היחידה לקנאביס רפואי (יק"ר) של משרד הבריאות פרסמה אתמול (שלישי) מתווה אפשרי חדש להקלת הרגולציה על שוק הקנאביס הרפואי בישראל, ופתחה אותו להערות הציבור עד ליום חמישי ה-18 במאי. באתר משרד הבריאות נכתב כי "המתווה עתיד לייעל משמעותית את הרגולציה בענף, לסייע להפחתת עלות הקנאביס הרפואי, לקדם מחקר ופיתוח בתחום ולהגדיל את הוודאות הרגולטורית לאורך זמן עבור העוסקים בתחום. כל זאת תוך שמירה קפדנית על בריאות הציבור".

סעיפים מסוימים במתווה עוסקים בנהלי העבודה והפיקוח של משרד הבריאות אל מול החברות העוסקות בגידול ובייצור מוצרי הקנאביס ואילו סעיפים אחרים נוגעים לנהלי ייבוא וייצוא. אבל הסעיפים שבאמת מעניינים אותנו הם אלו שמשפיעים באופן ישיר על המטופלים. סעיף אחד כזה נוגע לבדיקות שעל מוצרי הקנאביס לעבור. במתווה המוצע מצוין כי "דיגומי החובה ייעשו רק בכניסה למפעל וביציאה ממפעל, ולא יידרשו בדיקות חובה ביתר מקטעי הייצור והאספקה". עוד מצוין כי "לא יתקיים כפל בדיקות לאורך שרשרת הערך ללא הצדקה נקודתית עבור כל בדיקה כפולה. למשל, לא תתקיים חובת בדיקת חומרי הדברה בכניסה למפעל או ביציאה מהמפעל, ללא הצדקה נקודתית שתאושר על ידי הגורמים הרלוונטיים". האם מדובר בשינוי שייטיב עם המטופל או יפגע בו? מחד, הפחתת הדרישות בבדיקות תפחית את עלויות הייצור, דבר שיאפשר את הורדת מחירי הקנאביס למטופלים. מאידך, עולה השאלה האם הפחתת מספר הבדיקות עלולה לפגוע באיכות החומר. עם זאת, סעיף אחר במסמך נועד להגבלת חומרי ההדברה בהם נעשה שימוש בתעשיית הקנאביס, בהתאם לתקן האירופי, דבר שנועד להבטיח את בריאות המטופלים ולהפחית את כמות הרעלים שעלולים להימצא בקנאביס שלהם.

ח
שר הבריאות, ח"כ משה ארבל|צילום: ערוץ הכנסת

סעיף מעניין נוסף, ובעייתי משהו, עוסק בהתוויית מוצרי הקנאביס. כיום מחולקים מוצרי הקנאביס למספר קטגוריות, על פי ריכוזי החומרים הפעילים THC ו-CBD (כך למשל מוצר הנכלל בקטגוריית T20/C4 מכיל 20% THC ו-4% CBD, בקירוב). עם זאת, על אריזות מוצרי הקנאביס נדרשות החברות לרשום ריכוז מדויק של החומרים הפעילים. המתווה החדש מציע חלופות לבחינת הציבור, בהן רישום הקטגוריה בלבד, או רישום ריכוז החומרים אבל עם תחום סטיה מותר. הצעה נוספת היא מכירה של תפרחות גרוסות בלבד, דבר שיאפשר רישום מדויק יותר של ריכוז החומרים הפעילים (שכן עשוי להתקיים שוני כלשהו בין פרח לפרח), אבל מנגד יפגע באיכות המוצר באופן משמעותי ביותר. מטופלים עמם דיברנו כבר מביעים חשש גדול מהמהלך, שעלול לפגוע מאוד בטיפול לו הם זקוקים.

סעיף מעניין נוסף עוסק במחקר בקנאביס. כיום, כל מחקר בקנאביס או ברכיביו דורש מסכת ארוכה של ביורוקרטיה, ואפילו מחקר בבעלי חיים עשוי להתמודד מול חודשים ארוכים של המתנה לאישורים. המתווה המוצג החדש, מציע להתייחס למחקר בקנאביס כאל כל מחקר אחר. הווה אומר, היה והמחקר קיבל אישור של ועדת הלסינקי או כל ועדת אתיקה אחרת העוסקת במחקר בבעלי חיים, יתחייב היק"ר להנפיק רישיון למחקר בתוך 3 ימים מקבלת אישור מהמשטרה למהלך. חשוב לציין כי כל מחקר בבעלי חיים ובבני אדם בישראל עובר פיקוח קפדני של ועדות אתיקה, בו נבחנים סעיפיו השונים באריכות לפני שניתן אישור לקיימו, כך שהליך הפיקוח הנוסף שמפעילה היק"ר על מחקרים בקנאביס הוא למעשה מיותר.