עם כל הכבוד למאבק בין המינים, בין ימנים לשמאלנים, בין שחורים ללבנים, בין מזרחים לאשכנזים – בסופו של דבר, העולם מתחלק לשני סוגים של אנשים – כאלה שמתמוגגים ממחזות זמר וכאלה שמקבלים פריחה רק מהמחשבה על צפייה באחד. אם אתם משתייכים לסוג השני, האלרגי לז'אנר המרקד והמזמר, הכתבה הזאת ממש לא בשבילכם אבל אם אתם צרכני מחזות זמר, אפילו בתחילת הדרך, כנראה שאתם מוכנים לשלב הבא: אופרטה. אל בהלה, זה רק נשמע כבד אבל בפועל מדובר באופרה אחרת לגמרי.
האופרטה היא מוצר בידור נצחי שנמצא על הגבול שבין האופרה והתיאטרון. ז'אנר מחזות הזמר חייב הכול לאופרטה שהקדימה אותו בכמה שנים טובות. זוהי גרסה ניאנדרטלית למחזמר של לפני 100 שנים; אופרטה היא בעצם כל מחזמר שנכתב בין אמצע המאה ה-19 ועד לתחילת המאה ה-20. המוזיקה שלה קלילה בהרבה מזו של האופרה אך קלאסית יחסית למחזמר מודרני. האופרטה נחשבת עממית יותר, היא לא מעודנת בתכניה ולא מתנשאת כמו אמה הלא חוקית, האופרה האריסטוקרטית. אם כבר, היא לועגת לחברה הגבוהה ולמעמדות בכלל.
תיאטרון האופרטה הממלכתי של בודפשט הוא בית היוצר המרכזי באירופה להפקות מז'אנר זה, שבודפשט היא מולדתו. התיאטרון נוסד בשנת 1923 ועם פתיחתו החל תור הזהב של האופרטות ההונגריות. האופרטה ההונגרית היא חיננית וקופצנית, וכל תכליתה הוא לבדר את הקהל. לאורך המופע היא דואגת לשמור על קריצה לקהל כדי שלא ייקח אותה ברצינות יתרה. כמיטב המסורת של מחזות הזמר הגדולים של ברודוויי הניו יורקי ושל הווסט אנד הלונדוני, גם האופרטות ההונגריות עשירות מאוד ברמת ההפקה – במות מתחלפות, תלבושות ססגוניות וכמובן, עשרות משתתפים שמזמרים ורוקדים, שותים וגם מתמזמזים לא מעט.
הקהל המשיך למחוא כפיים במשך 10 דקות
"הביידר" מגוללת את סיפורו של רג'אמי, נסיך הודי המתגורר בפריז, שמתאהב באודט, שחקנית מקומית ופרימדונה רצינית, ולא מוכן לחזור למולדתו לפני שיתחתן איתה. הנסיך ההודי הפך בהפקה החדשה לרווק מודרני שחונך באוקספורד, חובב מרוצי אופנועים ומלחין אופרטות בסתר בשעות הפנאי. למעשה הקהל זוכה לכרטיס 1+1: אופרטה בתוך אופרטה. בסצנות מסוימות ההצגה יוצאת מהבמה והאולם כולו הופך לזירת ההתרחשות. שלא כמו באופרה קלאסית, שם צריך להמתין בסבלנות לאריה הטובה הבאה, באופרטה אין רגע מת על הבמה. האקשן נמשך כשלוש שעות שכוללות הפסקה ואת ההשתחוויה הארוכה ביותר שראיתי מימיי – 10 דקות! – והוא לא מפסיק לשלהב את הקהל ולהפתיע אותו. התפריט כולל ריקודי קאן קאן שובביים אה-לה-מולן רוז' יחד עם פוקסטרוט אמריקאי מוקפץ עם הרבה מאוד קארי. רוב הזמן האופרטה נראית כמו סרט בוליוודי מרהיב על הבמה – חגיגה אמיתית לחובבי הז'אנר.
אז נכון, מהתאים העליונים שמקיפים את חלל בית האופרטה המפואר בבודפשט עם השנדלירים המרהיבים והארכיטקטורה האצילית שמעוצבת בסגנון ראשית המאה הקודמת, החיים באופן כללי נראים יותר טוב. בכל זאת, לא בכל יום ממשלת הונגריה מזמינה אותך להתרווח בהם ולצפות באופרטה, אבל אין לי ספק שהמוסיקה המרגשת, ההומור השנון והרומנטיקה המתוקה של "הביידר" יגרמו גם לקהל הישראלי בבית האופרה התל אביבי להתלהב. את האופרטה, שתוצג במסגרת עונתה ה-30 של האופרה הישראלית (12.2-19.2), ילוו כתוביות מוקרנות בעברית ובאנגלית וגם הפעם צפויה לכם הפתעה, כשהדמויות לפתע ישירו בעברית בלי הכנה מוקדמת. אם אתם ממוצא הונגרי, חובבי מחזות זמר, סרטים בוליוודיים או אפילו סתם בא לכם לראות הפקה ברמה של ברודוויי, בהחלט כדאי לכם לתת ל"ביידר" הזדמנות לבדר אתכם.