דוגמנית העבר עמית מכטינגר זכתה השבוע לשלל כותרות, ולא מהסיבות הנכונות, לאחר שבשבת לפנות בוקר נעצרה כשנהגה בשכרות ובדמה נתגלו 470 מיליגרם של אלכוהול – פי 1.3 מהמותר בחוק.
מכטינגר לא לבד, וסקרים שונים שנערכו בעבר מגלים שחלקים נרחבים (כ-40 אחוזים) מהאוכלוסיה סבורים כי ניתן לנהוג ברכב לאחר שתיית אלכוהול.
בעוד שבעולם בעיית הנהיגה בשכרות מוכרת מזה שנים, בישראל עד אמצע שנות התשעים היא נחשבה לזניחה למדי בעיקר משום שמרבית הציבור לא נהג לשתות כמויות גדולות של אלכוהול.
אך שינוי באופי הבילויים, תרבות שתייה שהגיעה מהעולם כמו גם משקאות אלכוהוליים חזקים אך קלים לשתייה דוגמת וודקה - רד-בול שהפכו לפופולריים במיוחד העלו באופן ניכר את כמויות צריכת האלכוהול בעת בילוי.
הסילבסטר החל הלילה הוא אמנם לא חג עברי, אך ישראלים רבים אוהבים לציין את בואה של שנה חדשה בבילויים ומסיבות ענק.
ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים בהחלט חוששים מליל הסילבסטר ומבקשים להתריע ולתזכר אתכם, רגע לפני שאתם מקרבים את כוס המשקה האלכוהולי לפה, בדבר הסכנות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
כמה מותר לשתות?
מבחינת החוק נהיגה בשכרות היא מצב שבו ריכוז האלכוהול בדם עולה על 0.05% – או 240 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף (בבדיקת ינשוף). אמנם אלכוהול נספג בצורה אחרת אצל כל אדם ובין היתר יש משמעות למשקל גופו של הנבדק והאם המשקה נצרך על בטן ריקה או מלאה, אך בעקרון הקו המנחה הוא כי כוס בירה, כוסית יין או וודקה יביאו אתכם לגבול המותר בחוק.
עם זאת משנת 2011 החוק לגבי נהגים צעירים (עד גיל 24) ונהגים חדשים ומקצועיים שונה וריכוז האלכוהול המותר בדמם עומד על 0.01% - משמע לנהגים צעירים מקבוצות אלה אסור לשתות כלל – אפילו לא בירה קטנה או צ'ייסר.
עם זאת, למרות שבכל הנוגע לנהגים בוגרים אכן מותרת נהיגה אחרי שתיית אלכוהול בכמות קטנה, ברשות רוצים להדגיש שבאלכוהול ובנהיגה אין "רק טיפה" ושכל כמות של אלכוהול פוגמת ביכולות הנהיגה: בריכוז, בקואורדינציה, בתפקודי הראייה, בחלוקת הקשב, בזמן התגובה וביכולת לשמור על מהירות מותרת או לנהוג בנתיב הנסיעה ועל כן מפצירים בציבור הנהגים לגלות משנה זהירות.
אלכוהול ונהיגה – העובדות המפחידות
לטענת הרשות, נהיגה בשכרות אחראית ליותר מ-20 אחוזים מהתאונות הקטלניות על הכבישים. כמו כן, מחקרים מגלים שהסיכוי של נהג עם רמת אלכוהול גבוהה של 0.15% (פי 3 מהמותר בחוק לנהגים בוגרים) להיות מעורב בתאונה גבוה פי 48 מהסיכוי של נהג פיכח.
למרות שעל פי החוק לנהגים צעירים אסור לשתות בכלל, מעורבותם של נהגים מקבוצה זו בתאונות כתוצאה מנהיגה תחת השפעת אלכוהול גבוהה פי 1.5 משיעור מעורבותם של נהגים בגילאי 44-25 ופי 3 ביחס לנהגים בגילאי 64-45.
מה חשוב לעשות
רגע לפני היציאה למסיבות הסילבסטר ברשות רוצים לרענן את נוהל נהג תורן לפיו יש להקפיד על כך שהאוחז בהגה לא ישתה כלל.
במידה ואין לכם נהג תורן או שהנהג התורן בסופו של דבר שתה, בהחלט רצוי למען ביטחונכם להשאיר את הרכב בחניה ולנסוע הביתה במונית או באחד מקווי הלילה של התחבורה הציבורית.
אמנם נסיעה במונית היא לא עניין זול אך בטוחה וזולה בהרבה מנהיגה בשכרות שעלולה להסתיים בתאונה או בבדיקת אלכוהול משטרתית שבמידה ותמצאו בה שיכורים תקבלו 10 נקודות חובה והזמנה לדין. במידה שתורשעו עונש המינימום על נהיגה בשכרות עומד על שנתיים שלילה בפועל.
