ילדה מחזיקה ספרים- חזרה לבית הספר (צילום: Andrejs Pidjass, Istock)
נזהרים גם בדרך לבית הספר וממנו|צילום: Andrejs Pidjass, Istock
ניתן להעריך שאם אתם הורים לילדים היום, כמו רבים אחרים אחרי חודשיים מתישים, אתם מרגישים שסוף סוף אפשר לנשום לרווחה עם חזרתם של הזאטוטים מחר לגנים ולבתי בספר.

אבל בעוד שברוב המקרים אתם יכולים להיות רגועים יחסית בנוגע לשעות בהן הילדים נמצאים במוסד החינוכי, חשוב לזכור שכדי להגיע אליו הילדים צריכים לא פעם לנסוע בהסעות, לחצות כבישים ולהתמודד עם אתגרים לא פשוטים בכלל בדרך, בעידן בו רבים מהם עסוקים כל העת במכשירים שונים ומשונים עם מסכים ששואבים את רוב הריכוז ומסיחים את דעת באופן מוחלט מהדרך.

יתכן שאתם משוכנעים שהתכשיט שלכם הוא עילוי ולראיה אתם מציינים את השליטה המופלאה שלו במחשב, בתפעול אפליקציות ומשחקים. אבל בניגוד למשחקי מחשב בחיים אין כמה פסילות ואפשרות להתחיל כל פעם מחדש ועל כל טעות משלמים ביוקר, לעתים אפילו בחיים.

על כן חשוב מאוד לא לסמוך בתחום הזה אפילו על ילד מבריק ואחראי ולהבין שחשוב להשקיע זמן וסבלנות בהשרשת התנהגות בטוחה בדרך לבית ספר.

לכבוד פתיחת שנת הלימודים, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מפרסמת צרור כללים בנושא שאנחנו יותר מממליצים - גם אם אתם בטוחים שאתם מכירים אותם - לעבור עליהם היטב ולראות שלא פספסתם במקרה משהו חשוב.

להולכים ברגל
אם גדלתם בשנות ה-70 וה-80 סביר להניח שאתם זוכרים שאפילו לגן הילדים בשלב מסוים הייתם הולכים לעתים לבד, אבל מאז הרבה דברים השתנו ובין היתר הכבישים הפכו עמוסים יותר ואחר מחקרים מעמיקים רבים המומחים הגיעו למסקנה ברורה שעד גיל 9 לילדים אין את הראיה המרחבית ואת מידת שיקול הדעת הנדרשת כדי לחצות את הכביש ועל כן יש לדאוג לביטחונם ולוודא שאת הכביש הם חוצים רק בליווי הורה או מבוגר אחר.

אבל גם מעבר לגיל הזה חשוב ליצר לילדים תנאים טובים וקלים ככל אפשר בדרך לבית הספר. אחד הדרכים לצמצם את הסיכון היא בחירת מסלול בטוח הכולל כמה שפחות מעברי כבישים, אפילו אם המשמעות היא הארכת הדרך בכמה דקות.

חשוב, אם ניתן, לבחור מסלול שכולל חציית כבישים רק במקומות בהם קיימים פתרונות כמו גשר להולכי רגל, מעבר חצייה של משמרות זה"ב, מעבר חצייה מרומזר או לכל הפחות מעבר חצייה רגיל.

למרות שהילדים של ימינו נראים כמי שתופסים הכל במהירות שיא, אל תתביישו להיות נודניקים ולהתעקש לשנן ולתרגל הלכה למעשה עם הילדים את המסלול הבטוח תוך מתן תשומת לב למיקומם של מעברי החצייה שעליהם לחצות בדרך.

חשוב להבהיר שוב ושוב שאסור להתפרץ לכביש! והתפרצות לכביש מפתיעה את הנהג ומונעת ממנו את היכולת לבלום בזמן.

חשוב ללמד ולתרגל עם הילדים את כללי החצייה הבטוחה הכוללים מבט טוב טוב לכל הכיוונים וחציה רק כשהכביש פנוי, בקו ישר, בהליכה מהירה אך לא בריצה.

כמו כן חשוב להסביר לילדים שגם  בעת החציה יש להמשיך להסתכל לכל הכיוונים ולהבהיר בדרך שלא משתמעת לשני פנים שהמשימה דורשת תשומת לב מלאה וכי בשום פנים לא חוצים את הכביש תוך כדי התעסקות בטלפון הנייד או שמיעת מוזיקה עם אוזניות.

