המאבק של אולה קרבצ'נקו נגד יוצרי "צל של אמת" נמשך: בתחילת חודש פברואר פורסם ב-mako כי הפודקאסט "Shadow of Truth" ("צל של אמת"), המבוסס על הסדרה הדוקומנטרית ששודרה בישראל בשנת 2016, הוסר מפלטפורמות הסטרימינג השונות - אך לאחר יותר משבוע הוא חזר לזמינות. כעת, במכתב המיועד לחברת ההפקות Wondery שבבעלות אמזון, קרבצ'נקו דורשת שהפרקים העוסקים בה יוסרו לצמיתות.

ביולי האחרון, במקביל להחלטת הפרקליטות על קיום משפט חוזר לרומן זדורוב, התיק נגד אולה קרבצ'נקו נסגר מחוסר אשמה. קרבצ'נקו, שנחקרה בעבר בחשד לרצח הנערה תאיר ראדה בשנת 2006, הייתה מוכרת עד אותו שלב בתור א"ק - כינוי שהוצמד לה בסדרת הדוקו "צל של אמת", שרמזה על מעורבות אפשרית שלה בפרשה. בשש השנים שחלפו מאז עליית הסדרה קרבצ'נקו נאבקה להגן על שמה הטוב: בדצמבר היא הגישה תביעה בסך 5.4 מיליון שקל נגד יותם גנדלמן וארי פינס וחברת ההפקות "ביצתעין", וכן נגד סנגורו של רומן זדורוב, עורך הדין ירום הלוי. עוד לפני כן דרשה קרבצ'נקו שהפרק שעסק בה יוסר מהסדרה, שמשודרת ב-HOT והייתה זמינה בעבר גם בנטפליקס.

יותר משלושה חודשים לאחר סגירת התיק נגד קרבצ'נקו, ב-27 באוקטובר 2021, עלה הפודקאסט דובר האנגלית שהופק על ידי שתי חברות פודקאסטים ששייכות לאמזון - Wondery ו-ART19 - בכל פלטפורמות הסטרימינג הגדולות: ספוטיפיי, אפל פודקאסטס, אודיבל ועוד. קרבצ'נקו סיפרה על "הייאוש העמוק" שתקף אותה עם עליית הפודקאסט לאוויר, ולאחר בקשת תגובה שנשלחה מטעם mako כל פרקי הפודקאסט לא היו זמינים להאזנה במשך מספר ימים. בחברת Wondery לא הסבירו את הסיבות לאותה הסרה, אך אישרו בזמן אמת כי "הפודקאסט כבר לא זמין".  יוצרי "צל של אמת" מסרו אז ל-mako כי "בעקבות תלונה שהוגשה נפתח הליך שגרתי של הורדת הפודקאסט עד תום הבירור... בדיוק כפי שבארץ הסדרה נשארה באוויר על אף נסיונותיהם של גורמים להשתיקה, כך גם בארה"ב".

תאיר ראדה (צילום: אלבום פרטי)
קרבצ'נקו נוקתה מכל חשד. תאיר ראדה|צילום: אלבום פרטי

קרבצ'נקו, שעודכנה על חזרת הפודקאסט לשירותי הסטרימינג, החליטה לפנות ל-Wondery במכתב שהגיע גם לידי mako. "הפודקאסט 'צל של אמת' מציג סיפור שקרי שסיפר בן הזוג שלי לשעבר, אדם אלים שהיכה ואנס אותי באכזריות, וסירב לתת לי ללכת כשביקשתי להיפרד ממנו", היא כותבת שם, "המשך שידור הפודקאסט מאפשר לו להמשיך לפגוע בי שוב ושוב - וזו פגיעה שאתם יכולים למנוע בקלות". 

"כפי שלמדתי על בשרי, עובדות לא יכולות לכבות את האש שיוצרת תוכנית כזו", כותבת קרבצ'נקו, "הדרמה הסיפורית של 'צל של אמת' - ב-2016, ועכשיו עם עליית הפודקאסט - סוחפת הרבה יותר מכל ראיון עיתונאי שאני יכולה לתת. כאשר שוב מצביעים עליי כרוצחת של ילדה, רוב המאזינים לא יעצרו לחשוב וייצאו לחקור את האמת, הם יאמינו לשידור. האמינו לי, חוויתי את זה על בשרי באופן ההרסני ביותר שאפשר לדמיין, ושיח יוצרים שבו מצוין בדרך אגב שהתיק נסגר אינו מונע את הפגיעה הקשה בנפשי ובביטחוני". 

פרקי הבונוס של הפודקאסט לא מתייחסים

בראש טענותיה של קרבצ'נקו נמצאת גם העובדה שהיותה חפה מפשע לא הובילה לגניזת הפרקים בעניינה, אלא הפכה לפרט שמצוין אך ורק במהלך שיחה מסכמת בסיום הפודקאסט. אבל הבעיות, לתפיסתה, לא נוגעות רק לפרקים עצמם: מעבר לששת הפרקים של "צל של אמת" שזמינים בפלטפורמות הסטרימינג השונות, Wondery מציעה שלושה פרקי בונוס הזמינים להאזנה באתר שלה למנויי פרימיום בלבד, בתמורה לתשלום נוסף. 

פודקאסט
פוסטר הפודקאסט "צל של אמת" (מאתר ART19 של אמזון)

באחד מאותם פרקי בונוס, "Trial by Social Media", חוקר האינטרנט והמדיה החברתית פרופ' אזי לב-און נשאל על ה"השפעה" של העיסוק ברשתות החברתיות סביב פרשת הרצח. לב-און כלל לא מציין את שמה של קרבצ'נקו (שמכונה בפודקאסט "מאשה", בעוד בן זוגה נקרא "תום"), וזאת על אף היותה אחת הנפגעות העיקריות מהסיקור הנרחב. "מן הסתם הייתה השפעה, ולא אחת חיובית, על החיים של כמה אנשים", הוא מסביר שם, "כמו החברות של תאיר, שלמרבה הצער עדיין נחשבות לחשודות על ידי אנשים מסוימים, בלי שום בסיס עובדתי לזה שהיו מעורבות ברצח. השמות שלהן נמצאים ברשת, וזה יכול להפוך את החיים שלהן לסיוט". קרבצ'נקו, יש לציין, תיארה בעבר חוויות דומות. 

"חיי קשים דיו", קרבצ'נקו כותבת בפנייתה, "אני מתמודדת עם מחלת הסכיזופרניה, שורדת אונס, שורדת אלימות, גדלתי במשפחה עם אם יחידה ומהגרת, ואני נאבקת כל חיי בקשיים רבים מספור. מאבקים יש לי יותר מדי וכל מה שאני מבקשת מכם, בכל לשון של בקשה, הוא שלא תוסיפו ותערמו עליי סבל מיותר. הסרה פשוטה של הפרקים על 'מאשה ותום' היא כל מה שנדרש מכם. אל תקלו ראש בפגיעה בשמי הטוב, בחיי, בשלום נפשי ובכבודי".