טויוטה קאמרי היברידית (צילום: ניר בן זקן )
ההבדלים העיצוביים בין הגרסה ההיברידית לרגילה מחייבים עין חדה ובוחנת|צילום: ניר בן זקן
טויוטה קאמרי היא המכונית המשפחתית הפופולרית ביותר מהצד השני של האטלנטי, אם תרצו - המאזדה3 של אמריקה.

כאן בארץ המובטחת, לעומת זאת, היא נחשבה למכונית יוקרתית של ממש, רגע לפני שנוגעים במותגי הפרימיום, ובהתאם לכך היא נהנתה מהילה יוקרתית מאחר שבעבר שימשה בעיקר סמנכ"לים בכירים.

בשנתיים האחרונות היא נעדרה מהמלאי המקומי בעקבות החלטה עם חילופי הדורות ב-2011 על הפסקת  הייצור ביפן ומעבר לייצור במפעל האמריקאי בלבד, דבר שמנע, בשל עניני תקינה מינוריים, את הגעת הדור החדש ארצה בצינורות הרשמיים.

אבל כמו בעבר, המכונית המשיכה להגיע ארצה דרך סוכני יבוא אישי שדיווחו על ביקושים ערים במיוחד לדגם ההיברידי. לפני זמן מה, אחרי שנפתרה בעיית נטרול צופר האזעקה (עזבו, כל כך הזוי שאפילו לא כדאי להיכנס לזה) והוסדרה אפשרות להנחית כאן את הקאמרי עם פנסים בפיזור אלומה אמריקאי, יוניון מוטורס, יבואנית טויוטה הרשמית בישראל מיהרה להנחית כאן באולם התצוגה המקומי את המשפחתית הגדולה כחלוץ בדרך להצעת מספר דגמים נוספים (סיינה, היילנדר וכו') המיועדים לשוק האמריקאי.

בניגוד לעבר, הפעם היצע הקאמרי כולל גם את הגרסה ההיברידית המדוברת ואנו מיהרנו לשים עליה את היד כדי לבחון מה הביא לא מעט אנשים לעשות מאמצים לא מבוטלים כדי להביא אותה אל האספלט הארץ ישראלי. 

טויוטה קאמרי היברידית (צילום: ניר בן זקן )
מאובזרת למדי|צילום: ניר בן זקן


עיצוב ותא נוסעים
כמו קודמתה גם הקאמרי החדשה היא מכונית "שקופה". למרות שהיא פחות מגושמת מהדגם הקודם, אין במראה השייך לשפת העיצוב הקודמת של טויוטה (טרום האוריס והראב4 והקורולה החדשות) שום דבר מעניין שמושך את תשומת הלב. עם זאת, בזכות גודלה אפשר לקבוע שהיא נראית מכובדת למדי. ההבדלים העיצוביים בין הגרסה ההיברידית לרגילה מחייבים עין חדה ובוחנת, וכדי לחסוך לכם כאבי עיניים נציין שהם מסתכמים בתגי Hybrid בצדדים ומאחור ולוגו החברה, מקדימה ומאחור, על רקע כחול. לא באמת ציפינו למדבקות "הייבריד" ענקיות על הצד, אבל אין ספק שנוכחות סביבתית הנחבאת אל הכלים לא בולטת מספיק בעבור המנכ"ל שרוצה להתעטף באג'נדה סביבתית.

הרושם הראשוני מתא הנוסעים הוא שהטויוטה הגדולה התקרבה לחטיבת היוקרה של הקונצרן, לקסוס, אך מבט (ובעיקר מגע) בוחן יותר יגלה שהדיפונים אינם באמת עשויים עור רך (או אפילו סקאי איכותי), אלא פלסטיק בדקורציית דיפון עור.

מבט בעין בוחנת על כל המתגים והכפתורים לא מצליח לתקן את הרושם והם נראים אמידים אך בסיסיים וגם הדיפונים מרגישים חלולים.

גם העיצוב של תא הנוסעים לא מצליח לתקן את הרושם והוא די נטול שאר רוח וכולל אלמנטים, כמו שעון זמן שעיצובו לא השתנה מאז שנות השמונים, שמזמן אבד עליהם כלח. הדברים היחידים שמצילים קצת את המצב הם מסך מערכת המולטימדיה הגדול (בהתקנה מקומית) ושילוב הצבעים שחור-בז' המשפרים במשהו את התחושה בתא.

