קבצן מושיט יד לכסף ברחוב (צילום: חדשות 2)
דרך יותר פשוטה לעשות את היומית|צילום: חדשות 2

מסממני המצב הכלכלי הקשה או סתם דרך קלה ומהירה יותר להשיג כסף? במשטרה מדווחים על עליה בנוכחות ההומלסים וקבצני הנדבות בצמתים ואף על ניסיונות ביום תאונות דרכים וסחיטת מנהגים כסף בתמורה לכך שלא יגישו נגדם תלונה במשטרה.

לא מדובר בהמצאה ישראלית או בטכניקה חדשה במיוחד, אך במשטרה טוענים שבחודשים האחרונים מאז דיווחנו כאן על מקרה שכזה שהתרחש בחנייה של קניון איילון היא תופסת תאוצה ושודרגה מבחינת הנועזות והתחכום. במשטרה אף מכנים את המקרים האלה בשם קוד "צ'רלי וחצי", על שם סצינה בסרט שבה הילד מיקו, חברו הטוב של צ'רלי הנוכל הקטן, מביים תאונה, קופץ לכביש לפני גלגלי מכונית וגורם לנהג המפוחד לשלם בתמורה לכך שהמשטרה לא תגיע לזירת "התאונה".

במשטרה טוענים שמאחורי חלק ממקרי ההונאה האחרונים שהגיעו לידיעתה עומדים עבריינים אשר איתרו הומלסים שנזקקים לכסף וגייסו אותם לבצע את ההונאות בתמורה לכך שיתנו להם כמה מאות שקלים במזומן על כל ביצוע מוצלח.

עוד ב-mako רכב 
צפו: דריסה או הונאה?  
החל מאוגוסט: רכבים שעברו תאונה קשה יסומנו 
תופעה: מביימים גניבה כדי לקבל כסף מהביטוח 

השיטה פשוטה: ההומלס עומד בצומת וכאשר מכונית מאטה לקראת הצומת ההומלס קופץ באיטיות לעברה, נותן מכה קטנה לפח ונופל כשהוא לכאורה מתפתל מכאבים וזועק לעזרה. בשלב זה מופיעים "במקרה" במקום העבריינים ששלחו אותו, מזדהים כעוברי אורח תמימים שעברו במקום וראו את התאונה ומיד מצטרפים להומלס ומטיחים בנהג האשמות, טוענים שהוא זה שגרם לתאונה, מעוררים מהומה גדולה מסביב ומדגישים שהם עדים לתאונת דרכים. בהמשך הם משתפים פעולה עם ההומלס, הדורש מהנהג אלפי שקלים בתמורה לכך שהוא לא יערב את המשטרה. 

איך לעזור לנזקקים? אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
עבריינים מנצלים את מצבם הקשה של חסרי הבית ומשכנעים אותם לשתף פעולה בהונאה |צילום: רויטרס

אבל הישראלים הם לא פראיירים ונהגים שהיו בטוחים שלא פגעו באיש וסירבו לשלם פיצוי במקום, נדהמו לגלות שמישהו הצליח להשיג את פרטיהם, התקשר אליהם הביתה ודרש, כביכול בשמו של הנפגע, סכומים שלעיתים נעו בין 20 ל-50 אלף שקל בתמורה לכך שלא יתלוננו במשטרה על "תאונת פגע וברח". מתברר שבמקרים בהם הנהג סירב לשלם במקום העבריינים מיהרו לרשום את מספרי לוחית הרישוי של "הרכב הפוגע" והשיגו אחר כך בדרך לא דרך את הכתובת והטלפונים של בעל הרכב.


תיעוד של הונאת דריסה בטייוואן

אין תמונה
ה"קורבן" מזנק בתזמון מושלם על מכסה המנוע ברגע שהרכב עוצר וטוען למעשה כי הוא נדרס

עם או בלי קשר לדיווחים האחרונים, במשטרת מחוז תל אביב ובמשטרת המחוז דרומי בשיתוף עם הרשויות המקומיות נלחמים בתופעת מקבצי הנדבות בין הרכבים בצמתים ועושים כל מאמץ לסלק אותם מנתיבי תחבורה מרכזיים.

"יותר ויותר הומלסים אימצו את שיטת "צ'רלי וחצי" ומנסים לסחוט כסף מנהגים מסכנים כשהם נעזרים בעבריינים שמפעילים אותם ומופיעים במקום כדי ליצור לחץ על הנהג", אמר ל-mako קצין באגף התנועה. "העצה שלי - אל תשלמו, נעלו את המכונית במהלך הנסיעה והזעיקו למקום את המשטרה. הכי חשוב - לנהוג בזהירות בצמתים ולשים לב סביב כדי שלא תפלו על מביימי התאונות, היו כבר מקרים שהצלחנו לאתר את ההומלסים שביימו תאונות ופתחנו בתיקי חקירה נגדם. התופעה הזו נמשכת ואני מציע לנהגים להיות זהירים וערניים כדי לא ליפול במלכודת הישנה הזו שמסתבר שעדיין עובדת".

קצין במשטרת מרחב הנגב הוסיף, כי הוחלט במשטרה להגיש כתבי אישום נגד קבצנים והומלסים שהפריעו לתנועת כלי רכב, סיכנו חיי אדם וחלקם ביים תאונות כדי לסחוט כספים מנהגים. ״מדובר בתופעה חמורה מאוד שכן אותם קבצנים מסכנים את חייהם וחיי נהגים ומעבר לכך, כמה מהם ביימו תאונות וביקשו כספים בתמורה לכך שלא יזעיקו משטרה״, הסביר הקצין, ״אין לנו כלום נגד הומלסים המטרה שלנו היא למנוע תופעות כאלה שמסכנות חיי אדם ולכן הוחלט על הגשת כתבי אישום והעברתם של ההומלסים לטיפול רשויות הרווחה״.

מעבר חצייה (צילום: עודד קרני)
המלצה שלנו, התקינו מצלמת דשבורד|צילום: עודד קרני

 >> הקומבינה המסוכנת של מבחני התאוריה