כמה זמן נמשכת ההשפעה של קנאביס? שאלה אחת קטנה עם תשובות כה רבות. בין אם מדובר באדם המעשן לצורך פנאי ומעוניין לדעת כמה זמן הוא ירגיש בהשפעה, ואם מדובר בטיפול רפואי המצריך את המטופל (והמטפל) להבין מתי פגה ההשפעה ומתי כדאי ליטול מנה נוספת, כדאי לדעת כמה זמן באמת נמשכת ההשפעה של הצמח.

כמובן שהתשובה לשאלה תלויה בגורמים רבים, החל באופן הצריכה (עישון לעומת טיפות שמן, למשל) וכלה במינונים ובריכוזי החומרים הפעילים. כשמדברים על זמן ההשפעה של קנאביס, לרוב הכוונה היא למשך ההשפעה של THC. אחד מהחומרים הפעילים העיקריים בצמח, THC הוא הרכיב בקנאביס שגורם לתחושות האופוריה וה"היי" המוכרות, והוא זה שאת ההשפעה שלו מבקשים בדרך-כלל להרגיש מי שמעשנים לצרכי פנאי (דהיינו "סטלה"). הוא גם החומר שכדאי לדעת אם אתם עדיין תחת השפעתו לפני ביצוע פעולות הדורשות ריכוז, כמו נהיגה ברכב או עבודה עם מכונות.

כאן בדיוק נכנס לתמונה מאמר חדש ומקיף שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Neuroscience & Biobehavioral Reviews וסקר באופן מקיף ממצאים מעשרות מחקרים שבדקו את משך ההשפעה של THC על תפקודים שונים של בני אדם. המחקר נכנס לעומק שאנחנו לא ניכנס אליו כאן, אבל רק נציין שנבחנו מספר רכיבים הקרובים במבנה הכימי שלהם, וכן ברמות הביטוי שלהם בדם, ל-THC המוכר, או בשמו המלא delta-9-tetrahydrocannabinol.

למען הסר ספק, נמצא כי אכן ה-THC משבש תפקודים מסוימים הדורשים ריכוז כמו שליפה מהזיכרון, זמן תגובה ונהיגה ברכב. עוד נמצא כי THC שנצרך באכילה משפיע למשך הזמן הרב ביותר, כשבכמויות גדולות עשויה ההשפעה להגיע עד לכ-10 שעות. משך ההשפעה של קנאביס הנצרך בשאיפה (באידוי או בעישון) לא עולה בדרך-כלל על 4 שעות.

כמובן שההשפעה יורדת בהדרגה, ואחרי 3 שעות היא תהיה פחותה לעומת אחרי שעתיים. ובכל זאת, עורכי המחקר ממליצים לנקוט משנה זהירות ולא לעלות על ההגה או לעסוק בכל פעולה אחרת הדורשת ריכוז רב למשך כמה שעות טובות לאחר צריכת הקנאביס. עם זאת, עורכי המחקר בהחלט מציינים שמשתמשים ותיקים ומנוסים מפתחים סבילות, הגורמת להיעלמות מהירה יותר של התסמינים, כמו גם לביטוי קל יותר שלהם, לעומת אדם שאינו משתמש באופן קבוע וצרך כמות דומה.