המושבים רחבים ונוחים ומותאמים היטב לאנשים באומה שבחנויות הבגדים בה כל הזמן מוספים מידות עם עוד אקסים לצד ה-XL הסטנדרטי. עם זאת, מתוך ידיעה שאת מרבית זמנה היא תעשה על כבישי פרי-ווי ישרים ורחבים ומתוך רצון לא להזכיר לנהג את ארוחת הבוקר העצומה שהוא דפק רק עכשיו ב"דני'ס דיינר", בטויוטה ויתרו לחלוטין על תמיכה צדית במושבים.

עם זאת, ההגה גדול המידות ובעל טווח כיוון מוגבל בהחלט עלול להוות מכשלה לאנשים עם כרס בריאה של באדווייזר ומקדונלד'ס.

טויוטה קאמרי היברידית (צילום: אוטו)
מערכת המולטימדיה ושילוב הצבעים משפרים את המצב בתא הנוסעים|צילום: אוטו


המרווח נדיב למדי גם מאחור (למרות שבסיס הגלגלים, 277.5 ס"מ, קטן משל מאזדה6 למשל), קו החלונות הנמוך מקנה תחושה אוורירית ויש תאי אחסון וכמובן מתקני כוסות רבים, אך בגרסה ההיברידית נפח תא המטען הצטמצם בגלל הבטריות ל-370 ליטרים בלבד (צנום יותר מביונדאי i25) וגם קיפול שורת המושבים האחורית לטובת הגדלת הנפח אינו אפשרי.


הקאמרי מאובזרת למדי (אם כי לא הרבה יותר מהגרסאות המפוארות של מכוניות מנהלים כמו מאזדה6 או קיה אופטימה) וכוללת ריפודי עור משולבי בד, מושבים קדמיים עם כיוון חשמלי וחימום, בקרת אקלים מפוצלת עם פתחים למושבים האחוריים, בקרת שיוט, חישוקים קלים בקוטר 17", חלון שמש, פנסי קסנון, מפתח חכם, חיישני תאורה וחניה מלפנים ומאחור, מערכת מולטימדיה עם מסך מגע בגודל 8", USB, בלוטות', שליטה מההגה ומצלמת רוורס ולא פחות מ-10 כריות אוויר.

טויוטה קאמרי היברידית (צילום: ניר בן זקן )
נראית מכובדת למדי|צילום: ניר בן זקן


ביצועים ונוחות
יחידת הכוח בגרסה ההיברידית משלבת בין מנוע בנזין 4 צילינדרים בנפח 2.5 ליטר למנוע חשמלי, המעבירים יחדיו 200 כ"ס לגלגלים הקדמיים דרך תיבת הילוכים אוטומטית רציפה. למרות שטויוטה חלוצה בפיתוח יחידות הנעה היברידיות, עדיין מדובר במערכת במערכת ללא מצברי ליתיום או יכולת טעינה משקע חשמל. בהתאם לכך המנוע החשמלי מאפשר נסיעה במצב EV (ללא התנעת מנוע הבנזין) רק עד למהירות 40 קמ"ש ולמרחק של 2.5 ק"מ. יחד עם זאת, המנוע החשמלי חזק למדי ומפיק 141 כ"ס ו-27.5 קג"מ הזמינים מרגע הלחיצה על הדוושה.
תגובות הדוושה עצלה מעט בשניה הראשונה ונראה שמחשב הניהול מהרהר בשאלה "האם הנהג באמת צריך את בזבוז האנרגיה הזה?", אבל אם רגל ימין נשארת לחוצה מתקבלת תאוצה מרשימה שגורמת לנורת בקרת המשיכה להבהב בהיסטריה בלוח השעונים ולמנוע את סחרור הגלגלים.
כנהוג אצל טויוטה, נראה שבמתלים המהנדסים השקיעו הרבה פחות מאמץ מאשר ביחידת הכוח, ובתור מכונית המיועדת לכבישים המפולסים של ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות זה בולט במיוחד.

