם); "אשת חיל" - אנה סומרשף מלווה את אסתי שושן במסעה לשינוי איסור היסטורי בחברה החרדית, עליו היא משלמת מחיר אישי כבד. ההקרנה תלווה בשיחה עם הבמאית (ההקרנה בירוחם ובערד); "ילדים על תנאי" - על ילדים ממשפחות אומנה, יוקרן בירוחם וילווה בשיחה עם היוצרים; ועוד.

פסטיבל דוקאביב ירוחם 2021 (צילום: אנה סומרשף, יח
מתוך הסרט "אשת חיל" של אנה סומרשף |צילום: אנה סומרשף, יח"צ

סולידריות: פסטיבל קולנוע וזכויות אדם

מתי? 9-18.12.21 בסינמטק תל אביב

עשרה ימים של חגיגה קולנועית עם למעלה מ-80 סרטים ואירועים, חשיפה ראשונה לסרטי תחרות הסרטים הישראליים, תחרות הסרטים הבינלאומיים עם 23 סרטים חדשים, הקרנות בכורה ואירועים מיוחדים שבהם: מחווה לעמוס גיתאי לציון 40 שנות יצירה קולנועית בנושאי זכויות אדם, מחווה לזכרו של יהודה ג'אד נאמן – עם הקרנה מיוחדת ל"רחובות האתמול", שמנבא בדיוק מעורר חלחלה את רצח רבין שש שנים לפני שאירע והקרנה מיוחדת של הסרט האהוב עליו "הקרב על אלג'יר", המתאר באותנטיות ובדיוק את אווירת הטרור והאלימות באלג'יר, הנאבקת על שחרורה מן הקולוניאליזם הצרפתי. עשרות יוצרי קולנוע מהארץ והעולם ביצירה העוסקת בדמוקרטיה, גלובליזציה, פליטים ומבקשי מקלט, כיבוש וחוק הלאום, אפליה, גזענות, מעמד הנשים, קהילת הלהט"ב, ילדים ובני נוער, חופש הביטוי, זכויות עובדים, רעב, עוני, ביטחון תזונתי, צדק סביבתי ומשבר האקלים.

פסטיבל סולידריות לקולנוע וזכויות אדם (צילום: רונן זרצקי, יח
מתוך הסרט "ביערות האלה" |צילום: רונן זרצקי, יח"צ

בין הסרטים שיוקרנו באורך מלא בבכורה: המסע (The Voyage) בבימויו של איתמר וקסלר - היו כמה גרסאות למותה של סוניה, אמא של אבא. סיפרו שהיא מתה ב-1922 בלטביה, או ב-1929 בדנמרק, או ב-1934 בגרמניה. מאז שהבנתי שאף גרסה איננה נכונה, לא הייתה לי מנוחה. לאט-לאט, צעד אחר צעד, נודע לי מה באמת קרה, ומדוע, כאשר עזבו כולם את גרמניה הנאצית, סבתא לא הייתה איתם; נופלים (Cheap Blood) בבימויו של יצחק רובין - לראשונה בישראל, סרט המעמיק בבעיה המזעזעת ההרג של  אלפי פועלי בניין הנופלים מפיגומים, תוצאה של הזנחה פושעת של רשויות הבטיחות של המדינה יחד עם אינטרסנטים בקרב הקבלנים ובעלי ההון, כלפי הפועלים השקופים ביותר בחברה - מעמידים את מעצמת ההייטק במקום הלא מכובד של המדינה השלישית בעולם במוות של פועלי בניין. אלה הם הפועלים הבונים את בתינו ותשתיות ארצנו- שמונים וחמישה אחוז מהם ערבים; פרון והיהודים (Perón and the Jews) בבימויו של שלמה סלוצקי - "אבא שלך גורילה ריאקציונר!" האשמת חבריו הארגנטינים של שלמה סלוצקי כנגד אביו כשותף להפלת ממשלתו העממית של פרון ב-1955, מוציא את שלמה למסע אל עובדות ומיתוסים בעברו של אביו בפרט וביחסים שבין פרון לקהילה היהודית וישראל, ששכתבו היסטוריה כדי ליישר קו עם המשטר החדש. מסע גילוי אמיתות בועטות עד היום; ועוד.