אפגניסטן - קאבול (צילום: wikimedia.org)
בקאבול מנסים לחזור לשגרה |צילום: wikimedia.org
גניבות רכב הן לא תופעה ייחודית לישראל ובמקומות רבים בעולם מדובר בפשע שהפך למכת מדינה שקשה לכוחות החוק המקומיים להתמודד עימה. בארץ המשטרה הקימה לפני מספר שנים את יחידת אתגר, במימון חברות הביטוח, הנלחמת בהצלחה יחסית בגניבות הרכב באמצעים שונים ומתוחכמים, אבל במקומות בהם לכוחות החוק יש עניינים בוערים יותר להתעסק בהם ומשאבים מעטים, למעשה מדובר בקרב אבוד מראש בו לא קיימת אפשרות ממשית למנוע את הגניבה הבאה.

כבר שנים רבות שאין שקט באפגניסטן ואחרי מלחמת אזרחים עקובה מדם ונוכחות ארוכה של כוחות זרים, בבירה קאבול, בה מתגוררים כ-5 מיליון תושבים, המקומיים מנסים לאט לאט לשקם את ההריסות ולחזור לשגרה. תופעת גניבות הרכב במדינה קיימת כמעט כמו בכל מקום אחר בעולם אבל בשונה ממקומות אחרים, באפגניסטן לא פעם המכוניות שנגנבות לא מיועדות לשמש את העבריינים ככלי תחבורה או כמקור לחלפים זולים אלא כרכבים המוסבים לפצצות נעות, כחלק משגרת החיים המזעזעת בבירה האפגנית הכוללת לא מעט מכוניות תופת המתפוצצות בממוצע אחת לכמה ימים בלב ריכוזי אוכלוסיה אזרחית.  

לנוכח המשאבים המוגבלים של כוחות אכיפת החוק בבירה, השוטרים האפגנים מצאו לאחרונה דרך מאוד מקורית כדי לנסות לצמצם את גניבות הרכב ובאופן עקיף לנסות גם לצמצם את כמות מכוניות התופת – ניקוב צמיגים של מכוניות שחונות בחשכה. 

אזעקה מיוחדת של הונדה
דרך פשוטה אך יעילה למנוע גנבות

המשטרה המקומית כמובן לא מפנצ'רת את הצמיגים של כל מכונית החונה בבירה, אבל מפטרלת באזורים מועדים לפורענות בהם הפרצה קוראת לגנב ובמידה והשוטרים לא מאתרים את בעל הרכב כדי שזה יזיז את רכבו למקום בטוח יותר, לובשי המדים פשוט מפנצ'רים לפחות שניים מגלגלי הרכב כדי למנוע בדרך פשוטה אך אפקטיבית מאוד מגנבים פוטנציאלים לפרוץ לרכב, להתניע ופשוט לנסוע.

כפי שאתם יכולים לדמיין, הדרך הקיצוניות הזו של התמודדות עם בעיית הגניבות לא מקובלת על כולם ואף עוררה תסיסה בקרב אזרחים תמימים שהיו צריכים לשלם מכיסם על הנזק שנגרם לגלגלים שלהם בחסות החוק.

 

בעוד שכמה קציני משטרה מקומיים הבטיחו בראיונות לתקשורת הזרה שמדובר בפעולה בהתאם למסגרת החוק, גורמים במפקדת המשטרה קבעו כי מדובר בתופעה מקומית באזורים מסוימים האופיינית לקצינים שמנצלים את סמכותם וכי על פי ההנחיה לשוטרים מותר רק להוציא את האוויר מהגלגלים של מכוניות מועדות לגניבה, כל זאת רק לאחר שחיפשו מדלת לדלת את בעלי הרכב והזהירו אותם מבעוד מועד.

צמיג (צילום: אודליה כהן)
פנצ'רים בחסות החוק|צילום: אודליה כהן

 >> תופעה: מביימים גניבה כדי לקבל כסף מהביטוח