אם ניתן, מומלץ לשלוח את הילד לבית הספר עם קבוצת ילדים מאחר ולקבוצה יש נראות גדולה יותר מאשר לילד בודד.

אור ירוק מפרסמת דוח חמור. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
למדו את הילדים לחצות בבטחה|צילום: חדשות 2

לנוסעים בהסעות 
לא פעם, סיפורים על הנעשה בהסעות מדירים שינה מהורים רבים, אבל למרות שאתם לא יכולים להיות שם בכל רגע נתון עם ילדכם בדרך לבית הספר בהחלט ניתן, על ידי מתן תשומת לב, לוודא שהסעות התלמידים בטוחות ככל הניתן.

בשלב ראשון כדאי לוודא שחברת ההסעות הינה חברה מורשית, בעלת כל האישורים הנדרשים ושהרכבים שלה חדשים יחסית וכוללים חגורות בטיחות תקינות בכל המושבים.

ברוב המקרים הנהגים בקו הם קבועים ורצוי לברר על ידי קבלת מידע מהילדים ושיחה עם הנהג כי במהלך הנסיעה הנהג שם לב לכך שהתלמידים יחגרו ולא ישתוללו בזמן שהוא מקפיד להתרכז בכביש ואינו מעשן או משתמש בטלפון הנייד. כדאי אפילו להצטרף לפחות לנסיעה אחת עם הילדים כדי לוודא שהכל מתנהל כשורה.

ממש כמו במקרה של הליכה ברגל גם כאן חשוב מאוד לשנן עם הילדים כללים ברורים שיש להקפיד עליהם כמו המתנה ועליה מסודרת לרכב ההסעות, הקפדה על ישיבה וחגירת חגורות במהלך נסיעה תוך הדגשת הסכנה שבמעשי קונדס והתנהגות פרועה.

כמו כן יש להדגיש שבתום הנסיעה יש לרדת בזהירות, להתרחק מרכב ההסעה ולחצות את הכביש רק אם צריך ורק לאחר עזיבתו של רכב ההסעות את התחנה והקפדה שהכביש פנוי.

אוטובוס תלמידים צהוב
חשוב להקפיד על כללי הבטיחות גם ברכב ההסעות

לנוסעים ברכב הפרטי
לכאורה, הסעה של הילדים בעצמכם לבית הספר נראית כפתרון הבטוח ביותר אך גם במקרה זה יש לזכור שהשגרה שוחקת ואסור לתת לה לגרום לכם לעגל פינות מסוכנות.

בכל דרך ובכל זמן הקפידו לחגור את הילדים בהתקני-ריסון המתאימים למידותיהם, גם אם מדובר בנסיעה קצרה של כמה מאות מטרים ליד הבית, שכן חלילה בעת תאונה זה לא משנה בכלל אם נסעתם מאתיים מטרים או מאתיים קילומטרים וגם במהירות עירונית נוסעים ברכב שאינם חגורים בחגורת בטיחות מוטחים בעוצמה (קדימה או הצידה, לפי נסיבות ההתנגשות), או אפילו מושלכים אל מחוץ לרכב.

גם אם יצאתם באיחור ואתם מאוד ממהרים לעבודה, תמיד - אבל תמיד - הקפידו להוריד את הילדים מהרכב במקום מותר, מהצד של המדרכה וסמוך ככל האפשר לבית הספר.

כמו כן, כדי למנוע מקרים מיותרים של שכיחת ילדים ברכב הקפידו בכל נסיעה תמיד לעזוב את הרכב תוך מתן תשומת לב ורק לאחר שסרקתם את הרכב ווידאתם שכולם ירדו ממנו.

בסך הכל חשוב לציין שבהחלט אפשר בכל אחת מדרכי ההגעה לצמצם מאוד את הסכנות בדרך אל מבית הספר וממנו וכל מה שנדרש היא תשומת לב והקפדה על פרטים.
שתהיה לכולם שנת לימודים מוצלחת ובטוחה.   

רנו גרנד סניק (צילום: נעם וינד)
גם בנסיעה קצרה מאוד, חשוב שכולם יהיו חגורים|צילום: נעם וינד

>> הילד ההודי הזה נוהג בעצמו בדרך לבית הספר, בפרארי