הת'ר באקוס, תושבת קולורדו, טוענת שבנה שם קץ לחייו בגלל שימוש יתר בקנאביס. את הדברים אמרה בראיון לרשת החדשות האמריקאית Fox. רנדי באקוס החל לצרוך קנאביס כשהיה בן 15. לטענת אימו, הוא סיפר שעשה זאת כדי לסייע לו להתמודד עם חרדה ודיכאון. עוד לטענתה, הקנאביס הוא שגרם לבנה לסבול מחרדה ודיכאון מלכתחילה. "הוא האמין שזה עוזר לו להתמודד עם חרדה ודיכאון, שתי הפרעות שהוא בכלל לא סבל מהן לפני שהחל להשתמש במריחואנה", היא אמרה בראיון לתכנית America Reports. "הוא ידע שהוא יכול לתפקד היטב, אבל הוא הפך לפרנואיד. הוא חשב שהשותפים שלו מנסים לפגוע בו. הוא חשב שאחד האנשים שעבדו איתו מנסה לפגוע בו. הוא האשים את אחד המעסיקים שלו שהוא חבר במאפיה. במרץ 2021 הוא נכנס להתקף קשה; הוא התקשר אלינו ואמר שהמאפיה רודפת אחריו וגם אחרינו".
הקשר בין שימוש בקנאביס לבין התקפים פסיכוטיים נחקר רבות בעבר, ועדיין אין תשובה ברורה. ההנחה הרווחת היא שקנאביס אינו גורם לסכיזופרניה, ולראיה אחוז המשתמשים הגבוה מאוד שאינם סובלים מפסיכוזה בשום שלב של השימוש בצמח. עם זאת, כן נמצא קשר חיובי בין צריכת קנאביס לבין קיומם של התקפים פסיכוטיים, וההנחה כיום היא ששימוש מופרז בצמח – במינונים או בתדירויות חריגים – עלול להוות טריגר להתפרצות המחלה אצל האנשים הסובלים מנטייה מוקדמת ללקות בה מלכתחילה. הבעיה היא שאין לנו דרך של ממש לדעת האם קיימת אצלנו נטייה מוקדמת לסכיזופרניה, ולכן הדבר החשוב ביותר אם מחליטים להשתמש בקנאביס הוא לעשות זאת בזהירות ובאחריות, תוך שימוש בחומר שמקורו ידוע.
עוד ב-mako קנאביס:
>> האם קנאביס עשוי לגרום להתקף פסיכוטי?
>> קנאביס: גורם לחרדה או מטפל בחרדה?
"ב-50 השנים האחרונות השימוש בקנאביס גדל ביותר מפי 100, למרות האיסור המוחלט להשתמש בו", אמר הפסיכיאטר ד"ר איליה רזניק בראיון ל-mako קנאביס לפני כשנה וחצי. "הסטטיסטיקה של הפסיכוזות, לעומת זאת, לא השתנתה: בערך 1% מהאוכלוסייה, פלוס מינוס 0.1% במאה השנים האחרונות, בלי שינוי. הסטטיסטיקה גם כאן לא שונה בין מדינות בהן אין כמעט קנאביס לבין מדינות שבהן יש המון שימוש. סכיזופרניה מגיעה מהרבה גורמים, ולמצבים פסיכוטיים יש גורמים שונים, כמו שימוש בסטרואידים למשל. אז לא אומרים שסטרואידים פותחים דלת לסכיזופרניה, ועל קנאביס כן. ברוב המקרים לא היה שימוש רק בקנאביס. קנאביס היה חלק ממכלול השימוש בחומרים פסיכואקטיביים לא חוקיים. צריך לקחת את זה בחשבון".
אז האם המקרה הטראגי של רנדי באקוס באמת נובע משימוש בקנאביס? קשה לדעת. באקוס שם קץ לחייו בגיל 21, לאחר שסבל שנים ספורות מתופעות המזוהות בדרך כלל עם מחלת סכיזופרניה. מדובר במחלה שמתפרצת לרוב באותם הגילאים בדיוק, ולכן קשה לדעת אם היא התפרצה בגלל השימוש בקנאביס, או שבמקרה לחלוטין היא התפרצה בסמיכות לתחילת השימוש בצמח. עם זאת, קיימת אפשרות סבירה כי הקנאביס היה הטריגר להתפרצות המחלה שכנראה הובילה בסופו של דבר למותו. קיימת אפשרות שהסכיזופרניה תמיד הייתה שם, אבל הקנאביס הוא זה שדחף את באקוס אל מעבר לקצה. כל הנחה בהקשר זה תהיה בגדר הנחה בלבד, אבל גם בגדר אזהרה – אזהרה שטוב יעשו הקוראים אם יבינו את ההשלכות הקשות שעלולות להיות לשימוש בלתי אחראי בקנאביס, ובמיוחד בגילאים צעירים. עם זאת, נראה שהטקסט שמפורסם ב-Fox, שמציע באופן שהוא יותר ממרומז כי הקנאביס הוא הגורם למחלה, סובל ממגמתיות יתר. כמו בנושאים רבים הקשורים בקנאביס, גם הנושא של פסיכוזה וסכיזופרניה טרם נחקר במידה מספקת כדי לקבוע את מהות הקשר האמיתי בינן לבין השימוש בצמח.