שיכור עם בירה (צילום: keeweeboy, Istock)
לא שתיתי כלום רק צ'ייסר קטן של וויסקי ועוד 2 של וודקה וגם כוס ערק ו2 בירות, אבל אני סחי לגמרי!|צילום: keeweeboy, Istock
מליאת הכנסת אישרה אתמול (ב') בערב בקריאה שנייה ושלישת הצעת חוק הקובעת רף שכרות שונה ומחמיר במיוחד לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים בתפקיד.

על פי החוק החדש כמות צריכת האלכוהול שתותר מעתה לנהגים צעירים או מקצועיים תעמוד על חמישית מהכמות המותרת לכלל האוכלוסייה או במילים אחרות - כל שתיית אלכוהול אפילו בכמות מזערית תהווה עבירה עבור אותם נהגים.

יוזם החוק חבר הכנסת חמד עמאר מ"ישראל ביתנו" הסביר שהחוק החדש אמור למנוע כל ספק באשר לכמות ריכוז האלכוהול המותרת לנהגים הנמצאים בקבוצת סיכון מועדת לפורענות.לאור הצלחתו במליאה חבר הכנסת עמאר שוקד על הכנת הצעת חוק דומה שתחול על כלל ציבור נהגי ישראל.

חוק מציל חיים

מצדדי החוק טוענים שקביעת הרף על אפס מעבירה מסר חד וברור – אם שותים לא נוהגים, נקודה, ולא נותנת לנהג הצעיר מסר דו-משמעי, כפי שהחוק עשה עד כה, אפשר לשתות עד כמות מסוימת ולנהוג.

הם מציינים שאמנם נהוג להשוות את הריכוז המותר כיום לכלל האוכלוסייה כמקביל לכמות של שתי מנות אלכוהול אך בפועל הוא תלוי בכמה משתנים כמו משקל, גיל, מין הנהג ופרמטרים רגעיים כמו מצב הקיבה, ערבוב סוגי אלכוהול שונים ועוד. כך שאפילו מי שרצה להקפיד על שתייה כחוק לא יכול לדעת מידה מדויקת וחוסר הוודאות גרם לבלבול במקרים רבים.

בנוסף מומחי בטיחות מציינים שגם צריכת אלכוהול ברמות המותרות בחוק (בבדיקה באמצעות מכשיר "ינשוף" כ- 240 מיקרו-גרם אלכוהול בליטר אוויר) משפיעה על מהירות התגובה ושיקול הדעת של האוחזים בהגה ועל פי מחקרים מעלה את הסיכון להיות מעורב בתאונות דרכים בעשרות אחוזים.

התוצאות משתנות מאדם לאדם (צילום: חדשות 2)
אדוני השוטר זה מצפצף כי אני לוקח סירופ נגד שיעול |צילום: חדשות 2

 גזירה שהציבור לא יוכל לעמוד בה

מצד שני המתנגדים לחוק טוענים שעל אף ששתיית אלכוהול בכמויות הפכה לסוג הבילוי המועדף על צעירים רבים. קביעת רף השתייה על אפס היא גזרה שהציבור לא יוכל לעמוד בה ולכן היא תהפוך כמעט כל נהג לעבריין ותגזול למשטרה כוח אדם שיטפל בנהגים ששתו כוסית יין בארוחה משפחתית במקום להתעסק בנהגים המסוכנים באמת שנוהגים כשבגוף שלהם יותר אלכוהול מדם.

המתנגדים גם טוענים שמדובר בחוק פופוליסטי שבפועל ייתן למשטרה עוד כוח שבדומה לדרך בה היא אוכפת את חוקי המהירות ינוצל במקומות הלא נכונים. אותם גורמים גם מציינים שבמידה ובאמת היו רוצים לצמצם את מספר הנהגים השיכורים על הכבישים לא היה צורך בחוק הזה אלא רק בנוכחות משטרתית ערה בסמוך למוקדי הבילוי בארץ.

זירת התאונה בליל חמישי, רחובות (צילום: חדשות 2)
האם החוק החדש יצמצם את תאונות הצעירים בכל סוף שבוע?|צילום: חדשות 2
>> אולי תנהגו? בזמן האחרון נראה שאנחנו עושים במכונית הכל חוץ מבאמת לנהוג