אשת עסקים עייפה (צילום: Darkcloud, Istock)
צילום: Darkcloud, Istock
אחת לכמה זמן אנו שומעים על עוד מקרה מזעזע של תאונה שנגרמה כתוצאה מעייפות של נהגים שניקרו במהלך נהיגה. לאחרונה עלו לכותרות שני מקרים שונים שהסתיימו בפגיעה קטלנית ברוכבי אופניים בהם נהגים אחראיים, צעיר בן 18.5 מתנדב מ"דא ועובדת בנתב"ג, ניקרו על ההגה בסיומו של לילה ללא שינה.

אך התופעה, מסתבר, הרבה יותר רחבה מאותם מקרים נקודתיים שזכו לפרסום ובסקר שערכה עמותת "אור ירוק" לפני מספר חודשים מעל ל-80 אחוזים מהנשאלים הודו שהם נוהגים לעתים כשהם עייפים. 14 אחוזים אף דיווחו כי נסעו עם נהג ש"ניקר" על ההגה, ושבעה אחוזים ידעו לספר על מקרים בהם הנהג נרדם לרגע וירד לשוליים. גם משרד התחבורה האמריקאי מתריע מחומרת התופעה והיקפה ומציין שאחוזים לא מבוטלים מכלל תאונות הדרכים הקשות באמריקה נגרמות בשל עייפות נהגים.

ההמלצה הטובה ביותר היא כמובן לעצור להתרעננות אך גם בסיומו של רענון קצר ניתן להעריך שהנהג שחוזר לאחוז בהגה אולי יהיה מאושש יותר אך עדיין יחסרו לו לא מעט שעות שינה והעייפות עשויה לחזור ולהופיע בכל רגע.
חלון פתוח, שתייה של משקה מעורר, אוכל, מוזיקה בווליום גבוה ועוד בהחלט עוזרים לשמור על ערנות אך אין כמו אדם נוסף היושב ליד הנהג ודואג לנהל איתו שיחה ולעורר בו עניין שישמור אותו במצב ערני.

הבעיה היא שלא תמיד יש ברכב נוסע במצב ערני מספיק כדי לשמור על הנהג ולעיתים רבות אין ברכב נוסעים בכלל לבד מהנהג העייף שצריך למצוא דרך לשמור על עצמו במצב ערני.

האפליקציה שתשמור אתכם ערניים
כאן נכנסת לתמונה אפליקציה חדשה בשם DRIVIA שהושקה לפני מספר ימים ושעל פיתוחה אחראיים היזמים הישראלים אסף מאייר יצחקי, איתי רז ואלדד בן תורה.

הרעיון שמאחורי DRIVIA הוא לשמור על ערנות האוחז בהגה באמצעות משחקי טריוויה קוליים שמאתגרים את הנהג ועוזרים לו להגיע ליעדו בשלום.

גבר נוהג בלילה (צילום: damircudic, Istock)
לעיתים העייפות מכריעה את האוחז בהגה |צילום: damircudic, Istock

במשחק שמזכיר קצת את מונית הכסף האפליקציה שואלת אתכם בקול ברור מבלי שתצטרכו להביט במסך הסלולרי מגוון של שאלות בנושאי מוזיקה וספורט.

המשחק נפתח כשהמנחה האלקטרונית מנסה לברר את מידת ערנותכם. בהתאם לתשובה שתספקו בין "ערני" ל"עייף מת" המערכת תבחר את רמת השאלות הכוללות שאלות הקשורות לקטעים מוזיקליים שהמערכת משמיעה ושאלות נוספות.
בסיומה של כל שאלה הנהג מתבקש לבחור את התשובה הנכונה לדעתו מבין 3 האופציות המוצעות. חשוב להזכיר כי כל התפעול מתבצע באמצעות מערכת לזיהוי קולי ולא מצריך מבט או מגע במסך הסמארטפון.
היישום כולל גם מסרים המבוססים על התגובה של הנהגים, ותוך כדי משחק נשמעות התראות עייפות במידה והנהג אינו משיב בטווח זמן סביר.

לתקוף את בעיית ההירדמות בעת נהיגה מכיוון בידורי

אסף מאייר יצחקי, אחד מיזמי הפרויקט, מעריך כי "זהו הניסיון הראשון בעולם לתקוף את בעיית ההירדמות מכיוון בידורי אינטראקטיבי ולא במערכות חיישנים מתוחכמות ויקרות", ומוסיף: "רצינו לתת פתרון קליל לבעיה כבדה".
מאייר יצחקי מציין גם ש"אמנם פותחו כבר אלפי משחקים מכל הסוגים לסלולר, אבל כאשר אתה נכנס לרכב לנסיעה, כולם הופכים באותו רגע ללא רלוונטיים ולא שמישים בשל הצורך להסתכל על המסך ולגעת בו או ללחוץ על כפתורים". 

בשלב זה האפליקציה מוצעת למשתמשי אייפון בלבד וכוללת שאלות באנגלית עם אוריינטציה ברורה לשוק האמריקאי (כמו לא מעט שאלות בנושאי מוזיקת קאנטרי והיפ הופ).

המפתחים מבטיחים שבקרוב יושקו גרסאות בשפות שונות עם שאלות שיתאימו לקהלים רבים נוספים וגם גרסה למשתמשי אנדרואיד נמצאת בשלבי פיתוח.

האפליקציה ניתנת להורדה חינם מה-app store כשהיא טעונה במאגר שאלות ראשוני. בנוסף ניתן לשדרג אותה ולטעון כמה מאגרי שאלות נוספים בעלות של 99 סנט לכל קבוצת שאלות. 

אין תמונה
פאלטרו. כריס מרטין נהנה מכל רגע

>> 10 אפליקציות שישדרגו את חייכם המוטוריים