פסטיבל הקולנוע ירושלים, שיתקיים השנה ברקע מלחמת "חרבות ברזל" בין ה-18 ל-27 ביולי, פרסם היום (שני) את רשימת הסרטים הישראליים שישתתפו בתחרויות הפסטיבל. "זו אינה הפעם הראשונה לצערנו בה הפסטיבל מתקיים בצל מלחמה", הסביר רוני מהדב-לוין, מנכ"ל סינמטק ירושלים ומנהל הפסטיבל.

"בזמנים טובים ובזמנים קשים, אנו מאמינים כי יש ליצור ולצרוך קולנוע, מתוך אמונה בכוחה של אומנות הקולנוע לחזק, לרפא וגם לספק תקווה למציאות אחרת באמצעות מאות הסיפורים השונים שיוצגו על מסכי האולמות", המשיך מהדב-לוין. "פסטיבל הקולנוע ירושלים מכיר בתפקידו של סינמטק ירושלים לתת נחמה, השראה וחיבור לקהילה המקומית והבינלאומית, גם בעיצומו של עימות. אנו מייחלים לשחרור כל החטופים ולסיומה של המלחמה והאלימות באזורנו".

התוכנית הישראלית כוללת יותר מ-40 סרטים - 16 מתוכם בתחרויות המרכזיות. תחרויות נוספות הן תחרות דיאמונד לקולנוע ישראלי קצר, התחרות לאמנות וידאו וקולנוע ניסיוני ותחרות היצירה הצעירה ע"ש וים ון-ליר לתלמידי תיכון. כמו כן, לצד סרטי התחרויות תתקיים גם הקרנת עותק משוחזר של הסרט "חיוך הגדי" של שמעון דותן משנת 1986.

מתוך
מתוך "חיוך הגדי"|צילום: דני שניאור, יחסי ציבור

תחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי

בתחרות חג'ג' לקולנוע ישראלי עלילתי ישתתפו שמונה סרטים. אחרי הזכייה בפרס בתחרות "מבט מסוים" בפסטיבל טרייבקה "קרוב אליי", סרטה של תום נשר (בתו של הבמאי אבי נשר), יגיע לבכורה ישראלית. הסרט, שנכתב בהשראת מותו של אחיה הצעיר של תום, ארי, עוסק בצעירה שלאחר מות אחיה הקטן בתאונת דרכים מגלה את אהובתו הסודית. אותה צעירה יוצאת למסע בעקבות האהובה ההיא, ובין השתיים נרקם קשר ייחודי. ב"קרוב אליי" משתתפים נטע גרטי, יעקב זדה-דניאל, עידו טאקו, אופק פסח, שלומי שבן, שי טרא ליטמן ויעל שושנה כהן (מהצמד המוזיקלי לולה מארש) - כשאת התפקידים הראשיים תופסות השחקניות הצעירות ליה אללוף ודריה רוזן, בתו של הפנטומימאי חנוך רוזן.

בתחרות ישתתף גם "על כלבים ואנשים" של הבמאי דני רוזנברג ("מותו של הקולנוע ושל אבא שלי גם", החייל הנעלם"), שעוסק באירועי 7 באוקטובר. העלילה עוקבת  אחרי דר בת ה-16, שיוצאת בחזרה אל ביתה בקיבוץ ניר עוז כדי לחפש את כלבתה, שהלכה לאיבוד במהלך הטבח של השבת השחורה.

סרט נוסף שיתחרה הוא "כביש הסרגל" של מיה דרייפוס ("ההיא שחוזרת הביתה") בכיכובו של עידן עמדי, שזכה בפרס בתחרות הרשמית של פסטיבל ריימס פולר למותחנים בינלאומיים. הסרט מספר את סיפורה של דפנה - בלשית משטרה תל-אביבית מבטיחה בת 41 שהורחקה לעפולה ומוצאת את עצמה מטפלת בעבירות זוטות. כשאלמנת מלחמה צעירה נעלמת לפתע ואיש אינו טורח לחפש אחריה, דפנה הופכת את החיפוש אחריה ואחר נסיבות היעלמותה למשימת חייה. לצדו של עמדי משחקים בסרט גם טלי שרון, הזמרת דקלה, שרה פון שוורצה, יגאל נאור, בועז קונפורטי ואנסטסיה פיין.

