רשימת הסיבות לקנא בצעירי צרפת הולכת ומתארכת. ראשית, הם עשויים להיתקל בצוות הצילום של "אמילי בפריז", שזה נחמד. שנית, הם כנראה לבושים היטב ויש להם גישה למגוון משגע של גבינות מסריחות. ושלישית, בקרוב הם יקבלו מענק בסך 300 אירו (כ-1,190 שקלים) כדי להרחיב את השכלתם התרבותית או להעמיק בתחומי העניין התרבותיים הקיימים שלהם.
בתחילת השבוע הושקה בצרפת אפליקציית CulturePass, שהשימוש בה מקנה לנערות ונערים בני 18 (בלבד, לעת עתה) 300 אירו לרכישות הקשורות לתחומי התרבות והבידור: מכניסה למוזיאונים, אתרי הופעות מוזיקליות ואולמות הקולנוע - שפתוחים כעת ברוב צרפת, בתפוסה של עד 35% - ועד תשלום לשירותי סטרימינג מוזיקליים או טלוויזיוניים. זה לא אומר שהם יכולים לשלם על נטפליקס, למשל, וזאת משום שממשלת צרפת משתמשת ב-CulturePass כדי לעודד ולהעשיר את התרבות המקומית, ובהתאם - השימוש באפליקציה מוגבל לגופים ותכניות שנוצרים בצרפת ומעלים את תרבותה על נס. לכן, פחות אמזון פריים או דיסני פלוס ויותר שירות ה-VOD של ערוץ הטלוויזיה הצרפתי קנאל פלוס (שמציע צפייה גם בסדרות בינלאומית, בהן "סיפורה של שפחה" ו"בטיפול"). שירותי הסטרימינג המוזיקליים של אפל וספוטיפיי אינם נכללים בתכנית - אך אפליקציית דיזר דווקא כן.
בנוסף לאלה ולשורה ארוכה של קורסים מקוונים בנושאי תרבות ויצירה, האפליקציה תוכל לשמש גם כתשלום לחוגים ולפעילויות הכשרה בתחומי השירה, המשחק והריקוד, לרכישת ספרים, ציוד מוזיקלי או בגדים יעודיים לרקדנים ואפילו לרכישה של משחקי וידאו. CulturePass נחשבת לצעד המשמעותי ביותר ביישום תכנית התרבות שהייתה חלק ממצע הבחירות של נשיא צרפת, עמנואל מקרון, כבר ב-2017. ולמרות שהיא מיועדת ומעודדת בפועל את עולם התרבות המקומי, היא איננה נחשבת כתגובה לשנת השבתון שנכפתה על עולם התרבות בעקבות התפרצות הקורונה. מקרון עצמו השיק את התכנית בסרטון טיקטוק (הרי איפה עוד נמצא ציבור רחב כל כך של בני 18?) שצולם בהופעה של ההרכב הצרפתי המצליח 47Ter, במהלכו פנה לקהל באולם "לנצל" את התכנית ואת המענק.
Merci @47teroff et vive le Pass Culture !
כאמור, ההטבה זמינה כרגע לבני 18 בלבד ב-14 מחוזות מרכזיים בצרפת, ואמורה להפוך ללאומית בחודשים הקרובים, ובני ה-18 הללו יוכלו להשתמש בכסף במשך שנתיים מיום הרשמתם. ולמרות שהושקה לא מכבר, בצרפת מדווחים כי יותר מ-145,000 צעירים כבר השתמשו בחלק מהמענק שניתן להם, ומעריכים כי התכנית תגיע בסופו של דבר ליותר מ-800,000 משתמשים. תכנית דומה, בסכום של 200 אירו, תופעל בצרפת החל מ-2022 לנערים בגילי חטיבת הביניים, אם כי הם, בשונה מבני ה-18, יקבלו את הכסף בסדרת תשלומים של 25 ו-50 אירו לאורך תקופה של שלוש שנים. כך או כך, מי שחגג לאחרונה 19 או יותר בצרפת, כנראה מרגיש לפחות טיפ-טיפה מקופח.