בתור התחלה, הקאמרי ממש לא מחבבת את האספלט המקומי המצולק - מתליה נוקשים מחד וחסרי ריסון מאידך והיא לא חוסכת את טרוניותיה על איכות הסלילה של מע"צ.
בסביבת המחיה הטבעית עבורה, כביש מהיר בעל איכות סלילה משובחת, הקאמרי פורחת. תא הנוסעים שקט למדי והמנוע חרישי, אך כשהתנאים הופכים מעט יותר דורשניים כמו בכבישים הרריים למשל, המנוע מפיק רעש צורמני ומערכת אגירת החשמל מייצרת רעש פעולה המזכיר מכונת כביסה. עם זאת, במצב B בתיבת ההילוכים הקאמרי מציעה בלימת מנוע יעילה למדי שעוזרת להתגבר על הברקסים שמרגישים מעט חלשים.

טויוטה קאמרי היברידית (צילום: ניר בן זקן )
לא מחבבת את האספלט הארצישראלי|צילום: ניר בן זקן

ומה המצב בכבישי נהיגה מפותלים? ובכן, המערכת ההיברידית מוסיפה קצת יותר ממאה ק"ג למשקל העצמי ויחד עם כיול מתלים ב"טוב טעם" אמריקאי, הקאמרי היא ממש לא המכונית לנסות "לשבור" איתה בתאוצות צדיות.

יתרה מזאת, גם אם לא ממש מתגרזנים קשה שלא לחוש תחושת חוסר ביטחון מסוימת - ההגה קל ומנותק לחלוטין, זוויות הגלגול גדולות למדי והצמיגים "הירוקים" (בעלי התנגדות נמוכה לגלגול) צווחים בקול מחאה הרבה יותר מוקדם ממה שאנחנו מצפים ממכונית מודרנית.

טויוטה מפרסמת שלל נתונים דמיוניים באשר לצריכת דלק של מעל 20 קילומטרים לליטר, אך עם כל הכבוד לא מדובר במכונית מיני ובמבחן שלנו, שהתאפיין ברובו בנסיעה בינעירונית מתונה למדי, רשמנו כ-13.5 קילומטרים לליטר וניתן להניח ששילוב של יותר קטעי נסיעה עירוניים ורגל מרחפת על הדוושה תאפשר אף לרשום נתונים של 15-16 קילומטרים לליטר – ללא ספק מכובד מאוד לרכב בגודל כזה, אבל רחוק מההבטחה הירוקה של טויוטה.

טויוטה קאמרי היברידית (צילום: ניר בן זקן )
הקאמרי היתה להיט יבוא אישי. האם תצליח ביבוא הסדיר?|צילום: ניר בן זקן

סיכום
הקאמרי הייבריד הייתה אמורה ליהנות ממס קניה בגובה 30 אחוז כמו רכבים היברידיים אחרים המצויים בקבוצה 2 במדד הירוק, אך עדכון המס הירוק שנעשה באוגוסט  גרם לה לדלג לקבוצה 3 ובהתאם לכך להידרש במיסוי רגיל  ולהסתפק בהטבה כספית בסכום קבוע בשקלים (15 אלף ש' במקרה זה) בהתאם לקבוצת הדירוג - בלי קשר למחיר הרכב, דבר שגרם באופן ישיר לתג המחיר של מחבקת העצים לזנק, בניגוד להערכות, ללא פחות מ-240 אלף שקלים שהם 20 אלף שקלים יותר מגרסת הבנזין הרגילה.
בסכום הזה, מבלי תמריץ, קשה למצוא סיבות ממשיות כדי לרכוש אותה - מחד היא לא מציעה יתרונות אמיתיים לעומת מכוניות מנהלים מהשורה מבחינת מרווח, אבזור, ביצועים או נוחות נסיעה ומאידך היא נכנסת לטריטוריה של גרסאות הבסיס של ב.מ.וו סדרה 3, אודי A4 ובמיוחד קרובת משפחתה - לקסוס IS ההיברידית החדשה שכן מדורגת בקבוצת הזיהום 2, נהנית ממיסוי מופחת, מוצעת במחיר של החל מ-250 אלף שקלים ומציעה עיצוב מושך בהרבה, תא נוסעים איכותי ויוקרתי לאין שיעור, ביצועים טובים, התנהגות כביש בליגה אחרת, הקפדה על הפרטים הקטנים ותדמית איכותית ויוקרתית בהרבה. 

>> מבחן דרכים: לקסוס IS מול ב.מ.וו סדרה 3 וקאדילק ATS

טויוטה קאמרי היברידית (צילום: ניר בן זקן )
ללא תמריץ, קשה למצוא סיבות ממשיות כדי לרכוש אותה|צילום: ניר בן זקן