מתוך "קרוב אליי"|צילום: יחסי ציבור
מתוך
מתוך "כלבים ואנשים"|צילום: דני רוזנברג, יחסי ציבור

עוד יתחרו על הפרס: "עיד", סרט הביכורים של יוסף אבו מידעם, על גבר צעיר מרהט שהותקף מינית בילדותו וחולם ליצור לתיאטרון, שיוצא למלחמה על החופש שלו כשהוריו מבשרים לו ששודך בניגוד לרצונו; "חלב", סרטה של מאיה קניג ("אורחים לרגע"), בו מככבות הילה רוח (בתפקיד קולנועי ראשון) והדס ירון (שזכתה בציון לשבח בפסטיבל טאלין על עבודתה בסרט) ועוקב אחר מוזיקאית ואם צעירה, שמתחילה לעבוד במחלבת חלב אם מודרנית ושם היא עוברת מסע שילמד מה אותה מה זה להיות אמא  ו"טרופיקנה", סרט הביכורים של עומר טובי, על קופאית בודדה שלאחר תקרית מסתורית במהלכה נרצחת הקופאית הראשית, מוצאת את עצמה במסע אל מעמקי תשוקותיה המודחקות, שחושף את כמיהתה לחום אנושי.

את רשימת הסרטים שיתחרו בתחרות סוגראים "לא יום ולא לילה", סרט הביכורים של פנחס וויה, על רפאל, עילוי ותלמיד מצטיין, שאינו מתקבל לישיבה האשכנזית והיוקרתית. הוריו, צרפתים חוזרים בתשובה ממוצא מזרחי, מנסים לשנות את רוע הגזירה ומובילים לתקרית דרמטית שמשנה את מצב המשפחה ואת הקהילה החרדית המנוכרת שמסביבה וכן "מכולת", סרט הביכורים של יובל שני, שעוקב אחרי שני נערים מתבגרים מפאתי ירושלים שמנסים לשרוד בעולם ללא מבוגרים מתפקדים. ההצטלבות ביניהם בערב חג הפסח תוביל אותם למסע בלתי צפוי.

מתוך
מתוך "לא יום ולא לילה"|צילום: זיו ברקוביץ'

תחרות דיאמונד לקולנוע ישראלי תיעודי

שמונה סרטים תיעודיים באורך מלא ישתתפו בתחרות: "טאבו: עומס גוטמן" של שאולי מלמד, הכולל קטעי ארכיון נדירים שחשופים את סיפורו של הקולנוען הסרטון שיצר סרטים קווירים בישראל; "עדה, אמי האדריכלית", שעוקב אחרי עדה כרמי-מלמד בת ה-87, מהאדריכלות הבכירות בישראל ובת למשפחת אצולה אדריכלית דרך בתה, יעל, שמציגה מבט אישי, ציבורי ופוליטי על אמה, על עבודתה השזורה בסיפורה של המדינה ו"חוקי מדבר" של אילן מוסקוביץ ודן ברונפלד, על פרחאן אלנבארי, נצר לשוללת בוררים בדואים, שמשקיע את מרצו בניסיונות לפייס בין חמולות מסוכסכות ובמקביל נאלץ להתמודד עם איום מצד המדינה, שמאיימת לעקור את שבטו מהאדמה שהייתה להם לבית במשך יותר מ-70 שנה.

עוד יתחרו על הפרס: "רוצה לב?" של נתן רושנסקי, שעוקב אחרי גיבורת העל של ירושלים, שוטרת ליצנית החמושה באף אדום ומדבקות של לבבות ומתייצבת בקו העימות של העיר ו"המושל" של דנאל אל-פלג שאחרי שריאיון שערכה עם סבה נגנז בהוראת הצנזורה הצבאית, יוצאת לחקור את מנגנון השליטה המושתק של הממשל הצבאי על אזרחי ישראל הערבים - ואת התפקיד שמילא בו. בדרך נחשף סוד משפחתי שמעורר שאלות על שליטה ואהבה.

מתוך
מתוך "טאבו: עמוס גוטמן"|צילום: פרטי, יחסי ציבור

מתוך
מתוך "רוצה לב?"|צילום: יורם ביברמן , יחסי ציבור

את רשימת הסרטים המשתתפים בתחרות סוגרים "הפקות המזרח" של יניב סגלוביץ', המגולל את סיפורו של ימין מסיקה, במאי ופעיל חברתי שהוביל מהפכה תרבותית מחתרתית דרך הפקת קליפים וסרטים דלי תקציב בכיכובם של זמרים מזרחיים, וחרף הדרה מתמשכת מצד הממסד התרבותי, סרטיו נחלו הצלחה אדירה והגיעו למאות אלפי בתי אב בישראל; "דה האן: קול מחוץ לזמן" של צבי לנזמן, שעוקב אחרי דמותו החד פעמית של יעקב ישראל דה-האן, שנרצח לפני מאה שנים בירושלים ובמאה-שערים נקרא "הקדוש", באמסטרדם הוא אבי הלהט״בים הרדיקלים, ובעיני ראשי הציונות הוא נתפס כאיום קיומי, ו"ציפורים משונות", של שקד אורבך ששוברת את חומת השתיקה עם אחיה ומגלה שיחסיה הסבוכים עם בני משפחתה ובעיקר עם אמה, עוצבו סביב כל מה שלא נאמר בבית.