ביממה האחרונה, כל מדינת ישראל התכנסה סביב אירוע אחד, חריג ומתוקשר במיוחד: כיסא נזרק על ראשו של פרופסור אמיר חצרוני במהלך שידור ישיר של גוף התקשורת "אונליין TV". הכיסא, כזכור, הושלך בעוצמה לעברו של חצרוני - והוא נהדף לעבר המנחה קובי סויסה, שהשתתף יחד איתו בשידור וישב בסמוך אליו. חצרוני, המום ומזועזע, חיבק את סויסה שהיה נסער למדי גם הוא. חן עשור, המנחה הנוספת שנכחה בשידור, ציינה כי דם זולג ממצחו של חצרוני, והשידור הופסק.

מאז, הסרטון הופץ בכל פלטפורמה חברתית אפשרית וכל אדם שמחזיק בטלפון נייד ובחשבון טוויטר או פייסבוק פעיל ככל הנראה כבר הביע את דעתו על ההתרחשות המדוברת בצורה כזו או אחרת. אבל התקרית האלימה עוררה עניין גם בקרב מי שלא בהכרח ביקשו לתפוס צד; מי שבחרו להניח את הפוליטיקה בצד, זיהו דווקא את האיכות האמנותית-משהו שבתיעוד של חצרוני המבוהל מתרפק על חזהו של סוויסה, ובחרו להכין מהתמונה סטיקרים לוואטסאפ או לחילופין להשוות אותה לציורים מוכרים באמצעות קולאז'ים שונים.

פרשנות אמנותית אחת לתקרית המרעישה הצליחה, מה שנקרא, לשבור את הרשת. היה זה הציור של דניאל טבול, צעיר שמתגורר בתל אביב, שבעפרונות וצבעי מים העניק חיים חדשים לרגע ההוא מהשידור הישיר של אונליין TV. בשיחה עם mako, מספר טבול שהוא אמנם לא עוסק באמנות באופן קבוע, אבל הרגע הטלוויזיוני הנדיר הזה עורר בו השראה. "לא הייתי מגדיר את עצמי כאמן", הוא אומר, "אבל מדי שנתיים בערך אני נזכר שאני יודע לצייר, ויש לי קונספט, ואני מצייר אותו".

"הכל התחיל כמובן אתמול בערב", אומר טבול. "נכנסתי לקבוצת וואטסאפ של כמה אנשים שאני מכיר, וראיתי שהם שלחו את הסרטון הזה משלוש זוויות שונות. אני לא חושב שאי פעם הייתי כל כך בשוק מסרטון: זה ממש תפס אותי". הסערה שחולל בטבול הסרטון המדובר לא הגיעה ממקום של זעם על חצרוני או לחילופין על זורק הכיסא, לדבריו. "אני מסתכל על הסיטואציה מהצד, אני מתבונן", הוא מסביר. "אני לא חושב שאלימות פיזית היא אף פעם תשובה למשהו, אבל אני לא תופס צד".

אמיר חצרוני וקובי סוויסה (צילום: אונליין TV)
אמיר חצרוני וקובי סויסה. "האנושות בשיאה"|צילום: אונליין TV

"זה הזכיר לי את הציורים מתקופת הרנסנס", אומר טבול, "אז חשבתי לעצמי, אני אעשה מזה ציור בסטייל רנסנס. בדרך כלל, מצייר ממים ודברים כאלה, סתם בשביל חברים שיתלו בחדר, אבל חוץ מזה לא באמת יצא לי לעשות משהו בסטייל של הציור הזה עדיין". לא רק האסתטיקה היא שמשכה את טבול לצייר את החיבוק, אלא גם המשמעויות שמחזיק הרגע הזה מבחינתו. "לדעתי זה פשוט רגע שמתמצת את הישראליות", הוא מסביר. "יש בזה משהו כל כך פילוסופי ויפה. ברגע של חולשה , אמיר חצרוני - בנאדם ש... אני לא צריך להרחיב על אמיר חצרוני - אבל לראות את החיבוק הזה קורה ברגע שבו הוא נמצא במצב של חולשה זה מעניין, וזה מתאר בעיני את העם שלנו בהרבה רבדים". כשפרסם את הציור בחשבון האינסטגרם שלו, הוסיף לה טבול את התיאור "humanity at its peak", בתרגום חופשי "האנושות בשיאה".

