הסיבות לתאונות דרכים הן רבות ומגוונות אך כשמנסים למפות את הגורמים המרכזיים לקטל בכבישים מסתבר שנהיגה מוסחת, לרוב בעקבות שימוש בטלפון הסלולרי, גורמת להרבה יותר תאונות מאשר נהיגה במהירות מופרזת ונהיגה בשכרות גם יחד ובשנים האחרונות הצורך האובססיבי של הישראלים להיות כל העת מחוברים ומעודכנים עלה בלא מעט חיים.
גם במשטרת התנועה הבינו את זה מזמן והחליטו לתת דגש לאכיפה של עבירות הכוללות שימוש בסלולרי ללא דיבורית או שליחת הודעות וגלישה באינטרנט תוך כדי נהיגה ורק בשנה החולפת ניתנו 70,000 דו"חות בנושא לנהגים.
בהתאם לכך, עבירות בגין שימוש בסלולרי בעת נהיגה הגוררות דו"ח ברירת קנס בגובה 1,000 שקלים הפכו בשנים האחרונות לאחד ממקורות ההכנסה המרכזיים מדו"חות של משטרת התנועה.
אבל מסתבר ששוטרים רבים בחרו בדרך הקלה ובמקום לחפש את הנהגים שמשתמשים בטלפון ושולחים הודעות במהלך נהיגה ולמעשה לא רואים את הדרך ומסכנים את עצמם ואת הסובבים, העדיפו לעמוד בצמתים ולתת דו"חות לנהגים שדיברו או שלחו הודעות בזמן שעמדו ברמזורים או אפילו לנהגים שעצרו לצורך כך בצד הדרך, מתוך טענה שאפילו אם לא היו בתנועה מבחינת החוק היבש הם דיברו במהלך נהיגה.
במכתב ששיגר ראש מדור תנועה באגף התנועה של משטרת ישראל, סנ"צ מאיר בן גל, לכל מפקדי המשטרה הוא מדגיש באופן ברור את העובדה שמעתה חל איסור על רישום דו"ח לנהג שדיבר בסלולרי או שיגר הודעה בעת שרכבו עמד ברמזור או בשולי הכביש.
מסתבר שהנחיה הזו מגיעה לאחר מקרים רבים של נהגים שקיבלו דו"חות על שימוש בסלולרי בעת שהייה ברכב במצב עמידה, ביקשו להישפט וזכו בבית המשפט לביטול אוטומטי של הדו"ח.
בהודעתו למפקדים מסביר בן גל את הסיבה לגניזת הדו"חות: "תקנת המשנה שבסימוכין נפתחת במילים 'דיבור בעת שהרכב בתנועה'. מפתיחה זו ניתן ללמוד כי האיסור של המחוקק להשתמש בטלפון אינו חל כאשר הרכב נמצא במצב של עמידה מסיבה כלשהי. אי לכך למעשה מבחינת החוק אין לאכוף תקנה זו נגד נהג רכב העומד ברמזור, בצד הכביש או בכל מקום אחר ומכל סיבה אחרת. דו"חות שנרשמו כנגד נהג שעושה שימוש במכשיר נייד כשהרכב במצב של עמידה ייגנזו", סיכם סנ"צ בן גל.
בן גל גם ביקש מצמרת המשטרה ומהקצינים בשטח להעביר את מכתבו בתפוצה לכל השוטרים בישראל כדי שאלה לא ירשמו דו"חות שיגררו את המשטרה לדיונים מיותרים בבית המשפט.
אנו כאן ב-mako רכב בדרך כלל לא חסידים גדולים של נמרצות היתר של משטרת התנועה אך בהחלט ממליצים לכם לא להתעסק בסלולרי ברכב בשום מצב כי גם אם לא תקבלו כעת דו"ח בחלק מהמקרים אין ספק שהחיים שלכם ושלנו שווים הרבה יותר משיחה, עדכון סטאטוס, הודעת סמס או ווטסאפ.
>> המכשיר הקטן שימנע שימוש בסלולרי בנהיגה