נעצרת ע"י שוטר לבדיקת אלכוהול? כמה פרטים שחשוב לדעת
חשוב לדעת כי שוטר רשאי לדרוש מכל נהג למסור בדיקת נשיפה או בדיקת דם לצורך גילוי אלכוהול בגוף. סירוב לבדיקה לדרישת השוטר לבצע בדיקת אלכוהול דינו מאסר שנה או קנס של 10,000 ש'.
בשלב ראשון יבדק הנהג באמצעות מכשיר הנשיפון המספק אינדיקציה ראשונית לצריכת אלכוהול - הנהג נכשל בבדיקה אם שתה אלכוהול או עבר את הבדיקה אם לאו – שימו לב! המכשיר הזה אינו קביל בבית המשפט.
בהמשך השוטר ימשיך לבדיקת מאפיינים (בדיקת קואורדינציה). בבדיקה זו השוטר מנסה להתרשם מהתנהגות הנהג, לבוש, דיבור לעניין, הליכה על קו ישר, יציבות, ריח של אלכוהול ועוד. על פי הפסיקה ניתן להרשיע נהג שנכשל בבדיקה זו רק על סמך בדיקת מאפיינים, זאת בין היתר על מנת לאפשר למשטרה להתמודד עם נהגים המצליחים להכשיל את הבדיקות המדעיות או לסרב להן.
בדיקה מדעית - בשלב השלישי, על פי תקנות התעבורה, ניתן לבצע שתי בדיקות מדעיות לנהג החשוד בעבירת שכרות: מכשיר הינשוף - קובע את רמת האלכוהול בגופו של הנהג. הגבול המותר על פי חוק הוא 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף (המשטרה אוכפת החל מ-290 מיקרוגרם), ובדיקת דם באמצעות רופא – הגבול המותר הוא 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר של דם.
חובות המשטרה בטיפול בנהג שיכור
המשטרה מחויבת על פי הנהלים לעמוד במספר קריטריונים כדי שממצאי הבדיקה יהיו קבילים בבית משפט. לדוגמא, שוטר הבודק נהג באמצעות מכשיר הינשוף חייב להמתין 15 דקות לפחות מרגע עצירתו של הנהג ועד לבדיקתו באמצעות המכשיר. בנוסף השוטר אמור להשגיח על הנהג שבפרק זמן זה הנהג לא שתה, לא עישן, לא אכל ולא הקיא וחייב לערוך על כך מזכר.
זאת ועוד, המשטרה מחויבת לכיול המכשיר בתחילת המשמרת ובסופה, וכן לבצע בדיקות עצמיות של המכשיר, לבצע שתי בדיקות לנהג החשוד בנהיגה בשכרות ולהחליף פיה בין בדיקה לבדיקה. ישנה חשיבות מכרעת לאופן ביצוע פעולות השוטרים בהתאם לנהלים וכל כשל בביצוע הפעולות פוגם בראיות.
כמו כן, חשוב לציין כי על השוטרים מוטלת חובה להגיד לחשוד כי הוא נדרש על פי חוק להיבדק בדיקת נשיפה לגילוי אלכוהול, ובמידה ויסרב בימ"ש יראה אותו כמי שנהג תחת שכרות.
גם ג'וני ווקר מצטרפת למאבק
גם מבשלת הויסקי הסקוטית המפורסמת בעולם, ג'וני ווקר, החליטה לקחת חלק בהחדרת המודעות לסכנות שבנהיגה ושתיית אלכוהול ולקראת החגים (חג המולד וסילבסטר) הפיצה ברשת סרטון מרהיב המנסה להמחיש מה יכול לקרות כאשר אלכוהול ונהיגה מתערבבים.
עם הרבה CGI (גרפיקה ממוחשבת), כוסות וויסקי של המותג של האיש ההולך יוצרות מכונית פורמולה 1 של מקלארן ברמת דיוק מאוד גבוהה (חברת ג'וני ווקר היא אחת הספונסרים של הקבוצה). הקריין מלווה את תהליך הבנייה המרשים ואומר "כשאתה מתחרה מול הטובים בעולם, במכוניות המהירות על כדור הארץ, שליטה היא הכל. ממש כמו בכל פעם שאתם מתיישבים מאחורי ההגה של המכונית שלכם, החלטה של שבריר שניה יכולה להיות ההבדל בין לסיים ראשון, אחרון או ... " בשלב זה מכונית הפורמולה המרהיבה שנוצרה מכוסות המשקה מתנפצת לרסיסים אל מול קיר וירטואלי "...לא לסיים בכלל. עשו את הבחירה הנכונה, הישארו בשליטה – הצטרפו לאנשים שמעולם לא שותים ונוהגים, הראו את המחויבות שלכם עם האשטאג 'אני לא שותה ונוהג' ועזרו לנו להביא את העולם הביתה בשלום".