אין תמונה
לסוכן בשירות הוד מלכותה היה טעם טוב במיוחד בנשים ומכוניות

היום לפני חמישים שנה בדיוק הוקרן הסרט ד"ר נו - הראשון בסדרת ג'יימס בונד ומאז, כמו שנהוג לומר, השאר כבר שייך להיסטוריה. סיפוריו של איאן פלמינג אודות הסוכן בשירות הוד מלכותה הפכו לסדרת הסרטים המצליחה והארוכה ביותר בתולדות הקולנוע.

בכל אחד מהסרטים עלילה מורכבת ושלל דמויות אך כולם מכילים מספר אלמנטים קבועים כמו אויב המעוניין להשמיד או להשתלט על העולם, אקשן הכולל קרובות ירי ו/או מכות - בצורה אלגנטית כמובן, שלל גאדג'טים מיוחדים שממציא Q, חוש הומור בריטי משובח ומעל הכל הרבה נשים ומכוניות יפות.
רשימת כלי הרכב האקזוטיים, הספורטיביים והיוקרתיים שהופיעו בסרטי 007 לאורך השנים ארוכה ולבד מאלה שזכו להיכנס לעשירייה הפותחת שלנו ניתן לציין רכבים נוספים ששימשו את המרגל הבריטי ביניהם ב.מ.וו Z3 ו-Z8, אלפא 6 GTV, ריינג' רובר קלאסיק קונברטיבל, מרצדס 250SE, טויוטה GT2000 קונברטיבל, אודי 200 קוואטרו, רולס רויס סילבר-קולד ועוד, ויש לציין שבכלל לא התחלנו לפרט את רשימת המכוניות של "הרעים" שגם היא מרשימה לא פחות.

לנוכח העושר המוטורי הזה ולכבוד יובל לסרטי ג'יימס בונד החלטנו לבחור עבורכם את עשרת מרדפי המכוניות הטובים ביותר בסדרה.

אין תמונה
אסטון מרטין DB5 - ללא ספק המכונית שהכי מזוהה עם בונד

1. גולדפינגר (1964) – אסטון מרטין
DB5
האסטון מרטין DB5 היא, ככל הנראה, המכונית המזוהה ביותר עם המרגל הבריטי, זו שהופיעה בהכי הרבה סרטי 007 (שבעה במספר, כולל Skyfall החדש). יתרה מזאת, הופעתה של ה-DB5 בסרטי בונד תרמה רבות לתדמית היוקרתית של אסטון מרטין.

עם זאת, לא רבים יודעים, החיבור הזה כמעט ולא קרה היות שבספריו של איאן פלמינג (עליהם מבוססת סדרת הסרטים) בונד מתנייד בכלל בבנטלי והיו אלה המפיקים של העיבוד הקולנועי שהחליטו לחפש רכב קצת יותר מודרני ויפה.
הם פנו לאסטון מרטין בבקשה לקבל שלושה אקזמפלרים של DB5 אך אנשי אסטון סרבו לתת להפקה את המכוניות בתמורה לחשיפה על המסך ורק הסכימו למכור את המכוניות בכסף מלא.

ג'יימס בונד המכוניות
קלאסיקה מושלמת - שון קונרי ואסטון מרטין DB5

לאחר משא ומתן ארוך הסכימה אסטון לשחרר רק שני אקזמפלרים שהיו בכלל אבות טיפוס לסט של גולדפינגר.

ה-DB5 עברה לידיו של Q, איש הפטנטים של השירות החשאי הבריטי, וזה צייד אותה במסך המאפשר לראות באיזו נקודה על הגלובוס נמצא מכשיר העיקוב, בציריה המתארכת ממרכז הגלגל ומסוגלת לחתוך את הצמיג של הרכב ליד, בזכוכיות משוריינות נגד ירי, מקלעים נשלפים מלפנים, מיסוך עשן והתזת שמן מאחור, לוחית רישוי מתחלפת וכסא מפלט למושב הנוסע. כל אלה כמובן הצילו את חייו של בונד במרדף מסחרר במפעל של אוריק גולדפינגר בשוויץ והפכו את הכנסת הפטנטים למכוניות המרגל הבריטי למסורת ארוכת שנים.

 
2. המרגל שאהב אותי (1977) - לוטוס אספרי S1
המכונית היחידה שהצליחה לאתגר את ה-DB5  ולהפוך אייקונית בסרטי בונד היא הלוטוס אספרי אותה קיבל הסוכן החשאי מ-Q בחופי סרדיניה.

