אנחנו יודעים שאין סיכוי שלא שמעתם על אפליקציית טיק-טוק (TikTok), שכבשה בסערה את העולם וגם את ישראל. אבל נסביר ליתר ביטחון, טיק-טוק היא גרסה מחודשת לאפליקציית מיוזיקלי הוותיקה. מדובר במעין רשת חברתית של קליפים מוזיקליים קצרצרים, שבה המשתמשים - רובם בני נוער - מצלמים קליפ וידאו קצרצר בן 15 שניות של עצמם, כשהם רוקדים ומשתטים לצלילי שיר כלשהו. לפי דיווחי האפליקציה, מעל ל1.4 מיליארד משתמשים הורידו אותה.
בבתי הספר בארצות הברית, החליטו שאם גם ככה התלמידים מצלמים בשטח בית הספר סרטונים לטיק-טוק, כדאי שיהיה לזה גם ערך לימודי. בכתבה שהתפרסמה במגזין ניו יורק טיימס, דווח על תיכונים רבים בארה"ב, בהם הוקמו מועדוני טיק-טוק. במועדונים אלו התלמידים מתאמנים על ריקודים, שירים, ומערכונים עבור האפליקציה. אם תרצו, אפשר לראות בזה מעין מועדון דרמה מודרני.
אז מה עושים במועדון כזה? בתיכון ווסט אורנג' בפלורידה, חברי המועדון נפגשים בכל יום שני אחרי שעות הלימודים. היועץ של בית ספר, מייקל קלהן, מלווה את המועדון ודואג שהתלמידים יגיעו עם רעיון לכל פגישה. הפגישה מתחילה בצפייה משותפת בסרטונים מהאפליקציה על מסך גדול, וכל פעם התלמידים מקבלים משימת צילום. בזמן הפגישה, התלמידים יוצאים לאולם הספורט, למסדרון ולמעבדה כדי לבצע את המשימה שקיבלו, וכמובן שיש גם פרסים.
בניגוד לחשש שקיים כלפי רשתות חברתיות רבות, המורים נוטים לאהוב את טיק-טוק. קלהן העיד: "אפשר לראות בטיק-טוק הרבה יותר עבודת צוות, ופחות - אני לא רוצה להגיד בריונות - אבל פחות התרכזות באינדיבדואל". המורים פתחו משתמשים בטיק-טוק בעצמם ואפילו נותנים שיעורי בית שקשורים לאפליקציה. שרה ג'ייקובס, מורה לפיזיקה בבית ספר אחר, סיפרה שכמה תלמידים שהסבירו באמצעות סרטוני טיק-טוק את חוקי התנועה של ניוטון זכו לנקודות בונוס. בנוסף, המורים מלמדים את התלמידים על הסכנות ברשת ומנחים אותם לחשוב פעמיים לפני שמפרסמים משהו.
אבל לא כולם קיבלו את האפליקציה בזרועות פתוחות, אמה פדן למשל, מורה בתיכון פוקס קריק בדרום קרוליינה, יותר הססנית. "אינסטגרם, טיק-טוק וסנאפצ'ט, יכולים לעודד בריונות. אני חושבת שילדים מצלמים דברים שהם לא צריכים לצלם". ומה עם ישראל? חיפשנו חיפשנו ולא מצאנו אף בית ספר שמפעיל מועדון טיק-טוק. אבל תזכרו, לוקח לדברים קצת זמן עד שהם מגיעים אלינו.