אכיפה (צילום: נעם וינד)
במקום קיים נתיב יעודי לפניה שמאלה|צילום: נעם וינד
סרטון שהועלה במהלך סוף השבוע לרשת מעורר הדים רבים. בסרטון מתועדים שוטרי משטרת התנועה בזמן שהם רושמים דוחות לנהגים שפנו שמאלה מכביש 40 לכיוון שער הכניסה למחנה ביל"ו.

בדומה למקרה מלפני כמה חודשים בו נהג בשם דניס צ. קיבל דו"ח על אי עצירה בתמרור עצור למרות שטען ברשותו תיעוד המוכיח כי לא ביצע את העבירה, גם הסרטון הזה מעלה שוב שאלות באשר לנמרצות היתר של שוטרי משטרת התנועה ונכונותם לרשום דוחות מבלי להיות קשובים לאזרחים.

כפי שניתן להבין מהסרטון, לחיילי המילואים שהגיעו לבסיס "עוצבת האש" ביום חמישי שעבר, 24.5.12, חיכתה בשער הבסיס הפתעה לאות נכונותם להגיע לשירות מילואים – ניידת של משטרת התנועה שחילקה להם דוחות בגין פניה בניגוד לחוק.

המילואימניקים טענו בפנים השוטרים שבמשך שנים ואפילו רק לפני ימים מספר, כשהתגייסו למילואים לצורך ההשתתפות בתרגיל אוגדתי, היה מותר לפנות במקום זה שמאלה ולמעשה גם כעת, לבד מהשלט הבודד המצוי ממש בפניה עצמה, כל הסממנים האחרים מורים על כך שהפניה שמאלה חוקית.  

למרות זאת, השוטרים סירבו להתייחס לטענותיהם של אנשי המילואים הממורמרים והעדיפו להמשיך לרשום עוד ועוד דוחות. באין ברירה אחרת החליטו המילואימניקים לצלם סרטון שימחיש את המצב האבסורדי בגינו קיבלו דוחות. 

 בסרטון ניתן לראות כי  לקראת הפניה לבסיס קיים בנתיב הנסיעה מכיוון רמלה לצומת ביל"ו נתיב יעודי עם סימונים ברורים של חצים שמאלה.

אכיפה (צילום: נעם וינד)
השלט הותקן על בזנט וניתן לראות שקיימים בו חורים המעידים על שימוש קודם|צילום: נעם וינד
בצדי הדרך קיימים גם מספר שלטי הכוונה שמאלה (אחד נמצא כמה מאות מטרים לפני הצומת ושני בצומת עצמו) המורים על הבסיס אך ממש בצומת עצמו נוסף בימים האחרונים, מעל לשלט מוכר של איסור ביצוע פניית פרסה במקום, שלט נוסף האוסר על פניה שמאלה וסותר את כל הסימונים על הכביש ואת עצם קיומו של נתיב הפניה היעודי. רבים שהחליטו לפעול על פי ההיגיון והסימונים על הכביש ולפנות לכיוון הבסיס קיבלו, כאמור, דוחות

בסרטון מועלת מספר טענות ובין היתר מצוין שהתקנת השלט נראית, לנוכח כל התנאים הסותרים בשטח, כיוזמה עצמאית של מפקד הבסיס במקום ולא כפעולה שהוסדרה כחוק על ידי ועדת התמרור האזורית, מע"צ או כשלט שהוצב במקום בהוראת קצין משטרה.

כך למשל ניתן לראות כי השלט אינו מורכב על עמוד תקני אלא מולבש כתוספת בצורה שנראית לא מקצועית בעזרת בזנט חלוד על עמוד התמרור האוסר פנית פרסה.

אכיפה (צילום: נעם וינד)
ההתקנה מעלה את הסברה שמדובר ביוזמה מקומית |צילום: נעם וינד

צוות של mako רכב שיצא לשטח גילה כי הטענות המועלות בסרטון מוצדקות, כי אין כל דרך להבחין מראש שהפניה בוטלה ולבד מהשלט הבודד אין כל רמז כי הפניה אסורה, נהפוך הוא – שלל שלטים מורים על פניה שמאלה לכיוון הבסיס.

מבדיקתנו עולה גם שנהג שמחליט לציית לתמרור ולותר על הפניה שמאלה נאלץ לבצע תמרון מסוכן להשתלבות חוזרת בכביש הבין עירוני בו מותרת נסיעה במהירות של 80 קמ"ש.

בדיקה מדוקדקת של התמרור שהוצב בצומת מחזקת את הסברה המועלית בסרטון שמדובר ביוזמה עצמאית. התמרור, כאמור, מותקן על בזנט ולא על עמוד תמרור תקני. אותו בזנט מחובר לעמוד התמרור המורה על איסור פניית פרסה בעזרת ברגי פח פשוטים והתמרור עצמו מחובר לבזנט במרכזו בעזרת שני ברגים, אך קיימים בו 4 חורים נוספים שככל נראה מעידים על כך שכבר היה בשימוש והגיע ממקום אחר.לנוכח הסרטון והממצאים בשטח פנינו לקבל את תגובת משטרת התנועה.

אכיפה (צילום: נעם וינד)
ניתן לראות את שלט ההכוונה לפניה לבסיס |צילום: נעם וינד
דובר משטרת התנועה, רפ"ק יגאל הבשור, מסר: "ראש אגף התנועה, ניצב ברונו שטיין, הנחה מיד עם קבלת הסרטון לעיונו לבטל לאלתר את הדוחות שנרשמו בגין הפניה שמאלה בצומת המתועד וזאת בשל חוסר התאמה בין התמרור לסימון על פני הכביש. בנוסף, הוא הנחה לא לבצע אכיפה במקום עד להסדרת הנושא מול מע״צ. משטרת ישראל פתוחה לביקורת וקשובה לציבור אך יחד עם זאת ישנה דרך ראויה ומכובדת לעשות זאת. אנו רואים בחומרה את התנהגות הצלם שנהג באגרסיביות כלפי אנשי חוק, ובכלל זה שוטרי ומתנדבי התנועה, בליווי עריכה וכתוביות שאינן ראויות".

מתגובת המשטרה קשה להבין האם התמרור האוסר על פניה שמאלה הוא תמרור חוקי. בנוסף, למרות שבמשטרה לא אוהבים את סגנונו המגמתי של הסרטון, הפרסום הויראלי מוכיח שוב את כוחה של רשת האינטרנט ואת האפקטיביות שבפרסום מסוג זה ככלי המאפשר לאזרח הקטן להתמודד מול עוולות המערכת.

>> כמה עצות למפכ"ל המשטרה – כך תשתפר תדמית משטרת התנועה בקרב הציבור

אכיפה (צילום: נעם וינד)
ראש אגף התנועה, ניצב ברונו שטיין, הנחה מיד עם קבלת הסרטון לעיונו לבטל לאלתר את הדוחות שנרשמו במקום|צילום: נעם וינד