המרדף בסרט נערך מול אופנוע ומכונית ביבשה, מול מסוק בל 206 באוויר ומסתיים בים.
בין היתר האספרי הלבנה מצוידת בצבע הנפלט מצינור מיוחד מתחת ללוחית הרישוי היישר לשמשת המכונית מאחור, בטילים נגד מטוסים ובפטנט מרשים ההופך אותה לצוללת קרבית עם טילי טורפדו ומוקשים ימיים.

ג'יימס בונד המכוניות
לוטוס אספרי ורוג'ר מור|צילום:

לצורך הצילומים, לבד מהמכונית המקורית, נבנו שבעה דגמם שונים שכל אחד שימש לשלב מסוים בתהליך הטרנספורמציה של המכונית לצוללת.
למרדף בכביש סיפקה לוטוס שתי מכוניות, אולם אחיזת הכביש הטובה של המכונית בעלת המנוע המרכזי גרמה לה להיראות כאילו היא נוסעת לאט מידי ונהגי הפעלולים לא הצליחו להוציא ממנה ביצועים פוטוגניים מספיק. רוג'ר בקר, שהיה מהנדס הפיתוח של האספרי (וחתום גם על הלוטוס אליז והאבורה) ונשלח לסרדיניה מטעם לוטוס כדי לסייע לצילומים, תפס את ההגה והיה היחיד שהצליח להוציא אקשן מרהיב מהמכונית הבריטית, לרווחת אנשי ההפקה.


3. לעינייך בלבד (1981) – סיטרואן דה-שבו
גם בסרט זה מכוניתו של רוג'ר מור המגלם את בונד היא לוטוס אספרי, אבל הוא לא זוכה להשתמש בה יותר מדי משום שהיא משמידה את עצמה בגלל מנגנון הגנה נגד פורצים בו היא הייתה מצוידת. לכן בונד נאלץ לאלתר ולברוח מהרעים יחד עם נערת בונד התורנית, קרול בוקה, ברכב שלה, סיטרואן דה שבו. היא נוהגת ראשונה והופכת את הסיטרואן על הגג. לאחר שהם מצליחים להפוך אותה חזרה על הגלגלים תופס בונד את ההגה ומצליח לברוח לשתי מכוניות פיג'ו 504 שחורות שדולקות אחריו בכבישים המפותלים בספרד, תוך תצוגת נהיגה מרהיבה הכוללת גם קפיצה מעל הגג של אחת ממכוניות ה"רעים" ונסיעת שטח קופצנית בין מטעי הזיתים.

אין תמונה
לעיניך בלבד - מרדף בדה שבו

כדי לעמוד בקצב המהיר של המרדף, הושתל בדה-שבו המצולמת מנוע בוקסר 4 צילינדרים תרומת אחותה הגדולה, ה-GS, שהכפיל את עדר הסוסים לכ-66. שישה אקזמפלרים השתתפו בצילומים, רק אחת מהן עמדה בהתעללות ושרדה עד היום.


4. האיש בעל אקדח הזהב (1974) -
AMC הורנט

המרדף בסרט האיש בעל אקדח הזהב שנערך בבנגקוק הוא אחד המרתקים והמותחים, לא בגלל המכוניות עצמן, AMC הורנט לבונד ו-AMC מטאדור קופה לסקרמנגה הרשע, אלא דווקא בגלל ביצועי הנהיגה המטורפים שהופגנו במרדף. זה מתחיל בנסיעה מהירה בתוך התנועה הצפופה של בירת תאילנד עם פניות חדות, J turn ברחוב צר ועוד, אבל החלק המרשים ביותר הוא קפיצה מעל נהר תוך ביצוע גלגול חבית של המכונית. הגשר, אגב, תוכנן על ידי מחשבים במחלקת האווירונאוטיקה של מעבדות CAL בארה"ב (נא לזכור - השנה היא 1974 ומחשבים היו מצרך נדיר), הוא צולם בטייק אחד על ידי שש מצלמות ונחשב לפעלול הנהיגה המרשים ביותר שנראה עד אז לפחות על המסך הגדול. סקרמנגה, אגב, מצליח בסופו של דבר להימלט כשהוא הופך את המטאדור למטוס סילון, אך נציין שבניגוד לשאר הפעלולים במרדף החלק הזה לא בוצע במציאות אלא צולם בעזרת מודל מוקטן על שלט רחוק.