משם, הדרך לוויראליות הייתה קצרה. בחשבון האינסטגרם של טבול, גרפה העבודה מעל לאלף לייקים, יותר מאשר רבים מהפוסטים האחרים שהוא העלה בעבר. הוא גם העלה את הציור לחשבון הפייסבוק שלו וגם שם זכה לתגובות נלהבות. אבל זה כלום לעומת ההייפ שנוצר סביב העבודה מחוץ לחשבונות הפרטיים של טבול עצמו. הציור פורסם בכמה עמודים פופולריים, ביניהם גם עמוד הבדיחות המוכר "סטטוסים מצייצים" (שפרסם את הציור בלי קרדיט לטבול, למרבה הכעס); נכון לעכשיו, הפוסט עומד על כמעט 7,000 לייקים, כאלפיים תגובות וקרוב למאה שיתופים. התגובות נעות בין שני סגנונות שונים, שמגולמים בצורה נהדרת בשתי תגובות נבחרות שליקטנו: האחת היא של גולש שהתבדח וכתב "אוקיי, מספיק אינטרנט להיום", האחרת היא של גולש שהכריז בגאון ש"זאת, רבותי, אמנות לשמה".

דניאל טבול (צילום: borat056o, instagram)
דניאל טבול. "ידעתי שזה ציור טוב, אבל לא ציפיתי להצעות מחיר"|צילום: borat056o, instagram

טבול ממש לא תיאר לעצמו שהעבודה שלו תהפוך לשיחת היום. "עשיתי את זה סתם בשביל הצחוק, חשבתי שכמה חברים שלי ישתפו את זה ושם זה ייגמר", מספר טבול בהתרגשות. למעשה, ההתפשטות המהירה של העבודה ברשתות הביאה גם את סויסה בעצמו להיחשף אליה, ולהגיב גם הוא לפוסט המדובר של "סטטוסים מצייצים". "אני לא מצטער ששמרתי עליו, הוא היה חסר אונים, מסכן" זה נוסח התגובה, שבמסגרתה לא חושף סויסה את דעתו על עבודת האמנות - ובכל זאת גרפה כשלושת אלפים לייקים. "לא חשבתי שקובי סוויסה בעצמו יגיב לזה", אומר טבול. לא ברור אם חצרוני נחשף גם הוא ליצירה. "לא נעים לי שהוא יראה את זה", מודה טבול, "הבנאדם נפצע. הוא נפצע וציירתי את זה, והוא בנאדם שאין לדעת מה לצפות ממנו". 

העבודה של טבול לא גררה רק התלהבות אלא גם לא מעט פניות מאנשים שמעוניינים לקנות ממנו את היצירה. "אני מקבל תגובות של אנשים שצוחקים מזה, ששואלים אם אפשר לקנות את הציור ב- NFT, דברים כאלה. אנשים פונים אלי בפייסבוק ובאינסטגרם, זה הזוי. אמרתי לעצמי שאני אעשה 'בידינג' רק כדי לראות לאן זה הולך, והצעת המחיר הכי גבוהה שקיבלתי עד עכשיו היא 800 שקלים. בכלל לא ציפיתי לזה. ידעתי שזה ציור טוב, אבל לא ציפיתי להצעות מחיר נקודה: חשבתי שהעבודה תקבל אולי מאה ומשהו לייקים מהעוקבים שלי, אבל זה הגיע למצב שזה מתפוצץ ויוצא משליטה".