המציאות של עולם הספרות הישראלי משתנה. בשנה שחלפה מאז חוק הסופרים הרבה מהתחזיות לגביו התממשו ושינו את כללי המשחק, מה שגורם להוצאות הספרים לבחור בזהירות ובקפידה את הוצאותיהן. פחות ופחות סופרים צעירים ומתחילים מצליחים להביא את יצירותיהם לראות אור, וסופרי ביכורים הופכים לנדירים במיוחד בנוף בשנת 2015. דווקא במציאות הזו, "ידיעות ספרים", "אחוזת בית" ו"ליריקה" הכריזו על חודש אפריל כ"חודש ביכורים", בו ההוצאות לאור מוציאות רק ספרי ביכורים של סופרים ישראלים. אם לא די בכך, ההוצאות דאגו למחיר ידידותי ונמוך מהממוצע של 58 ש"ח בלבד לכל ספר.

המהלך המבורך הזה יכול להיראות כהזוי, אולי אפילו כגול עצמי כלכלי, אבל המוציאים לאור האחראים עליו - דוב איכנולד, שרי גוטמן ועליזה ציגלר, מקווים ש"חודש הביכורים" יהפוך למסורת שנתית. "במצב הקיים, ספרי ביכורים הם עולם הולך ונעלם" אומר דוב איכנולד, מו"ל ידיעות ספרים. "בשנה האחרונה ליווינו סופרים נהדרים בראשית דרכם, כאלה שהיה לנו אמון מלא בספריהם. אלא שיצירותיהם נולדו 'לידה שקטה' – הן הגיחו לאוויר העולם ללא רוח חיים ועמדו בחנויות הספרים בלי דופק". יש לקוות שהמצב הזה ישתנה בחודש המיוחד שחוגגות הוצאות הספרים, בזכות שבעת הספרים המסקרנים שיצאו במסגרתו:

כתונת משחק / תמי שני (אחוזת בית)

יהלי היא בחורה צעירה שניהלה מערכת יחסים קצרה עם סופר, ולאחר סופה החליטה לכתוב לו מכתב הערצה אינטימי בדמותה הבדויה של חיילת צעירה. המכתב הופך להתכתבות הדדית שמתפתחת לאורך כמה חודשים, כשבד בבד יהלי נזכרת במערכת יחסים מנעוריה עם המורה שלה לציור. בשני המקרים היא חיפשה דמות סמכותית ומדריכה, וקיבלה בסיס לחקירה עצמית מעמיקה. עורכת: דנה אולמרט.

אין תמונה
דוגמה לשמות שאפשר להוריד מתיקיית המשתמשים של פייסבוק

לפני ואחרי בבני ברק סיטי / אביטל ז'נט קשת (ידיעות ספרים)

הסופרת אביטל קשת חזרה בתשובה לפני כשלוש עשרה שנים, וכיום היא מתגוררת בבני ברק. מתוכה היא מביאה את הסיפור של גיבורת הספר ליאה, שחוזרת בתשובה יחד עם משפחתה ובונה חיים חדשים בעיר. החזרה בתשובה טומנת בחובה געגועים וזכרונות לעבר נטול הכבלים מחד, וכוחות מחודשים של אמונה וגאולה מאידך, וביניהם התמודדות עם העולם החדש שליה נחשפת אליו. עורכת: יערה שחורי.

אין תמונה
דוגמה לשמות שאפשר להוריד מתיקיית המשתמשים של פייסבוק

אחיות אחיות / רחל שליטא (ליריקה)

כיצד משפיעים אירועים היסטוריים גדולים ורבי משמעות על חייהם של צעירים? האם הראייה הראשונית והנקודתית שלהם את הנסיבות משקפת את המציאות הדרמטית והעמומה בה הם חיים? את הזווית הזו בוחנת רחל שליטא בספרה הראשון, "אחיות אחיות". היא מספקת התבוננות מעמיקה ורגישה על סיפורן של שתי חברות צמודות שחיות בתל אביב בשלהי שנות העשרים, דרך התבגרותן ועד להקמת המדינה. עורך: סמי ברדוגו.

אין תמונה
דוגמה לשמות שאפשר להוריד מתיקיית המשתמשים של פייסבוק

עריק / עילי ראונר (ידיעות ספרים)

בספר הביכורים שלו עילי ראונר מתאר את המונולוג הפנימי המעורער ומלא הכנות של צעיר שעברו רודף אחריו. הוא בורח מבית אבות ירושלמי בו הוא מסתתר לפריז, אך גם שם מוצאת אותו פרשיה אלימה ומעוררת מחלוקת משירותו הצבאי. דבר אינו מאפשר לו להשתחרר מזכרונותיו ולכתוב, והמאבקים הפנימיים שלו מביאים לקוראים מבט חד וסוחף על צביעות, על כתיבה, על טעויות העבר ועל מה שהיה יכול להיות. עורכת: נוית בראל.

אין תמונה
דוגמה לשמות שאפשר להוריד מתיקיית המשתמשים של פייסבוק

האהבה הכי גדולה בעולם / שירה כרמי (אחוזת בית)

בעוד שהיא מתגוררת בזימבבואה עם משפחתה, שירה כרמי מוציאה את ספר הביכורים שלה בישראל, ומספרת בו על כל האהבה בעולם. כבר כאן אפשר להבין שגבולות הם נושא מעניין בחייה. האהבה עליה שירה כרמי כותבת היא כזו שבוחנת גבולות ומשחקת בהם, כזו שזולגת בין מחויבות לתשוקה, והדמויות שבו מוצאות עצמן עומדות בין מערכת היחסים הקבועה בחייהן לאחת חדשה, מפתה ומסקרנת. עורכת: שרי גוטמן.

אין תמונה
האהבה הכי גדולה שבעולם

בחברת נערות / מרב אריה (ידיעות ספרים)

ספר הביכורים של מרב אריה הוא סיפור על נערות ונשים המגלות את נשיותן על פניה השונות. הדמויות בספרה עוברות תהליכים שונים דרך אירועים מערערים ומטלטלים, סודות משפחתיים ואהבות נכזבות שמובילות אותן למסע רוחני ולבניה מתחדשת של דימוי עצמי. "בחברת נערות" מביא תמונה עכשיווית, אמיצה ושובה של נשיות. עורכת: הילה להב

אין תמונה
האהבה הכי גדולה שבעולם

הדייר מהקומה השנייה / עפי גור ארי (אחוזת בית)

התבודדותו של הגבר המתגורר בקומה השנייה בבניין מגובה בציטוטים של סארטר, קאמי, נבוקוב ופילוסופרים והוגים נוספים. אלא שהיא נסדקת עם הגעתה של דיירת חדשה שמעוררת את סקרנותו, ודוחקת את גבולות עולמו המסוגר למאבק בין פחדיו לבין הרצון להתערב בחייה. עורכת: עינת יקיר

אין תמונה
האהבה הכי גדולה שבעולם

אל הספרים הללו מצטרפים ספרי הביכורים של דורית קלנר "עמקפלסט", "ואין יותר גבעול" של בת שבע סדן, ו-"שמונה דקות אור" של ליהרז פרומן-טויטו, שלושתם בהוצאת ידיעות ספרים.