5. מחר לנצח (1997) – ב.מ.וו 750IL
הב.מ.וו -750IL היא מכונית הסדאן 4 דלתות היחידה בהיסטוריה שסופקה לבונד ע"י Q, והיא הייתה, כמו גם ב.מ.וו Z3 ו-Z8, חלק מההסכם ארוך טווח בין ב.מ.וו למפיקי הסדרה שעורר ביקורות רבה מצד מעריצי הסוכן שלא אהבו לראות את האייקון הבריטי נוהג במכונית גרמנית.

בכל מקרה, בעוד שה-750 הסדרתית הוגדרה בזמנו כשני טון של טכנולוגיה, נראה שזו שהשתתפה בסרט לקחה את המונח הזה צעד נוסף קדימה וכללה בין היתר טילים היוצאים מחלון השמש, מסמרי כוכב היוצאים מהפגוש האחורי, חותך כבלים היוצא מהסמל הקדמי, מערכת לניפוח אוויר בצמיגים ותיקון תקרים תוך כדי נסיעה, פיזור גז מדמיע ושמשות משוריינות. אולם הפטנט הגדול ביותר היה יכולת נהיגת המכונית בשלט רחוק מהטלפון הנייד, אולם כאן ולהבדיל מהסרטים הראשונים בסדרה לא היה זה פטנט אמיתי ובמכונית שהשתתפה בצילומים הותקנה עמדת ניהוג מונמכת במושב האחורי עם הגה, דוושות ושלושה מסכי טלוויזיה שהקרינו לנהג הפעלולים את התמונה מלפנים וכך הושג אפקט הנסיעה ללא נהג.


6. למות ביום אחר (2002) - אסטון מרטין וונקוויש
לאחר סיומו של ההסכם לשלושה סרטים בהם ב.מ.וו שימשה כגלגלים של המרגל הבריטי חזר ג'יימס למקורות הבריטים עם האסטון מרטין וונקוויש.

מאחר שאסטון עברה באותן שנים לבעלות של קונצרן פורד הענקי, להפקת הסרט היה קל יחסית לקבל לא פחות משבע וונקווישים לצורך הצילומים - שלוש מהן סטנדרטיות לצילומים הרגילים וארבע נוספות שהוסבו למכוניות פעלולים, לכל אחת תפקיד משלה. כך למשל בסצנת המרדף הנערך על אגם קרח באיסלנד. ההנעה האחורית של הוונקוויש לא אפשרה נסיעה על הקרח ולכן המכונית שהשתתפה בסצנה הזו הוסבה להנעה כפולה אליה שודך מנוע וי 8 צנוע יחסית שהחליף את הוי 12 שהיה פשוט חזק מדי לתנאים הללו.

ג'יימס בונד המכוניות


הוונקוויש היא המכונית המצוידת ביותר מבחינה טכנולוגית שסופקה אי פעם לבונד וכוללת, מעבר להתקנים הרגילים כמו טילים ותתי מקלע הנשלפים מהגריל, גם מקלעים בעלי יכולת חישת תנועה היורים אוטומטית על עצמים זרים ויוצאים מפתחים במכסה המנוע, כיסא מפלט (הומאז' ל-DB5 בגולדפינגר) שמשמש דווקא להפוך את המכונית מהגג חזרה לגלגלים ויכולת נסיעה בשלט רחוק. אבל הפטנט המרשים ביותר שלה הוא יכולת היעלמות מהעין בעזרת מצלמות המותקנות בצד אחד של המכונית המצלמות כל העת את הנוף ומקרינות את התמונות על צדה השני של המכונית.


7. גולדן איי (1995) – טנק
T55
לאחר ההפסקה של שש שנים, הארוכה ביותר בהיסטוריה של הסדרה, בונד חוזר לככב על המסך הגדול ומציג את אחד המרדפים המרשימים ביותר בסדרה. המרדף מתחיל לאחר שבונד מצליח לבורח מבסיס הצבאי הרוסי בו נעצר בסנט פטרסבורג כשהוא נוהג בטנק T55 דולק אחרי הגנרל ארקדי גירגורוביץ' אורומוב במכונית רוסית מדגם GAZ-31029 וולגה.

ג'יימס בונד המכוניות
כך נראית מכונית אחרי צילומי סצנת מרדפים בג'יימס בונד

למעלה משישה שבועות לקח להפקה לצלם את הסצנה, במהלכה משמיד הטנק חצי מסנט פטרסבורג וכוללת מעבר דרך משאית המובילה פחיות בירה, אנדרטה באחת הכיכרות, כניסה לסמטה צרה וגם את הטנק דורס ניידות משטרה וג'יפים של הצבא הרוסי (UAZ-469). כדי לא להרוס את האספלט אגב, הוחלפו זחלי הברזל בכאלה מגומי המאפשרים נסיעה על אספלט מבלי לחרב אותו.


