קנאביס עוזר להירדם? יתכן מאוד שכן, אבל בטווח הארוך הוא עשוי לפגוע באיכות השינה. זו המסקנה העולה ממחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Addictive Behaviors. המשמעות היא כי גם אם אתם מרגישים שהצמח עוזר לכם להירדם, יתכן מאוד שהוא גם הסיבה לכך שאתם מרגישים יותר עייפים ביום שלאחר מכן.
מדובר באחר מאותם המחקרים יותר קל לעשות כשמדובר בקנאביס. לא ניסוי של ממש הכולל מתן של מנות קבועות של קנאביס לכל המשתתפים, אלא איסוף נתוני צריכה וכן נתונים נוספים מכלל האנשים שהסכימו להשתתף במחקר. ועדיין, מדובר במידע מעניין ביותר, במיוחד בהינתן בכך שהוא מחזק ידע שכבר הופיע במחקרים קודמים בעבר.
המחקר כלל 178 משתתפים בגילאי 18-35, כאשר כל אחד מהם דיווח על כמות הקנאביס (בגרמנים) שהוא צורך ביום, ודיווח על הרגלי השינה באמצעות שאלון PSQI, המקובל בעולם המחקר להערכת איכות השינה של נבדקים ומטופלים. המשתתפים במחקר חולקו ל-2 קבוצות – אנשים שצורכים קנאביס ואנשים שאינם צורכים קנאביס. צרכני קנאביס הוגדרו כמי שהשתמשו בקנאביס ב-30 הימים האחרונים.
הממצא הראשון של המחקר, שיתכן כי רבים מכם לא תופתעו לשמוע אותו, הוא שאנשים הצורכים קנאביס נרדמים מהר יותר. כלומר, מי מכם שמרגישים שהם חייבים לעשן ג'וינט כדי ללכת לישון, מקבלים כאן ביסוס מחקרי רחב יותר. אבל אם אתם מזדהים עם הטענה, יתכן שהממצא השני פחות ישמח אתכם. מהמחקר עולה כי איכות השינה של אנשים שצורכים קנאביס באופן קבוע היא פחות טובה. כלומר, צרכני קנאביס ישנים שינה פחות עמוקה, לוקח להם זמן רב יותר להגיע לעבור לשלבי שינה מתמקדים, הם יותר נוטים להתעורר במהלך הלילה, ובכלליות עשויים להיות עייפים יותר במהלך היום שלמחרת.
למען האמת, הממצאים הללו אינם חדשים. גם מחקרים ישנים יותר מעידים על כך שצריכת קנאביס, על שאף שהיא בהחלט יכולה לסייע בהירדמות, עלולה לפגוע באיכות השינה בטווח הארוך. בעולם בו כמות המידע הרפואי על קנאביס עדיין לוקה בחסר (וזאת על אף עליה עצומה במספר המחקרים שנערכים בצמח בשנים האחרונות), כל ממצא כמו זה שהוצג כאן מעצים את הידע ומגדיל את היכולת שלנו להבין את היתרונות והחסרונות של צמח הקנאביס ומרכיביו.