בתום ליל דיונים ארוך בכנסת, שסבל מעיכובים ומדחיות, הוסכם על הקמת ועדת הקנאביס, בראשותה של חברת הכנסת שרן השכל ממפלגת "תקווה חדשה". הועדה תכלול 15 חברים, ביניהם ח"כ רם שפע וח"כ מנסור עבאס.

מטרת הוועדה הנה לדון בהצעת החוק להסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, שעברה בקריאה טרומית באוקטובר האחרון, ולהכין אותו לקראת קריאה ראשונה. במידה ויעבור בקריאה ראשונה יוחזר החוק לדיון בוועדה לקראת הגשתו לקריאה שניה ושלישית.

משמעות הוועדה

"חוק הקנאביס הרפואי הוא חוק מאוד מורכב", אומרת לנו חה"כ השכל. "מדובר בחוק שלמעשה יש בו מוטיב מאוד משמעותי למשרד הבריאות, שלקח על עצמו את כל הפיקוח והניהול של ייצור, של פיתוח, של מרשמים, של ייבוא וייצוא ועוד. אין עוד משהו שהמשרד למעשה מנהל בצורה כזו. הוא לקח על עצמו המון סמכויות שאמורות להיות מעורבות בהמון משרדים.

שרן השכל (צילום: דוברות הכנסת - ח
צילום: דוברות הכנסת - ח"כ שרן השכל

בגלל המורכבות של נושא הקנאביס, מעורב בזה גם משרד הכלכלה, משום שיש מסביב לזה תעשיה שלמה, עניין הייבוא והייצוא. משרד החקלאות מעורב בזה, כי יש פה עניין עם חקלאים וחומרים מסוכנים, תנאי גידול ועוד. יש את האוצר שאמון על כל רגולציה שקיימת בשוק הישראלי. יש קשר גם למשרד המשפטים בגלל המעמד המשפטי הייחודי של הקנאביס במדינת ישראל. בגלל זה ניתן לדון בחוק כמעט בכל ועדה בכנסת.

לכן קבענו בהסכמים הקואליציוניים שכל חוקי הקנאביס, חוק הקנאביס הרפואי ונושא הלגליזציה יגיעו לוועדה שתקום, שתתמחה בתחום הקנאביס".

כמה זמן ייקח עד שבפועל נראה את השינוי?

"בממוצע במדינת ישראל לוקח להעביר חוק שנתיים וחצי", ממשיכה חברת הכנסת. "אני אישית מאוד רתומה לנושא ומחויבת לו, ואני מקווה שבתוך מספר חודשים מצומצם אני אצליח לסיים ולהכין אותו לקריאה ראשונה ואולי אפילו שניה ושלישית. המטרה שלי היא לסיים את החקיקה כמה שיותר מהר.

אני רוצה לתת לחברי הועדה את הכלים להבין לעומק את הנושא. הדיונים הראשונים יהיו סביב זה. אחר-כך נדון בהצעה ונכין אותה לקריאה ראשונה. אני מקווה שזה יקרה כמה שיותר מהר. יש למעלה ממאה אלף חולים שמחכים שנתקן את הרפורמה הנוכחית, שהיא רפורמה גרועה. עמותת הקנאביס הרפואי בישראל הגישה עתירה לבג"צ כדי לתת הארכה נוספת למטופלים שהיו תחת הרפורמה הקודמת. יש להם עוד שלושה חודשים כדי שנוכל לעשות את התיקונים, ואני מאוד מאוד מקווה שנצליח לתת להם מענה".

מדובר בעוד צעד קטן בדרך, אבל כפי שאומרת חה"כ השכל, "חשוב לציין שלא היה קל להגיע לשם. הייתי צריכה לאיים באי הצבעה, זה היה לא פשוט".

כזכור, לפני כחודשיים עברה בקריאה טרומית הצעת החוק של ח"כ השכל להסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות, אולם הוחלט שהדיון בה יועבר לוועדת הבריאות בכנסת טרם תקודם להצבעה בקריאה ראשונה. מאז הדיון בהצעת החוק נעצר, כשרבים מפנים אצבע מאשימה כלפי שר הבריאות ניצן הורוביץ, שעל אף שהצהיר בגלוי כי הוא תומך בלגליזציה מלאה של קנאביס, נראה כי טרם ביצע צעדים משמעותיים כלשהם לקידום המהלך.

הנפגעים העיקריים הם כמובן מטופלי הקנאביס: לאחר שצו הביניים המעכב את החלת הרפורמה החדשה נדחה לסוף חודש פברואר 2022, נראה כי בעוד בפחות משלושה חודשים ימצאו עצמם מטופלים רבים נתונים לתשלומים של עד אלפי שקלים בחודש בעבור הצמח שמהווה בעבורם תרופה לכל דבר ועניין.

בחודש שעבר פורסם כי חה"כ השכל תחדל להצביע עם הקואליציה עד אשר תקום ועדת הקנאביס, אולם מספר ימים מאוחר יותר היא סיפרה בעצמה כי הושגה הסכמה בנושא בינה לבין שר הבריאות. כעת, משהוקמה הוועדה, נותר רק לחכות ולראות האם היא תוליד, מלבד דיונים נוספים בין כותלי הכנסת, גם הישגים משמעותיים באמת בעבור מטופלי הקנאביס הרפואי בישראל.