8. באזור המסוכן (1987) – אסטון מרטין וואנטג'
אחרי תקופת ארוכה בה המרגל הבריטי החליף את כל סוגי הגלגלים, טימותי דלטון, הג'יימס בונד התורן,  חוזר למקורות עם האסטון מרטין V8 וואנטג'. המכונית מהווה הומאז' ל-DB5 וכוללת פריטים משותפים לשתיים שעברו השבחה כמו לייזר שיוצא ממרכז הגלגל ומסוגל לחתוך מכוניות וטילי נ"ט מלפנים.

לטובת המרדף שנערך בשלג, כשבונד מנסה לברוח מברטיסלאבה (בריה"מ דאז) לכיוון הגבול עם אוסטריה מצוידת הוואנטג' במסמרים בגלגלים, במגלשיים בצדי הגוף, במעבר אחורי ובמנגנון השמדה עצמית זאת על מנת שהיכולת הטכנולוגיות המערביות לא יפלו חלילה לידיים סובייטיות רגע לפני נפילת מסך הברזל.

 
9. רישיון להרוג (1989) - משאית קנוורט' W900B
הסרט היחיד בו בונד פוטר מהשירות החשאי הבריטי (MI6). במהלך הסרט בונד מנהל מרדף באחד הכבישים המדהימים, סמוך למקסיקלי בצפון מקסיקו. בונד אחוז בהגה של מיכלית קנוורט' W900B עמוסת דלק מעורבב בקוקאין ורודף אחר סוחר הסמים פרנץ סאנצ'ז שנוהג במזראטי בי-טורבו.

אין תמונה
לעיניך בלבד - מרדף בדה שבו

חברת קנוורט' סיפקה להפקה 7 משאיות, חמש מהן עברו החלפת טורבו ומזרקי סולר כדי לאפשר להן לעמוד בקצב הנסיעה הנדרש למרדף. השתיים האחרות עברו הסבה רצינית יותר - באחת הותקנו מושב נהג, הגה, בורר הילוכים ודוושות נוספות בחלק האחורי שאפשרו צילום שוט בו המשאית נוסעת ללא נהג כביכול (הנהג ישב בחלק האחורי) במסגרת הפעלול בו בונד נוטש את המשאית ועובר למשאית שלפניו.

אין תמונה
המכוניות המככבות בסרטי בונד עובדות קשה

במשאית השנייה שופר הספק המנוע ל-1,000 כ"ס, (פי שתיים וחצי יותר מהמקור) והמתלים האחוריים והקדמיים שונו כדי לאפשר לה לעשות "ווילי" - נסיעה כשהציר הקדמי באוויר, כמו באופנוע. אגב, נהג הפעלולים הצרפתי המפורסם רמי גוליאן היה האיש מאחורי ההגה של המשאיות בסצנה המטורפת הזו והוא זה שאפשר לפעלולים אוונגרדים כמו התחמקות מטיל סטינגר שהרעים יורים לעבר המשאית תוך שזו נוסעת על שני גלגלים להתרחש במציאות.


10. יהלומים לנצח (1971) – פורד מוסטנג מאך 1
כשג'יימס בונד מגיע לארה"ב וללאס וגאס, עיר שהיא אחד הסמלים המובהקים של היבשת החדשה, הוא לא באמת יכול לנהוג בשום מכונית אחרת פרט לפורד מוסטנג מאך 1 כמובן.

המכונית האדומה שמככבת בסרט לא עברה דרך מחלקתו של Q, ולמעשה היא הושכרה ע"י בונד (מעניין שמרגל שאמור לשמור על חשאיות בוחר לשכור דווקא מכונית ספורט אדומה), אבל למרות שהיא לא צוידה בטריקים של Q אין ספק כי פעלולי הנהיגה בלב עיר החטאים מרשימים למדי ומאפשרים לסצנת המרדף להכנס לרשימה שלנו. בין היתר הסצנה כוללת הפיכת כיוון בנסיעה ברוורס, נסיעות על המדרכה, החלקות כוח כראוי במכונית בעלת סרן חי והנעה אחורית, קפיצות מעל מכוניות במגרש חניה שמצליחות לחלץ את בונד מידי המשטרה המקומית ועוד. אך מעל הכל בולט הקטע בו המוסטנג עוברת בסמטה צרה בעזרת נסיעה על שני גלגלים. עם זאת, טעות בעת הצילומים גרמה לכך שבקטע הראשון נראית המכונית נוסעת על גלגליה הימניים ובסופו על השמאליים.

 

_OBJ